| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
matadorRS Opel Omega Wrocław | 2007-02-11 00:29:14 Jesli raz smiga ok a raz nie to ja napewno bym zaczal od sprawdzena styku i powlacznia z WD40. Jest zima ciapa chlapa deszcz i inne. Wilgoc zbiera sie w wielu miejsach auta wiec jest prawdopodobne ze ona jest przyczyna.
ps. niwiem czy dobrze kojarze ale chyba ten czujnik jest wpiety od gory pod pokrywa od swiec. Przynajmniej tak mi sie zawsze wydawalo zo to to [ wiadomość edytowana przez: matadorRS dnia 2007-02-11 00:30:08 ] |
Andys DEADSOUL Opel Omega B Łódź | 2007-02-11 14:56:12 Dziś poczyniłem drobne postępy w sprawie. Wczoraj w nocy znalazłem na forum Opla bardzo ciekawą fotorelację z wymiany czujnika:link
Dzięki niej dowiedziałem się gdzie mam znaleźć wtyczkę i pomierzyłem ją omomierzem. Od rana na zimnym silniku kontrolka nie zapaliła się, silnik pracował normalnie a pomiary były następujące: 1-2 - 11,1 ohma 2-3 - 0,6 ohma 1-3 - 11,5 ohma czyli mieściły się w normie. Kiedy silnik się nagrzał, po zatrzymaniu i ponownym uruchomieniu silnika, kontrolka zapaliła się i wtedy wyniki pomiarów były: 1-2 - 27,7 ohma 2-3 - 1 ohm 1-3 - 19 ohmów Skoro już wiem, że czujnik jest padnięty i mam starszą wersję z prostokątną wtyczką, chyba kupię jakiś na Allegro lub używkę u Mariosomegos`a i postaram się wymienić go samodzielnie. |
matadorRS Opel Omega Wrocław | 2007-02-11 22:17:37 Heh to jednak cos mi dobrze switalo (prawie). No sprawa nie jest najtrudniejsza wiec szkoda na mechanika. Lepiej zalac i posmigac ![]() |