Jak rozroznic lampy europejskie od angielskich.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Oto moj problem. Kiedys nacielem sie i kupilem angielskie lampy soczewkowe to mojej omy B i teraz mam opcje zakupienia samych odblaskow przez allegro i ja mam sprawdzic czy te wlasnie pozostalosci sa europejskie jest na nich jakis numer czy jak ?? jak moge to sprawdzic bez problemu ??
Pozdrawiam.

Witam. To szkla są inne w anglikach sprawdzałem to w "roverze" , a odblaski są te sme wymień tylko klosz e światła i będzie git.

koleś nie wie co pisze, klosze są przezroczyste i mają tu do kąta świecenia tyle co.......... wszystko zależy od przesłony jaka jest w środku soczewki..... też mi porównanie lampy od rovera i omegi...

Cytat:
2007-01-25 10:57:45, tutrus pisze:
koleś nie wie co pisze, klosze są przezroczyste i mają tu do kąta świecenia tyle co.......... wszystko zależy od przesłony jaka jest w środku soczewki..... też mi porównanie lampy od rovera i omegi...

zgadza sie klosze takie same , ważna jest przesłona w środku lampy, czasem trzeba je rozklejać
a w rowerze mam odblaski

Lampy są uniwersalne i jest tak jak koledzy pisali. to przesłona koło soczewki (jak zdejmiesz gumy od żarówek H7 to tam siedzi taki pręcik do poruszania góra-dół)

Lampy mają oznaczenie w górnej części na prostokątnych naklejkach np FC
Po tym można rozpoznać jaki to typ lampy
Info z EPC

lampy soczewkowe omega B
Ruch tylko prawostronny: FC, FM, YW
regulowane- YX, FD (przy czym FD jest przeznaczony na rynek GB, i regulacja polega na przestawieniu lampy przysłony tylko w taki sposób, że nie będzie oślepiać w ruchu EU, ale taka lampa nie ma homologacji na EU.
Ruch tylko lewostronny:- FN, YY, YX

Xenony omega B
Prawostronny:-FA
Regulowany:- FB
oznaczenie LE -takiego nie znam, ale to omega C
I teraz, nie każdy regulowany nadaje się do ruchu w EU, tak jak napisałem wyżej

ps. jak ma ktoś na sprzedaż xenon/soczewka hella nawet z anglika, to jestem chetny do zakupu. Stan obojetny, ma być cała tylko puszka, czyli tył wraz z uchwytami. Reszta mnie nie interesuje

no w końcu rzeczowa informacja.......dzięki za info Czacha

Wlasnie o to mi chodzilo.
Konkretnie napisane.
W moich lampach wlasnie jedynie da sie przestawic przeslone zeby nie oslepiala czyli calkowicie poziom.
Pozdrawiam i dzieki za info.