Brak iskry !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
POMOCY !!! Nie mam iskry na świecach.
OPIS: Mam Forda Orion 91r. na wtrysku jedno punktowym,nie ma kopułki i mam taki problem że przy -1stopniu C pierwszy rozruch nie ma iskry ale auto kręci a kiedy go popchne to pali bez problemu i kolejne odpalanie jest bez problemu aż znów rano do pierwszego rozruchu a jak jest temperatura dodatnia to pali Pomocy !!!

sprawdz czy masz + na cewce, nie -> skrzynia bezpiecznikow.

Jak sprawdzić ten + ?

miernikiem lub kontrolką

Dokladnie jak napisal przedmowca, albo nie ma pradu na cewce, ewentualnie brakuje na sterowniku (przerabialem obie sytuacje). W kazdym razie jesli nie ma -> skrzynka bezpiecznikow

Coś mi tu nie pasuje: na rozruszniku nie ma (+) a na pycha jest? Raczej przyczyną może być słaby aku, albo niesprawny altek - ja tak miałem. Alternator rozładowywał mi aku i rano rozrusznik chciał kręcić ale samochód nie zapalał z rozrusznika, natomiast na pycha wystarczył mu metr. Ostatnio kuzyn przy Fieście 1,1 mono miał taki problem że miał słabą iskrę na dwóch garach. Przyczyną okazała się walnięta cewka zapłonowa. Walnięta dośc specyficznie bo wyglądała jak by eksplodowała od środka, poza tym duża korozja. Problem ten nasilał się, a zaczynało się od tego że po deszczu lub przy dużej wilgotności Fiestka przerywała i nie chciała jechać. Skończyło się na całkowitym braku iskry na 2 cylindrach.