Fiat 125 Nitro....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Otóż jak wiecie lub nie wiecie w dziale sprzedam kupie zamienie jest Fiat 125 na sprzedaz z nitro. Bardzo mnie te fiat zainteresowal i wdałem sie z włascicielem w krotka polemikę ( alez wyszukane slowo ) o nitro w 125p.
Jesli chodzi o samego wlasciciela to skonczył on mechanike a praca dyplomowa byla wlasnie o doładowaniach nitro.
Koszt takiej instalacji wynosi 2,5 tys zł ( po 3 krotnej przebudowie )

tu kilka słow o tym fiacie z e-maili:
"Witam
Nazywam sie Łukasz Lewandowski fiata kupiłem od mojego dziadka ( był 1 wlascicielem-rok prod 1987)
po przebiegu ok 90 000 km silnik brał ok. 0,7 l oleju na 1000
postanowiłem go wyremontować i przerobić:
silnik nominał, wałek 91 świątek, kolektor wydechowy Michael+1 tłumik końc. Michael, kolektor dolotowy :
1.(zasada równych ładunków) wypolerowany spasowany
2. ze starego fiata (ala kiełbaski) również wypolerowany i spasowany ( uważam że na nim lepiej chodzi)
gażnik mechaniczny wypolerowany- stożek nagażnikowy KN
głowica powiększone wypolerowane kanały rozwiercone gniazda o 0,4 mm planowana głowica o 0,6 mm
łezki na prowadnicach zaworowych
koło zamachowe odciązone o 45 %
korbowody i tloki o równej masie
klatka część tylna z zastrzałami do przodu ( ala bez pałąka przedniego-mozliwość wstawienia)
tylne dzrwi zaspawane pleksa zamiast szyb maksymalnie odciążony zapinki przód i tył , kompletny remont blacharki ale zabrakło na lakiernika (pomalowany na biało wałkiem)
sprężyny przód od trucka obcięte tył resory sklepane amortyzatory delco od poloneza
hamulce nowe tarcze i klocki (przód i tył) lucas pompa po remoncie
dodatkowo drugi most nowy blok 1.6 nominał (nigdy nie użyty) dysze do gażnika części
w koloektor jest wwiercony wtryskiwacz paliwa połączony z pompa elektryczną ,a w gaznik wprowadzone są dwie dysze podajace podtlenek azotu butla z podgrzewaczem i reduktoremw bagażniku, bez nitro 11sec do 100km/h
z nitro 9 sec
koła 14 stalowe"

"witam
jestem inżynierem mechanikiem prace magisterska pisałem z systmów zasilania i nitro to moja własna konstrukcja jesli będziesz w stanie odprowadzic w tym fiacie odpowiednio temp. i opoznisz zaplon jestes w stanie uzyskać 70 % mocy 100 % momentu - próbowałem !!!!!!!!!!!! ale świece Splitfire po 50 zł za szt platynowe wytrzymywały 2 - 3 przyspieszenia- postaram sie jak najszybciej wysłac zdjęcia"

"WITAM
INSTALACJĘ PRZEBUDOWYWAŁEM 3 KROTNIE
ŁĄCZNY KOSZT OK 2500ZŁ
PRZYROST MOCY RZEDU 25-30% (OCZYWISCIE CHWILOWY MAX 10-15 SEC) NIE STANOWI PROBLEMU JEŚLI TYLKO SILNIK JEST ODPOWIEDNIO UTRZYMANY NALEŻY UWAZAC NA TEMP. W MOIM PRZYPADKU INSTALACJA WŁĄCZANA JEST STEROWNIKIEM PRZY OK 3800 OBR/MIN I WYŁĄCZA SIE SAMOCZYNNIE PRZY 6500 OBR/MIN WŁĄCZAJAC INSTALACJE PO ZMIANIE Z 1 NA 2BIEG PO OK 14 SEC MAM NA 4 BIEGU MAX 140 KM/H.
BAWILEM SIE NITRO OSTROZNIE GDYZ SILNIK BEZ INSTALACJI JEST NADŁUBANY DUŻY WPLYW NA TRWAŁOSĆ MA DOKŁADNE ZŁOZENIE MOTORU PROBLEMY ZACZYNAJĄ SIE POJAWIAC GDY KTOS PRÓBUJE NA SIŁĘ KRECIC PO OBROTACH SILNIK O TAK DŁUGICH POPYCHACZACH
CZESTO PODCZAS REGULACJI NA POSTOJU KRECIŁEM SILNIK PO 7000 OBR ALE NIGDY PODCZAS JAZDY
MÓJ REKORD TO JEST PONIZEJ 17 SEC NA 400 M ALE DWA PRZYSPIESZENIA SKOŃCZYŁY SIE STOPIONYMI ELEKTRODAMI ŚWIEC ORAZ PRZYMUSOWA WYMIANĄ PIERŚCIENI TŁOKOWYCH (MYŚLĘ ŻE FIAT MÓGŁ MIEĆ OK. 150KM)"

chciałbym zobaczyc to w akcji

a myslalem ze zasne , buj sie fiata , ja pierdziele potwor

Kurde... niektórym to sie nudzi w domach A szczerze to ten koleś ma naprawde talent.Respekt dla nieo i dla fiatona

no ładnie ładnie musi to pomykać
a co powiecie na takie cuś

To znowu jakaś "szalona" łada ?

wow , taka ładzianka to konkretnie musi asfalt zwijać

bryka ala "mad Max" ......klasa sama dla siebie!

cacy!

tak tak to taka 2107 DHLA hardcore editon

ale to jeszcze pikuś - ta jest jeszcze lepsza :

chyba nie musze tłumaczyc do czego ładowali takie sprężary

...to ja poprosze dwie! i zapakowac w jakiś ładny papier!!!!

to dopiero szlifierka!!!

wiecej fotek!!!

Więcej fotek tamtych niestety nie mam ale mam kilka innych

niepozorne żiguli...

inne niepozorne żiguli

no i chyba najsłynniejsza DCS Lada

www.freeweb.hu/ladavideo/gyorsulas/ferrari-dcslada2.mpg

Pokażcie zdjecia ! ! ! A jakby tak zrobić słynny silnik od Fiata Acropolis?