MotoNews.pl

Dym z rury wydechowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Państwa (po raz pierwszy).
Mam chyba problem z miom poldasem. (1,6 na wtrysku jednopuktowym). Strasznie mi kopci z rury. Duża ilość białego dymu (zarówno na benzynce jak i na LPG). Nawet po dłuższej jeździe i nagrzaniu silnika objaw jest taki sam. Byłem ostatnio u mechanika i ustawiał (przynajmniej tak twierdził bo mu zostawiłem sprzęta) zawory i ustawiał pod kątem spalin. Miało być ok a nie jest. Po tej wizycie spalił mi się moduł zapłonowy i musiałem wywalić prawie 300 PLN (przypadek?)!
Jak obserwowałem po innych poldkach to tak (lub wręcz wcale) nie kopcą!
Co robić w takiej sytuacji

pozdrawiam

a sprawdzałeś czy nie ubywa ci płynu z chłodnicy?

Ja bym obstawiał uszczelkę pod głowicą .Sprawdź czy nie masz mleka na korku oleju i na bagnecie jeżeli bedzie na bagnecie to kapota.

a więc tak,
Płynu z chłodnic troche ubywa ale nie wiem czy jakąś dziurą w chłodnicy czy gdzieś indziej (raczej chyba dziurą w chłodnicy).

Na korku od wlewu oleju jest biała piana i jak zajrzałem przez tą dziurę to zauważyłem jakby krople wody zy czegoś podobnego na tych mechanizmach w silniku. Pytałem się mechaniora o to to powiedział że tak bywa w zimie, ale w lecie było podobnie (no może troszkę mniej).

Bagnet jest czysty - miodowy kolor oleju

Dodatkowo zauważyłem, ze zaraz po odpaleniu silnika, gdy jest jeszcze zimny, to iość wydzielanego dymu jest dużo mniejsza niż po zagrzaniu się silnika

jak cieknie z chlodnicy to idzie to zauwazyc wiec ja sobie oblookaj ale jak mowisz ze masz biala piane to cos mi sie zdaje ze to pachnie uszczelka, a nie przybywa ci oleju?

nie, oleju nie przybywa.
Ubywa chyba standardowo - od czasu do czasu dolewka

Cytat:
2004-12-31 08:51:53, bduszki pisze:
nie, oleju nie przybywa. Ubywa chyba standardowo - od czasu do czasu dolewka

a nie masz problemów z odpalaniem rano? pali na wszystkie gary?

odpala bez wiekszych problemów.
Z wczorajszych oględzin stwierdziłem, że iskra na jeden cylinder jest wyrażnie słabsza od pozostałych. Dzisiaj zakupiłem nowe kable i po pracy je wymienie. Zobaczymy czy coś to pomoze.
Silnik pracuje troche nierówno, też troche podejrzewam, że może być problem z jednym z cylindrów i stąd wymiana kabli.
A przy okazji, kupiłem jakieś polskie kable (producent z Dębicy). Czy jakościowo moga być kiepskie? Dałem za nie 28 PLN.

jestem pewien ze to uszczelka po glowica i jeszcze piszesz ze na jeden gar ci kiepsko chodzil to na ten gar ci leje plyn z chlodnicy ja mam to samo i dzis zgjalem glowice i poszla uszczelka i drugi gar mam tak wymyty jak nowka powodzenia

i mialem te same objawy nie rowno chodzil wymienilem kable WN świece caly gaźnik wymylem dysze wymienilem i nic nie dalo bo jak sie okazalo to uszczelka pod glowica

[ wiadomość edytowana przez: janach07 dnia 2005-01-02 16:27:07 ]

ok, dzięki wielkie za rady.
Kable wymienione - oczywiście sytuacja bez zmian.

W takim razie pewnie uszczelka będzie do wymiany.

pozdrawiam