MotoNews.pl

Odpowietrzenie modulatora abs

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Wymienilem uszkodzony modulator ABS, niby wysztko dziala ok jednak przy hamowaniu na sniegu jak ostro pracuje ABS peał idzie to the metal Podejrzewam ze nie udalo sie ukladu dobrze odpowietrzyc.
I teraz pytanie czy wystarczy do odpowietrzenia modulatora użyc tych dwóch odpowietrzników ktore sa na nim czy tez potrzebny jest scan tool zeby przelaczyc modulator w jakis specjalny tryb ?

Od tego odpowietrzania hamulcow to mnie dzisiaj noga boli i nie chce mi sie powtarzac operacji jezeli z gory jest skazana na niepowodzenie.

Pozdr
Jadzwin

Kuba - nie wiem jak jest w Espero, ale w Żabie zauważyłem taką tendencję, że jak hamuję na lodzie albo właśnie ubitym śniegu to też pedał podczas potrafi wpaść w podłogę, a ABS "samoczynnie" podnosi raz pedał raz opuszcza - mam nadzieję, że zroumiale się wyraziłem...
Więc może tak u Ciebie też powinno być

Ja zawsze odpowietrzałem przy kołach i przy modulatorze tymi 2 odpowietrznikami raz sie zdarzyło ze musiałem pomóc sobie scaanerem

Witam,

U przez ostatnie 5 lat nic mi w podloge nie wpadalo wiec zakladam ze cos jest nie halo. Chyba ze przez 5 lat jezdzilem z niesprawnym modulatorem ABS

A tak powaznie to nie zachowuje sie to w sposob normalny...
Musze wybadac sprawe bo jak trzeba skaner to od razu koszty odpowietrzania rosna

JaChomik: A w jakim przypadku musiales uzyc skanera ? I dokladnie co nim zrobiles ? Jest jakas procedura do odpowietrzania modulatora ?

Pozdr
Jadzwin

[ wiadomość edytowana przez: Jadzwin dnia 2007-02-07 22:04:35 ]

Wycztyalem w serwisowce ze jednak bez skanera sie nie obejdzie.
Przed odpowietrzeniem modulatora nalezy "zwolnic" i "wlaczyc" silniki elektryczne 3 krotnie i 10 krotnie wykonac cykl zaworow elektormagnetycznych.

Czeka mnie wizyta u druciarzy w ASO

Pozdr
Jadzwin

Cytat:
Wycztyalem w serwisowce ze jednak bez skanera sie nie obejdzie.
Przed odpowietrzeniem modulatora nalezy "zwolnic" i "wlaczyc" silniki elektryczne 3 krotnie i 10 krotnie wykonac cykl zaworow elektormagnetycznych.

Czeka mnie wizyta u druciarzy w ASO

Daj znać jaki będzie efekt po odpowietrzeniu modulatora przy użyciu Scanerra.
U mnie co prawda pedał nie wpada w podłogę, ale jest miękki (a jak odłączę ABS to jest twardy) i hamuje średnio.

i napisz ile bo mechanior odpowietrzał mi normalnie przy pompie niby działa ale ... moze bedzie wtedy lepiej

Wwstrymajs iez aso, jutro sprawdze czy skaner ma taka opcje, wg. mnie to normalnei odpowietrasz i powinno byc dobrze, pompe to mozna na krotko wysterowac.

Witam,

Na razie jeszcze nie mialem czasu zajac sie tym abs.
Planuje zmienic przy okazji plyn na jakis porzadny EBC do 307.

Wiec jak masz jakies info ze da sie to zrobic bez skcanera to daj znac bo tych kolesi z ASO najchetniej bym omijal szerokim lukiem.

Istnieje mozliwosc ze gdzies w "zakamarkach" abs zostalo jeszcze torhce zapowietrzonego plynu ktorego nie udalo mi sie upuscic za pierwszym razem.

Pozdr
Jadzwin

Mialem taki zapierdol w pracy ze mi z glowy wylecialo, w poniedzialek dam znac

Masz juz moze jakies info ?

Pozdr
Jadzwin

Niestety, nie dalo rady tego sprawdzic bez podpiecia sie pod esperaka z absem,a moj nie ma tego ukladu , z tego co gadalem ze znajomym mechanikiem, to odpowietrza normalnie.