MotoNews.pl

Radzaj emulacji sondy lambda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Panowie, proszę mi powiedziec taką rzecz, co to jest własciwie ta emulacja sondy. W moim programie sa trzy rodzaje:
-obwód otwarty
-emulacja masa
-fala prostokątna

Sondę mam jednoprzewodową wspawana w rurę wydechową tuż za dwururką.

Ja mam ustawioną emulacje "obwód otwarty", a nie wiem czy czasem nie powinna być "masa". Panowie czy może ktoś mnie uświadomić co to wszystko oznacza i prosze o wyrozumiałość.
Pozdrawiam

witam.
jakie auto?

Auto to jest
Ford Scorpio 1989r
silnik 2,0 OHC
Instalacja Elpigaz
komp. Nicolaus 2004

Szkoda Croma że jesteś tak daleko ode mnie bo bypodjechał do Ciebie na porządna regulację, bo jara mi ok 17 litrów. Tu jest temat

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=156727&c=0&f=38

[ wiadomość edytowana przez: ___Robcio___ dnia 2006-09-11 20:03:27 ]

witam.
w zasadzie jaką dasz emulację w tym samochodzie to i tak nic nie zepsujesz. ale radzę zrobić tylko wpięcie do przewodu sondy.
emulacja obwód otwarty to jest nie podawanie sygnału pracy sondy do kompa gazowego
emulacja masa to jest podawanie sygnału sondy o wartości 0,46 V do kompa samochodowego. zalecane przy kompach bosch i magneti marelli.
fala prostokątna to jest w tym wypadku podawany stały sygnał właściwej pracy sondy do kompa samochodowego przez komp. gazowy o wartości od 0,2 do0,9 V naprzemiennie.

Cytat:
2006-09-11 17:52:39, ___Robcio___ pisze:
Auto to jest Ford Scorpio 1989r silnik 2,0 OHC Instalacja Elpigaz komp. Nicolaus 2004 Szkoda Croma że jesteś tak daleko ode mnie bo bypodjechał do Ciebie na porządna regulację, bo jara mi ok 17 litrów. Tu jest temat http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=156727&c=0&f=38 [ wiadomość edytowana przez: ___Robcio___ dnia 2006-09-11 20:03:27 ]

fajnie że to opisałeś, wreszcie coś zaczyna mi się układać
ja mam BingoS-4 i tam mam do wyboru: przebieg, masa, odłączona i jak było odłączona to auto w miarę dobrze jeździło, chciałem polepszyć i ustawiłem na masa i zaczęły się problemy więc pewnie szybko wrócę na odłączona. Moje auto to Siena 1.6 103 KM 1998r. A według Ciebie jak powinno być w tym aucie ?

Wtedy tak dużo palił bo była walnięta sonda, po wymianie sondy lambda wszystko wróciło do normy.