MotoNews.pl
3 Branie oleju w samochodach diesla (179314/0) - PT

Branie oleju w samochodach diesla

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jakie zużycie oleju mają użytkownicy toyot z silnikiem diesla ,tj. ile bierze od przeglądu do przeglądu ,jaki silnik i po jakim przebiegu?
Pozdrawiam wszystkich.

Biora oj biora wiecej niz politycyw parlamencie

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Silnik 2.0 D4D przebieg 84.000 km wymiana co 15 tyś 6 litrów oleju 5w50 mobil nigdy nie dolewam, przed wymianą ubywa tak do 1/3 ponad minimum, wymina do maxa i znowu 15 tyś km
Jak mam rozgrzany olej to poganiam raczej szybko, na zimnym nie wkręcam pow 2500 prm

pozdrawiam

Witam,
mój bierze ok litra oleju na 10.000 km tzn. od wymiany do wymiany z maxa spada poziom do ok. połowy skali.
Silnik 2c przebieg 225.000 wiek: 20lat

No to ja napiszę jak jest u mnie:
Avensis D4D 116 KM ,przebieg 103 000 km , od wymiany do wymiany zżera 3 litry oleju. Olej Castrol SLX.Zaczął brać ,albo dopiero zauważyłem przy 70 000 km.
Pozdrawiam

przebieg licznikowy: 220tys km
przebieg rzeczywisty: 250-300tys km
zużycie oleju 100-150ml/1000km

Olej szybko po wymianie robi się czarny.

Pzdr

Cytat:
Olej szybko po wymianie robi się czarny.

Prawidłowo-znaczy dobrze zbiera sadzę z silnika
toż to diesel
Pozdrawiam

Czy ktoś może napisać ile max. może brać oleju silnik diesla o takim przebiegu tj 103 tyś km?

Turbodiesel o takim przebiegu nie powinien palić więcej niż 0,5-0,7 litra na 1000km i to przy dość forsownej jeździe więc zużycie na poziomie 3 litrów na 15000km (chyba co tyle są przeglądy w nowszych samochodach ) mimo iż spore nie jest niczym nadzwyczajnym. Dla świętego spokoju radzę obejrzeć obudowę sprężarki czy nie ma widocznych wycieków, oraz zajrzeć w obudowę filtra powietrza czy nie ma śladów oleju (chociaż szczerze wątpię)

[ wiadomość edytowana przez: SzybkiLopez dnia 2007-04-02 11:35:40 ]

Mam avensisa d4d 1999 rok 120 tys przebiegu na przejechałem nim 10 tyś km od wymiany oleju i zjadł mi ponad 1 litr. Leję castrola magnateca 10 w 40