!!! POMPA WODY !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
MAM PYTANIE DO BARDZIEJ ZORIENTOWANYCH W TEMACIE NIZ JA.
CHODZI MI O POMPĘ WODNĄ. PRZECZYTAŁĘM NA FORUM, ŻE TRZEBA WYMIENIAĆ JA RAZEM Z ROZRZĄDEM.MÓJ SAMOCHÓD PRZEJECHAŁ OD NOWOŚCI 135KKM, PRZY 96 MIAŁ WYMIENIONY ROZRZĄD,ALE POMPY NIE. POMPA NIE CIEKNIE, NIE HUCZĄ ŁOŻYSKA,NIE MA DZIWNYCH DŹWIĘKÓW.
CZY POWINIENEM JĄ WYMIENIĆ KONIECZNIE JAK NAJSZYBCIEJ, CZY NIE MA ZAGROŻENIA, I MOGĘ POJEŹDZIĆ JESZCZE ZE DWA MIESIĄCE? (CHWILOWY BRAK DOTACJI ) WIEM ŻE PRZY POMPIE MUSZĘ TEŻ ZMIENIĆ ROZRZĄD.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA INFORMACJE, I POZDRAWIAM WSZYSTKICH KLUBOWICZÓW

Nie widzę problemów ..jeżeli nie dzieje się nic , spokojnie można jeździć...aż padnie
Pompa , która ma dość, najczęściej najpierw zaczyna lać, b.rzadko dzieje się coś z łożyskowaniem.
Swoją drogą...niezły wynik pompy...te 135kkm

Tak jak napisał przemówca .Ale generalnie to chodzi o kasę.Przy wymianie rozrządu pompę masz na wierzchu i wtedy ją wymienić to żaden problem.Natomiast jak padnie pompa,to trzeba specjalnie demontować rozrząd, a to już dodatkowy koszt.Zresztą słyszałem, że przy demontażu rozrządu (np.przy wymianie pompy) trzeba też wymienić pasek rozrządu (sprawy ułożenia się paska na rolkach itp).

Najlepiej zaplanować wymianę pompy przy co drugiej wymianie rozrządu. A ten nalezy wymieniac co 60 kkm. 96 kkm to duży sukces... i jazda po bandzie.
Jezeli z pompą nie dzieje sie nic złego to spojkonie dojeździj do najbliższej wymiany rozrzadu.

Cytat:
2007-02-22 10:44:24, Navi pisze:
........96 kkm to duży sukces... i jazda po bandzie.

No nie? .Powinien dać na mszę dziękczynną

Cytat:
2007-02-22 10:44:24, Navi pisze:
... 96 kkm to duży sukces... i jazda po bandzie...

TWARDZIEL

Albo masochista

Cytat:
2007-02-22 10:00:52, bogdan1 pisze:
Swoją drogą...niezły wynik pompy...te 135kkm

Hie, moja pompa została wymieniona przy 173 kkm - rozciekła się i "wymusiła" wcześniejszę, trzecią wymianę rozrządu
Ale za wyjątkiem tego wycieku i "parowania" maski pod światłami nic się innego nie działo

Ja swoją (oryginalną) wymieniłem przy trzecim rozrządzie - 180 kkm. I to musiałem przekonywać mechaników żeby wymienili (dobrą) pompę. Ale robię czasem długie trasy i nie moge sobie pozwolic na nieoczekiwanego "focha". Na tej samej zasadzie kazałem zrobić remont alternatora.

a propos tematu, bo ktoś tam stwierdził, że wymiana rozrządu po 96kkm to ostra jazda. wiem o tym, i dla wyjaśnienia piszę, że to poprzedni właściciel był tym twardzielem. ja mam auto od niedawna, i zamierzam rozrząd wymienać max co 70kkm.a wiem kiedy wymieniany był, bo auto do tej pory jest serwisowane...
pozdrawiam, i dzięki z wszystkie rady. to naprawdę pomaga przy problemach z autem, szczególnie jak ma się je od niedawna.

Cytat:
2007-02-22 22:51:42, DJ-BLAYM pisze:
........zamierzam rozrząd wymienać max co 70kkm......

Rozrząd wymienia się max co 60kkm.Kedyś w Lanowozach było co 90kkm,po serii wymian silników (na gwarancji ) zmienili na 60kkm, tak jak to jest w esperakach