BMW 525tds, 325tds czy AUDI 100 2.5 TDI doradzcie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zamierzam kupic sprowadzone autko.... zastanawiam sie nad wyzej wymienionymi tak w rocznikach 92/94 i chcialbym sie dowiedziec jakie jest srednie zuzycie paliwach tych poszczegolnych samochodow, na co patrzec dokladnie przy zakupie i co najczesciej sie zuzywa lub psuje...i czy automat bo raz ze wygodny a dwa ze mam pewnosc iz silnik nie bedzie zajechany?...a moze jakis Mercedes??? sam nie wiem prosze o pomoc
PS. budzet nie moze przekraczac 10.000 PLN!!
pozdrawiam

ja bym stawiał raczej na audi bo to juz bezpośredni wtrysk chociarz TDS sporo mocniejszy
jezdzilem omegą tds-em ładnie zapitala na kazdym biegu ciągneła niesamowicie mimo 130KM a nie jak bmw 143
w spalaniu różnica pewnie ze 2 litry miedzy audi a tdsem zreszta poczytaj na forach o tdsie a merc slyszalem ze stare silniki z turbo srednio udane a bez turba słabe - mialem 124 3 lata 2.0 D był całkowicie bezawaryjny i przepalał wszystko co sie wlało jak sprzedawałem mial 550tys przejechane - legendarna bezawaryjność w moim przypadku sie sprawdziła

15 letni automat - osobiście mi sie raczej nie widzi jeszcze przy przebiegach dizli...

Trudny wybór, w szczególności, gdy kwota zakupu ograniczona jest tylko do 10 tys zł. Z trójki wymienionych przez Ciebie napewno najbardziej ekonomiczny oraz niezawodny będzie Audi. Ale musisz się liczyć ze średnim spalaniem oscylującym w granicach 7.5-8l/100km. Ponadto ciężko będzie Ci kupić takie auta w dobrym stanie dysponując wyłącznie taką kwotą. Auta w racjonalnym stanie zaczynają się od 12 tys zł.

Jeżeli osiągni nie są tak niezmiernie istotne to może lepiej poszukać W124 250D (bez turbo). Jeżeli jest w niezłym stanie, to jego eksploatacja nawet ze skrzynią automatyczną nie powinna sprawiać większych problemów.

Jeszcze krótko na temat BMW TDS. To świetne auto. Bardzo dynamiczne, nie bardzo oszczędne (w miescie 10l/100km to nie problem). Bardzo trwałe zawieszenie o sportowej charakterystyce. Tylko TDS w niezłym stanie to koszt najmniej 13 tys zł.

Ja bym wybierał między Audi a Mercem 250D. Pierwsze jest dośc ekonomiczne i dla mnie ma ładny dźwięk, szczególne na wysokich obrotach, ale to takie moje wrażenie, często jeżdżę A6 TDI właśnie ze 115 konnym silnikiem i bardzo mi się on podoba. Jeżeli chodzi o Mercedesa to własnie 2.5 to wg mnie najlepszy silnik nie tak wolny jak 2.0 i nie tak paliwożerny jak 3.0 a i spore przebiegi można nim zrobic. Nie rozglądałbym sie za tak starym automatem.

KUP SOBIE OPLA OMEGE B Z SILNIKIEM 2.5TD TO TEN SAM SILNIK CO BETCE. MÓJ OJCIEC MA TAKĄ. NA TRASIE PALI 7.5 LITRA ROPKI A PO MIEŚCIE 9.5. SILNIK BMW MA ZAJEBISTY DŹWIĘK JAK NA DIESLA(RZĘDÓWKA) W TYM GŁOSIE MOŻNA SIĘ ZAKOCHAĆ

w omedze silnik ma 130KM w bmw zdaje sie ze 143
no i marka troche lepsza... slyszalem ze w omedze zdarzaja sie problemy z elektryka ??

witam. ja osobiście nie kupił bym audi. z mojego(i nie tylko) doświadczenia zawodowego muszę powiedzieć ze vw(audi) ma niestety bardzo awaryjne diesle ( wtryskiwacze, pompy wtryskowe itp.). co do mercedesa to są to auta (prawie) bezawaryjne ale za to rzekłbym "żółwie" niestety. A bmw mało awaryjne i luksusowe. wybór należy do ciebie (niestety )

Ja osobiście jeszcze nigdy się nie spotkałem żeby w jakimś TDI coś się w silniku popsuło (wtryski itp) chociaż mam znajomych którzy zarówno w 1.9 jak i 2.5 leją ON z importu wschodniego, a to jest chyba najtrudniejsza próba dla każdego diesla. A BMW E34 z niezajeżdżonym dieslem chyba ciężko znaleźc