| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2005-03-07 15:11:56 Jestem ciagle swiezy jesli chodzi o Omesie i ciagle szukam mozliwosci "ulepszen". Tym razem chodzi mi glownie o spalanie gazu w okolicach 20 litrow/100km w miescie Byc moze regulacja cos by tu pomogla ... i pewnie na nia w koncu pojade pojade bo instalacja jest nowa i nie bylo jeszcze przegladu od zalozenia. Tylko ze gwarancyjny odpada bo instalatorzy sa ponad 200 km ode mnie a nie znam w Gdansku gazownikow, ktorym moznaby zaufac... wiec sie rozgladam...
Chyba takie auto jak Omega powinno miec cos lepszego zamontowane niz Lovato II generacji gdzie elektronika kkonczy sie na przelaczniku i emulatorze wtryskiwaczy Te dwa elemanty sa pod nazwa STAG. Okazuje sie ze do kompletu mozna zdobyc kontrolery sondy lambda z silnikiem krokowym lub bez. Podejzewam ze to rozwiazanie wplynelo by na ekonomie i stan silnika a przy okazji w miare niskim kosztem moznaby to rzobudowac istniejaca instalacje. Zapewne inne komputery innch firm czy tez cale instalacje z komputerem wymagalyby zmiany reduktora a moze i innych elementow instalacji co zwiekszyloby koszty, itp. wiec to slabe rozwiazanie.
Wtrysk... hmm, no coz na razie odpuszczam ze wzgledu na koszty. Moze ktos mial podobne rozterki do moich ? ... a moze nikogo to nie interesuje ? ![]() |
kielkac | 2005-03-07 20:22:20 no w sumie moj c20ne tez pali teraz chyba z 17...
i potwierdzam (bo proby robilem), ze nie zauwazylem roznicy w spalaniu przy jezdzie z kompem i bez... |
salik OMA A CARAVAN Nowy Sącz | 2005-03-07 21:11:03 Witam!
Mój c30ne- Miasto średio 20l/100, trasa-spokojna jazda (żona za kierownicą) ok. 11l/100 |
arvax LOB MEMBER Ford Mondeo MK3 2,0 Żyrardów | 2005-03-07 22:20:24 pociesze was mój C24NE w aftomacie w mieście 24l/100km |
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2005-03-07 22:27:51 ale czemu ąz tak dużo - chyba was wszystkich rąbią na gazie - ja tankuje tylko na BP,NESTE,SCHELL i przy silniku C20NE w maualu - maksymalne spalanie w zimie 13 litrów, w lecie nie wiem - mam samochód od listopada
|
kielkac | 2005-03-07 22:40:21 no nie wiem, bo tankuje na roznych stacjach, ale tez nie jezdze jak emeryt. poza tym nie jestem fanem jezdzenia na powietrzu ze sladowymi ilosciami gazu ![]() |
Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2005-03-07 23:04:32 to na jakiej stacji sie tankuje ma duzy wpływ na spalanie. Wole zapłacić 3-5 gr więcej na litrze na "firmowej" BP, ORLEN niz lać gówno u prywaciarzy. Spalanie "firmowego" gazu jest 1 litr mniejsze. Nie wiem jak będzie palił w lato, bo różnice zauważyłem ok 2 misiecy temu. Dodam jeszcze 9-12l (lato) 10-15 (zima) |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2005-03-07 23:41:03 Toscie mnie pocieszyli z tym spalaniem Znaczy ze nie ma chyba co kombinowac z tym kompem :/ Na allegro mozna dostac STAG 50 lub 100 za jakies 200-300 zł. Autronic 700 za jakies 330 z haczykiem. W tym oczywiscie komplet kabli i silnik krokowy. Tak wiec koszt nie jest zbyt wysoki. Robocizna raczej odpada bo to glownie elektryka, z ktora sobie poradze. Silnik krokowy chyba tez dam rade wstawic
Jakie mialyby byc cele upgradeu? No coz, napewno: -spalanie -ekologia?
-trwalosc silnika ... tego nie wiem bo trudno powiedziec na jakiej mieszance teraz jezdze a z kompem teoretycznie wszystko powinno byc unormowane poprzez wykorzystanie lambdy, tps'a oraz czujnika temperatury. Z opisow STAGow wynika ze maja tez cut-off czyli odciecie doplywu gazu przy hamowaniu silnikiem... a to zapewne oznacza glownie ekonomie... A jak teraz zachowuje sie auto na gazie? Mozecie zobaczyc na stronce z czasami pomiarow (jihad?). W dolnym zakresie jest dosyc ladnie, zero falowania, stabilne wolne obroty w okolicy 600 obr/min, mimo iz bardzo sie staralem to nie zauwazylem roznicy miedzy lpg a pb. W gornym zakresie chyba gorzej to wyglada bo czasy sprintu od 40 do 150 km/h roznia sie przewaznie o 5s. Pozatym automat chyba czesciej redukuje biegi przy ostrym deptaniu w okolicach 80-90 km/h ... dluzej muli zanim wyrwie do przodu
Tak wiec nie moge narzekac na przyjemnosc jazdy w miescie ale spalanie jest masakryczne... jutro sie okaze zapewne czy bedzie mniej czy tez wiecej niz 20l/100km A tak przy okazji... ciekawe przezycie w Omedze jest... nie slychac zbytnio jak kola buksuja przy ruszaniu... ale czasem mozna zobaczyc wyrzucany w gore snieg i bloto w lusterkach wstecznych ;D Podsumowywujac, chyba na razie pokrece sam srubkami... jak mi cos nie wyjdzie albo sie nic nie zmieni to podjade do gazownikow dac im szanse... przy okazji zapytam za ile zrobiliby upgrade do III albo IV generacji. A jak wszystko to nie przyniesie efektow to moze pobawie sie za jakis miesiadc tym kompem od gazu. W sumie nie jest to az taka droga sprawa... Zawsze bedzie mozna znowu wystawic na aukcje na allegro
|
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2005-03-08 00:15:18 Cześć. Więc tak ustawienie gazu to moge ci podpowiedziec jak to zrobic zwiększ obroty do okolo 3 tys i śrubą skręć tak zeby zaczeło silnik mulić ale delikatnie jak tak sie stanie to delikatnie odkręć zeby się wyrównało i zobacz czy funkcjonuje na wyższych obrotach prawidłowo. Jeśli chodzi o zmiany na instalke to komp gazu tylko autronik, bingo S4, motorola, brc, elpigaz nie stag 50 ani 100 one mają ubogie menu i ingerencja w ich ustawieniach jest znikoma i sa do dupy rypią sie jak cholera. Jeśli chodzi o spalanie to omegi 2.0 są przesadnie zarłoczne na gaz jak i na benzynke. Starzy maja Audi B4 avant tez 2.0 8 i pali nie więcej jak 12 litrów w mieście a ma tą samą moc 115 KM jechałem nią tą Audi z Wrocławia na A4 do Gliwic non-Stop 200 do 215 tyle poszła max na gazie i spaliła około 11 literków na 100 z klimą właczoną (bardzo się dłonie pocą)
Moja oma c2.0ne pali od 12 do 15 zalezy od Stacji ale już tylko Shel nic więcej nie leje bo na tym gazie miesci sie w 12-13. |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2005-03-08 09:29:25 Hmm, dlaczego sam nie zaprogramuje? Czyzbys wiedzial ze padla mi bateria w laptopie ?
W dokumentacji STAG'a jest dosyc dobrze opisana procedura programowania. Soft ma nawet opcje oscyloskopu wiec mozna obserwowac zmiany parametrow w czasie. Problem chyba moze sie pojawic kiedy sie okaze ze moja lamda sie juz do niczego nie nadaje albo ze kijowy reduktor mi wstawili.
tak w ogole to wlasnie do mnie dotarlo ze ja mam jednak instalke I generacji bo przeciez nie mam nic oprocz srobek. Zmylil mnie emulator wtryskiwaczy ale przeciez on wlasciwie w gazie nic nie robi tylko oszukuje komputer od benzyny...
Czy to jest legalne? Podobniez nie... qrde to mnie handlarz jednak zrobil troche w bambuko... Biedny moj katalizator chyba.... :/ seweryn dzieki za instrukcje z tego co wyczytalem gdzie indziej procedura nawet z kompem jest podobna jesli chodzi o regulacje.
O jakiej wersji softu do STAGA mowisz? to co ja widzialem to chyba 1.46 i wyglada wystarczajaco. Nie widzialem innych softow wiec nie mam porownania. Nie wiem tez czy soft do innych kompow (jak i interface) jest powszechnie dostepny? Moj silniczek z fabryki wyjezdzajac ma 136 KM wiec troszku wiecej od tej Audi... na trasie palil faktycznie cos kolo 11-12 litrow gazu. Jak jezdze duzo do hipermarketow obwodnica to srednie spalanie gazu w miesice faktycznie spada. Ale jesli nie wyjezdzam poza centrum to wlasnie 20 literkow sie klania. Dobrze ze przynajmniej nie jest przy tym mulowaty... Po prostu bierze ile sie da tego gazu... a moze by mu srubke jeszcze odkrecic ?
A teraz lejm kłeszczyn: - czy register to ta srubka na wezu pomiedzy reduktorem a mikserem? - gdzie sa jeszcze srubki regulacyjne ? mam kiepski dostep do reduktora i nawet go obejzec dokladni sie mi jeszcze nie udalo... qrcze nawet swiec nie moge dojzec w tym moim silniczku ;D Jak ktos z 3 miasta to czyta... czy znacie gdzies publicznie dostepny najazd? |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2005-03-08 09:48:13 Wiem ze podoba ci sie nazwa Stag ale naprawde nie baw sie w to.
Są duzo lepsze i bardziej znane komputerki do LPG a jesli chodzi o soft w stagach jest minimum ustawień żeby dziłało, a tak naprwadę to żanej ingerencji większej w te ustawienia nie masz a jest tam jedna zryta funkcja która nie jest wyłanczalna a mianowicie w momencie gdy samochód sie przymuli na gazie np przy ruszaniu to przełancza na benzyne a to nie jest miłe bo lubi zgasnąć. Jeśli chodzi o register to tak to jest to co jest na wężu od reduktora do mixera a w to miejsce mozesz wmontować jak kupisz kompa silnikiem krokowym ten ze silnik, najlepiej jak jest najbliżej mixera. A w reduktorze masz jedną lub dwie śruby jedna jest do ustawienia wolnych obrotów a druga jesli jest to sie nie rusza chyba że pierwsza przestanie działać. PS. w lato jestem nad morzem w karwi nie ma to jak jechć obwodnicą trój miasta a tak apropo to mam rodzine w Gdansku i w Pruszczu GD ale nie wiedziłem żadnej rampy najazdowej. [ wiadomość edytowana przez: seweryn80 dnia 2005-03-08 10:02:23 ] |
kielkac | 2005-03-08 10:26:11
sorry, ale jak jestes tak zaawansowany w programowaniu instalacji komputerow instalacji gazpwych, to nie wiem po co w ogole ten watek na forum... bez obrazy.
zalezy, kiedy to bylo zalozone. nie jestem pewien dat, ale chyba tak od dwoch lat nie do auta z sonda lambda zakldac trzeba wylacznie instalki z kompem. inaczej bedzie problem na stacji diagnostycznej.
- register to wlasnie ta sruba - inne sruby sa wlasnie na reduktorze / parowniku. dwie lub trzy... lepiej ich nie dotykaj, jesli nie wiesz ktora do czego sluzy. poza tym, nie wszystko da sie zrobic na oko czy sluch. instalacje bez kompa powinno sie regulowac na analizatorze spalin... podsumowujac. albo zlec zalozenie komputera w normalnym zakladzie montujacym lpg (polecam elpigaz - maja dobra elektronike, wiele osob na forum (w tym ja) chwalilo, poszukaj w archiwum), albo dokonaj regulacji registrem sam, a jak nie pomoze, to niech ktos znajacy sie na rzeczy i wiedzacy co robi (znow zaklad lpg) wyreguluje na parowniku po uprzednim podlaczeniu analizatora spalin.... pozdrawiam... |
xiadz LOB NET MEMBER tylko 2.0 Zielona Góra | 2005-03-15 08:23:22 nie jestem specem od gazu ale słyszałem że stag jest bardzo prostym komputerkiem (wolnym), o autronicu też nie słyszałem samych superlatyw. komputer programowalny jak najbardziej powinien obniżyć zużycie. chyba ze na benie jeździłeś jak emeryt a teraz technika pedał -dno i dlatego- to tylko moje przypuszczenia. gazu powinien spalić 20 do max 30% więcej gazu w analogicznej sytuacji jak w benzynie, ja mam teraz inst brc z komp. just +strumiennica od p. Węglarskiego + stożek protona+ magnetyzery multimaga i nie gaśnie nawet na luzie przy 140 zużycie na benzynce spadło z 12 w mieście do 10,5. a ostatnio na trasie na gazie przy średnie prędkości z kompa 110km/h spalił 12l gazu na 100. średnia 110 to przedział 120-170 dla orientacji, nie jeżdżę jak emeryt chociaż omcia skłąnia do cruisingu, wtedy płynie. |
rw12 MV6 lodz | 2005-03-15 15:58:43 mam w mojej omci BeCe komputer STAG 100. auto pali zima ok 14L gazu. latem mniej wiecej litr mniej. nie zauwazylem (tak jak ktos tu wspominal) ze jak muli na gazie to koputer przelacza wtedy na benzyne. byc moze jest to prosta konstrukcja pomimo ze ustawien jest sporo w sofcie ale w zestawieniu z parownikiem BRC u mnie spisuje sie poprawnie.
robert |