Denerwujące pierduły i ,,patenty""

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Raz jadąc późnym wieczorem poczułem nagle że coś się pali a po chwili straciłem światła . Do domu wróciłem jakoś na p. mgielnych (40 km w nocy).Okazało się że to zaśniedziały styki w przełączniku co spowodowało nagrzanie się metalowych części przewodzących aż do stopienia się małego kawałka plastiku przez co nie mogłem włączyć świateł .Cena przełącznika zwaliła mnie z nóg (130 zł). Więc przeczyściłem styki a nadtopiony plastik uzupełniłem dwuskładnikowym klejem (pxipol) i wszystko działa, a koszt zamknął się w 9 zł (klej)
Innym razem (też z daleka od domu ale na szczęście w dzień) zepsuła się stacyjka. Do domu 250 km a ja jak jakiś włamywacz sprzęta odpalam na krótko. Okazało się że to ułamał się kawałek (około 12mm) trzpienia który obraca włącznikiem zapłonu, przez jakiś czas odpalałem tak: kluczyk do stacyjki (bo działała blokada i immobilajzer ) a zapłon włączałem śrubokrętem. Koszt naprawy wahał się od 100 do 300 zł (moim zdaniem kosmiczna suma).Ja poradziłem sobie wiertłem 2,5 mm , gwintownikiem 3 mm i .... o zgrozo..... uwaga! Gwoździem o średnicy 5mm. Całość odpowiednio nawiercona, nagwintowana przypiłowana na wymiar i dla pewności sklejona, na razie działa bez zarzutu.
Ps. Patentów takich i podobnych nauczył mnie mój 44-letni JUNAK,(wciąż na chdzie ) więc się nie dziwcie i nie śmiejcie.

Ps .2 a może ktoś wie czym można by zastąpić wkład do stacyjki (słyszałem że pasowałby od opla) wymiana samego wkładu wyeilminowałaby dwa kluczyki i przekodowywanie immobilajzera, lub wymianę wszyskich zamków (żeby zostać przy jednym kluczyku).

McGaywer?
Gratuluję pomysłowości

Kup wkład do espero a potem przełóż blaszki (zapadki) we wkładzie ze starego do nowego i będzie OK - nie będziesz musiał zmieniać kluczyków. W sobotę naprawiałem w ten sposób zamek klapy bagażnika - wyjałem delikwenta, rozebrałem na czynniki pierwsze, przełozyłem blaszki i działa. Największy problem był ze zgadnięciem gdzie która blaszka ma być ale mimo że metodą prób i błędów zajeło mi to coś około 1 godzinę. W jednym z AutoSwiatów z 2003 r. był ten temat. (marzec czy kwiecień).

Dudek jestem pełen podziwu

SZACUNECZEK........