Kto się orientuje w rynku telefonii komórkowej?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co sądzicie o tej ofercie ery: urodzinowa ?
Jako że za swoje prepaidy płace z 50zł miesięcznie, postanowiłem przejść na abonament. Najchętniej przeszedłbym do plusa(mam simplusa) żeby zachować stary numer który mam już 5lat ale liczba darmowych minut i cena aparatów jest biedna.
Co o tym sądzicie? Co byście zrobili na moim miejscu? Czy ta promocja ery nie jest jakaś trefna? Typ w salonie mówił że przez 2lata jest stały abonament i stałą liczba darmowych minut do wszystkich sieci i że niewykożystane przechodza na następny miesiąc.
Mam też popa i jest opcja zeby z niego przejść na abonament orangowy np 50zł i wziąść Sagema MYX6-2 lub Siemensa CXV70.
W tej promocji urodzinowej ery interesuje mnie Siemens C75 bo chyba nic lepszego tam nie ma za tą kase. W plusie w abonamencie np 35zł to gówno jest.
A może poczekać na gwiazdkowe promocje?

Janisz - spokojnie mozesz poczekac do nowego roku.
Chociaz wiele juz na razie nie stanieje - to moze beda fajniejsze sluchawki za zeta.

Taryfe bierz jaka chcesz, a punktem wyjscia niech bedzie to, kiedy i gdzie najczesciej dzwonisz - i wg tego wybieraj najkorzystniejszy plan.
ja np uzywam clasic za 150 - bo napieram cala dobe, po wszystkich sieciach. Jesli z kolei dzwonisz poza szczytem i na 3-4 te same numery - to nie warto brac niczego powyzej 40 zl.
np. z racji takiej, ze z ery na plusa wychodzilo mi drogo (rodzinka ma plusy) - wciaz trzymam simplusa - i to w tej najstarszej, zroznicowanej taryfie (bo jabardziej mi pasuje).
czyli - wyznaczasz pory, kiedy dzwonisz - i patrzysz, w ktorej taryfie w tych godzinach bedzie najtaniej. Nie daj sie mamic darmowymi minutami... moje 200tam iles ledwo wystarcza... Bo i smsy w to wchodza... wiec to troche udawanie.

i nie daj sie nabrac na wyzszy abonament za fajna sluchawke. Czasem warto te stowke za telefon wylozyc, niz potem splacac go w abonamencie (bo wyjdzie ,ze za sluchawke dales nie 200 a 400 zeta).
a juz oferty mixowane to najwieksza wajcha.... w kazdej sieci.
Aha, a orange mimo postepow itp - wciaz ma biale plamy - nawet na drogach krajowych! takze uwazaj, jesli troche sie po kraju poruszasz....

moze TO troche pomoze...

[ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2005-11-11 01:08:30 ]

[ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2005-11-11 01:08:55 ]

Ja też po wszystkich sieciach o różnych porach. W erze za 40zł jest 80min zamiennych na smsy więc styknie. C75 za 1zł to też good deal. Ale czy nie ma jakiegoś haka na te darmowe minuty albo cos? W sumie to cyrograf na 2lata i nie chce się wkopać. Teraz mam simplusa i popa i jeden aparat więc musze żonglować kartami itp.

Każdy cyrograf, to wkupywanie się

Po nowym roku będzie już dobrze wprowadzony system zmiany operatora bez zmian numeru abonenta (teraz już to niby jest, ale nie zawsze działa).

Wszystko zależy jeszcze od tego, jakie rozmowy prowadzisz i z kim (z jaką siecią? ). - np idea ma tańsze rozmowy w sieci (czyli orange i stacjonarne ).

Co do zasięgu - to nieraz nie miałem zasięgu w plusie, mając go podobnym aparatem w orange

Poczekaj może aż era zmieni się na T-mobile - może wprowadzą coś ciekawego

Co do promocji - czytaj uważnie i porównuj co gdzie masz i ile się różnią

jezeli chodzi o PLUSa to polecam taryfy z serii MaxProfit, np. MaxProfit 50, i im podobne. Sa to taryfy biznesowe, ale maja swoje odpowiedniki dla klientow indywidualnych.
Ja "wygaduje" miesiecznie kolo 150-200 minut i wysylam jakies 60-80 smsow. Korzystam z ofert typu kontakt plus, czyli tanszych polaczen do wybranych numerow, Rozmawiaj Taniej - stacjonarne i wszystkie plusy - 30gr/min . Generalnie rachunek miesic sie w 50 - 60PLN.

Cytat:
Ale czy nie ma jakiegoś haka na te darmowe minuty albo cos? W sumie to cyrograf na 2lata i nie chce się wkopać. Teraz mam simplusa i popa i jeden aparat więc musze żonglować kartami itp.

hak jest taki, abys dobrze sprawdzil, ile kosztuje minuta PO przekroczeniu pakietu darmowek. GPRS liczony masz osobno.
4 SMSy=1 minuta

Nie chce juz czekać. Musze mieć sprawny telefon. Chyba wezmę C75 w erze w abonamencie za 40zł
A dobry jest jeszcze ten cxt70. Ma jakies wsparcie dla grafiki 3d w jawie. Looknijcie recke:
cx70

[ wiadomość edytowana przez: janisz dnia 2005-11-11 10:46:19 ]

Ja to tez chciałem wziąc, tylko SE K700i
stwierdziłem jednak,że poczekam do grudnia, przed świętami zawsze są jakieś promocje i pewnie będą nie gorsze niz ta w erze

wogóle to jest dziwne, bo promocja urodzinowa początkowo miała trwać do 31 października,a teraz przedłużyli do 15 listopada,czy jakoś tak
widać nie przyszło tyle ludzi na ile liczyli

Cytat:
2005-11-11 10:39:13, janisz pisze:
Nie chce juz czekać. Musze mieć sprawny telefon. Chyba wezmę C75 w erze w abonamencie za 40zł A dobry jest jeszcze ten cxt70. Ma jakies wsparcie dla grafiki 3d w jawie. Looknijcie recke: cx70 [ wiadomość edytowana przez: janisz dnia 2005-11-11 10:46:19 ]

Monika ma taki abonamet i jest bardzo zadowolona. Kupiła za 1zł 6610i i dostała 200 darmowych minut do wykorzystania w ciagu roku. Takze zle nie jest. Ja mam ere od ponad 6 lat i ciagle abonament, ktory co 2 lata zmieniam i teraz wlasnie musze cos wybrac i pewnie to bedzie ten za 40 zł.

Ja oststnio tez zmienilem taryfe na ta za 40,20 zl, umowa mi sie konczyla i wzialem 2x uniwersalna taryfe, mi w zupelnosci wystarczy, jak narazie polecam . Z tych wszystkich sieci era miala najlepsza oferte i telefony.

a jakby co, to niezly katalog telefonow jest TU

ja szukam dobrej taryfy na GPRS. bluconnect jest OK ale abonament przy taniej karcie wychodzi 120 zetów, a przy tanim abonamencie karta wychodzi około 1000 zetów. masakra. plusem jest to że można korzystać z hotspotów ery za free

Czy ktoś mi wyjaśni o co chodzi z tą ilością Ofert???

Tutaj chyba chodzi o to, ze im wiecej tych "ofert" wezmiesz extra do taryfy tym taniej wyniesie Cie telefon. Ale glowy nie dam sobie uciac

Czyli co - zeby zgarnac jakis lepszy telefon to musze placic za taryfe 200 zł ????

Cytat:
2005-11-11 17:23:00, Leszek_Gdynia pisze:
Monika ma taki abonamet i jest bardzo zadowolona. Kupiła za 1zł 6610i i dostała 200 darmowych minut do wykorzystania w ciagu roku.

Czyli oprócz tych 80minut miesięcznie ma taki 200minut bonus?

Cytat:
2005-11-11 23:32:36, janisz pisze:
Czyli oprócz tych 80minut miesięcznie ma taki 200minut bonus?

200 minut na caly rok.... czyli 200 na 12 miesiecy

Cytat:
2005-11-11 23:34:31, Leszek_Gdynia pisze:
200 minut na caly rok.... czyli 200 na 12 miesiecy

Ale to jest dodatkowo oprócz tych 80minut tak?

OK czyli biore abonament 40zł. Jaki telefon byście polecili ? Żeby z te 2 lata był coś warty i żebym miał fun w ciągu trwania umowy.

Ostatnio bawiłem sie SE K700i iiii jest całkiem spoko - napewno odstawia Ściemensy i Młoty.

a co bys chcial miec w telefonie?
wazniejszy duzy ekran, fajne dzwonki, gry czy co tam jeszcze???
ten ma mp 3 i duuuuza pamiec
ten zajefajnie wyglada i ma b.czytelny ekram. dobry do wap, podobnie jak poprzedni
tego nie kupuj
powiedzmy..... no, troche małpa taka
ten sam bym bral...
mozliwosci ma, ale ergonomia - dramat
j.w, plus fajniesza obudowa
nie jest zly...
ten robi niezle fotki.
otwieracz? bawilem sie nim chwile, nieglupi jest, choc prosty.

te bralbym bez patrzenia:
nowa fałka
łosz end goł

Nie polecam sluchawek sagema, o nowych simensach z kolei slyszalem sporo gorzkich slow... Z kolei motorole maja podobno trudne menu (ja tego nie potwierdzam)....
I nie napalaj sie na nowosci - one maja najwiecej bugów w oprogramowaniu!
No i zdradz, czego oczekujesz, a doradze szerzej.

tu wiecej o telefonach...

[ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2005-11-12 00:08:07 ]