Automat w AVE 2000 PILNE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jestem nowym posiadaczem Toyoty Avensis z 2000r.
Mam pewne obawy, co do ASB.
Szukałem, szukałem i nic nie znalazłem, a może przeoczyłem, więc proszę o wyrozumiałość.
Więc do setna sprawy.
Samochód ma przejechane 115000 km, poprzedni właściciel serwisował go w ASO dość zgodnie z książką gwarancyjną.
Podczas zmiany z biegu N lub P na jazdę przy wciśniętym hamulcu następuje małe szarpnięcie, w trakcie jazdy wybiera biegi prawidłowo i beż żadnych zastrzeżeń.
Proszę powiedźcie mi czy to normalny objaw i co ile wymienia się oliwkę w skrzynce i jaki trzeba tam lać.
Serdecznie dziękuję.
Pozdro Sebmet

To normalne tylko nie wrzucaj czasem na P gdy samochod jedzie,bo odczujesz mega szarpniecie,a kolka zebate posypia sie jak zloty deszcz przez dziury w podlodze.

Witam.
Kosztowało mnie to mnóstwo czasu , by zawracać głowę tym pytaniem na innych forach, ale coś więcej wiem i okazuję się, iż to jest chyba normalne :zawstydzony: dla ASB w wydaniu Toyoty.
Jedyne, czego jeszcze nie wiem, a nie mam jak zajrzeć pod samochód w tych warunkach atmosferycznych. Gdzie znajduje się filtr oleju w ASB i czy jest do niego jakiś logiczny dostęp? :zdziwko:
Pozdro
Sebmet

w misce olejowej skrzyni

Ok, to już wiem, iż filtr jest w skrzyni pod miską olejową , ale czy po zdjęciu miski jest do niego swobodny dostęp??
Jak wiadomo, nawet w ramach jednego producenta aut skrzynie różnią się między sobą.
Więc jak jest z dostępem do filtra, bo słyszałem nawet taką opcję z wywaleniem SAB na zewnątrz i dopiero wtedy.
Jak to jest z tym filtrem??

Filtra skrzyni automatycznej skrzyni biegów raczej się nie wymienia, chyba, że skrzynia była naprawiana (to według zaleceń toyoty)

Cytat:
2007-02-07 22:29:45, Zawilczak pisze:
Filtra skrzyni automatycznej skrzyni biegów raczej się nie wymienia, chyba, że skrzynia była naprawiana (to według zaleceń toyoty)

Witam
To czemu w zakresie przeglądu po 120 kkm wchodzi wymian filtra olejy, a wymiana oleju co 60 kkm?

Pozdro
Sebmet