| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-05-26 15:19:09 Niektórzy "gazownicy" odłączją lampkę check, żeby użytkownicy nie zawracali im głowy jak się będzie ciągle zapalał.
Ma to miejsce przy złym zestrojeniu całej instalacji, lub wręcz oszczędnościami - najczęściej za zgodą użytkownika - polegającymi na braku emulatora sondy lambda. Sprawdź jeszcze raz, co masz zainstalowane w samochodzie i ewentualnie jedź z problemem do warsztatu, który Ci montował instalację. A tak w ogóle to nie ma jak Pb Problemów z silnikiem BRAK ! |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-05-26 21:55:20 Andrzej z tą kontrolką Check Engine nie do końca jest tak super. Owszem ja mam gazzzz i to od 100kkm. Mam problem z kontrolką.... i co powiesz, przyczyna gazzzzz?!
Nic bardziej mylnego!!!! Kontrolka pali się wyłącznie na Pb - odpalam furkę OK, gaśnie, ale po 2 minutach ( a nawet krócej) zapala się! I tak do momentu przejścia na zasilanie LPG. Ha, co robi przeciętny kierowca.... uderza do mechanika. OK mechanik ( zresztą bardzo przezemnie ceniony) wywołuje kody błędów na budziku. Wychodzi kod dotyczący czujnika temperatury powietrza zasysanego. Super to wiem co naprawić. Szybkie spojrzenie do podręczników i na mojej twarzy i p.mechanika pojawia się ździwiona foka Byle by się nie poddać.... szukamy po schematacvh elektrycznych, może przekaźnik od gazuuu ( tzw.emulator W serwisie LPG podłączyli mnie pod skaner DAEWOO, kod wyskoczył ten sam, wszyscy ździwione foki na twarzach (oprócz mnie, byłem już przygotowany Z tym papierkiem poradzili mi bym wpadł do Centrum Servisu Daewoo na Jagiellońskiej...... Odpuściłem sobie narazie, tam za podłączenie na skaner płaci się 100zł, a ja mam ślub w terminarzu i każda złotówka mi się przydaje, a na LPG samochodzik chodzi bez zarzutu.... Co ty na to Andrzeju??!! Pozdrowienia i skrzynka BROWARU dla magika który znajdzie w/w czujnik lub powód zapalania się Check Engine. Nadmienię że objaw pojawił się przy przebiegu ok.95000km - a teraz mam 108kkm |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-05-26 22:33:04
Na razie tego może nie widzisz, ale widac na mojej twarzy "zdziwioną fokę" Niemniej postaram się dowiedzieć co może być potencjalną przyczyną tej usterki, chociaż takie wyrokowanie to jak leczenie chorego na odległość, a chiromantą czy jasnowidzem nie jestem ... Chyba, że już wiesz sam co jest przyczyną i tylko chcesz 'przetestować' jeszcze paru innych oprócz tych u których już z tym problemem byłeś Ale niech tam, i tak spróbuję ... |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-05-26 22:47:30 Andrzej, ja niewiem co jest przyczyną, mechanik też nie , o gazownikach nie wspomnę Podtrzymuję swoją ofertę, jak znajdziesz przyczynę to ja daję 20 butelek Browaru Pozdrawiam |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-05-27 09:26:22
Pytanie dodatkowe. Co się dzieje z kontrolką, gdybyś już przed uruchomieniem silnika wyłączył instalację gazową i jeździł tylko na benzynie ? |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-05-27 20:51:52
Mam propozycję nie tylko dla Krzyśka, ale i innych którzy mają "potwory" 1.8 i 2.0 SOHC, żeby zerknęli najpierw na poniższy rysunek, a potem do swoich samochodów, czy mają to co widać na schemacie (poz.6) To jest czujnik temperatury zasysanego powietrza. Ja mam to gdzie indziej, ale ja mam 1.5 Co do gaśnięcia kontrolki CHECK na gazie, to moje podejrzenia idą w tym kierunku, że błąd oczywiście wywołuje ten czujnik, ale po przełączeniu na zasilanie gazowe komputer zostaje zresetowany i błąd znika. Przy jeździe tylko na benzynie, kontrolka dalej się świeci. Podejrzenia moje biorą się stąd, że nie stało się to zaraz po założeniu instalacji gazowej, ale dopiero przed 13 tys km. Oczywiście zastrzegam, że to są tylko moje domniemania, bo tak jak napisałem poprzednio, jest to leczenie "pacjenta" ma odległość. Może pojawią się jeszcze jakieś nowe szczegóły w sprawie, to temat będzie drążony nadal. Dajcie znać, co z tym czujnikiem. Jest, czy go nie ma ? ![]() |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2003-05-27 21:20:18 |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-05-27 21:31:33
Hmmm... Coś tam wystaje z kabelkiem, więc może to TO Pozostaje więc ewentualna próba wymiany tego COŚ . ( to oczywiście kieruję do Krzyśka-Diackona) Ale dalej czekam na efekty, bo to wcale nie musi być jedyna przyczyna usterki którą Krzysiek opisał. |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-05-27 21:39:45 Aha, cena takiego czujnika powinna zawierać się ok. 80 zł. |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2003-05-28 10:50:18 Mamy taki czujnik w 1,8 - przynajmniej ja go mam i miałem z nim problem Już jest oki... mam nadzieję że na zawsze Choć coś mi się wydaje, że pompa paliwowa jest nie bardzo... chyba ją coś boli... po zapaleniu nie wchodzi na obroty, dopiero po jakimś czasie mogę normalnie dodawać gazu... |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-06-02 18:32:21 Dziwne zaobserwowałem zjawisko!!....już prawie zapomniałem jak wygląda kontrolka CHECK /mimo jazdy na LPG oczywista/....a tu nagle cyk, cyk i znowu cyk...regularnie zacząłem widywać pomarańczowe światełko!..Ogromnie siem zdziwiłem ale cóż, myślę sobie...taka jego uroda ,że na LPG świeci...i nagle OŚWIECIŁO MNIE!!! Panowie nie zgadniecie!...otóż na codzień jeżdzę na oryginalnym wkładzie filterka K&N...i...oddałem go do „prania” zakładając filter fabryczny /nowy!/...natychmiast po zmianie CHECK zaczął szaleć!!...Odebrałem wyczyszczonego K&N-a, założyłem i...CHECKA NI MA!!.....????????????? laczego ???????? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-06-02 18:40:25 Komp przyzwyczaił się chyba do większej ilości powietrza |