Znowu straszą cena gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Tego można było się spodziewać.
Jak benzyna drożeje to zaczyna się temat ,ze cena gazu drastycznie zdrożeje. Co o tym myślicie?

niestety jedyne co możemy to tylko pomarudzić a oni i tak zrobią co będą chcieli

Dziś słuchałem w 3-ce na ten tamat. Podwyżka murowana z powodu niby konieczności tworzenia rezerw paliwa LPG. Spece przewidują plajtę małych firm, których nie będzie stac na kupno zbiorników do magazynowania paliwa; zostaną na rynku dwie może trzy firmy (czyli zero konkurencji) i będą dyktowały warunki. Temat podwyżki akcyzy na Lpg , też aktualny....

Moi Drodzy,
jeśli nie interesował się branżą od 8 lat to może bym się przejął....

A tak, już się nauczyłem ignorować takie brednie

1. Na jakiej podstawie szacują skalę podwyżki - 60 gr jako dodatkowy koszt z uwagi na konieczność tworzenia rezerw - BZDURAA

2. Akcyza- przypominam, że u nas i w Niemczech jest najwyższa w skali Europy - sądzicie, że pozwolą ją jeszcze podwyższyć(?) - nie sądzę..

Cytat:
sądzicie, że pozwolą ją jeszcze podwyższyć(?)

Powiem tak: pomimo ostrzeżeń z UE nasz aparat administracyjno fiskalny, pobierał bezprawnie akcyzę za pojazdy sprowadzone, pobierał astronomiczne pieniądze za tzw Kartę Pojazdu....Myślę,że akcyzę też podniesie....

Też się zastanawiam nad tą samowolką polskich rządzących.
Uważam jednak, że gdyby mogli podwyższyć akcyzę, zrobiliby to przy okazji podwyżki akcyzy na benę, nie sądzisz?

Wydatki budżetowe zdają się mieć tendencję rosnącą , przypominam sobie wypowiedz pana Prezesa sprzed kilku dni/tygodnia jak to przyrzekł kasę na coś tam, a na pytanię skąd pokrętnie wybełkotał, że gzdieś tam sie znajdzie.

Przy całych tych dywagacjach pozostaje faktem, że od 5 lat jeżdżę na gazie, olewam te teksty a gaz wciąż się opłaca, oszczędzam rocznie 8-10 tys. zł co serdecznie polecam niezdecydowanym czytającym ten wątek.

ludzie pierwsze auto na gaz mialem 7 lat temu teraz tez ma na lpg i odtej pory zawsze slysze tyko jak ludzie gadaja o powyszkach ale ja sadze tak moje auto pali tyle bezyny ze na gazie nawet jak bedzie kosztowal 3 zl to i tak bedze jezdzil szczesliwy a pozatym w moim woj wszystkie samochody policyjne sa na gazie wiec zad sam sobie zrobi podwyszki bzdura

Witam.
Sugerowano,że podwyzka ma być spowadowana tym,ze ma być jakościowo lepszy gaz. Jeśli faktycznie stworzone będa normy jakości gazu i skład bedzie w mieszance 80 % propanu to jestem i tak za tym ponieważ auta bedą na nim lepiej pracować i palić podobnie jak benzyna.
Natomiast nie wierzę w CUDA i jaki gaz był do tej pory taki będzie. Rezerwy mają tworzyć importerzy ale na koszt Państwa a więc importer nie ponosi kosztów ustawy.
Po drugie straszenie akcyzą już się lobby paliwowemu nie udaje to wymyślają coś innego.
A może potencjalni klienci autogazu zrezygnują i i jeszcze przez kilka miesięcy będą paliwo tankować. Ale o tym ludziska nie wiedzą co My wiemy.

Jeśli to ma poprawić jakość LPG to jestem jak najbardziej za!!! Tylko żeby kary były bardzo wysokie i częste kontrole jakości.

Po ostatnich przygodach kiedy zatankowałem gaz na stacji uważanej za markową tankuje tylko na Shell'u. Naprawde wg mnie to najlepsze stacje w Polsce sprzedające naprawde dobre paliwo. Samochód osiąga większą Vmax na tym gazie i rzeczywiście mniej pali, poza tym LPG jest chyba mniej zaolejony. Generalnie jeśli gaz ma być taki na wszystkich stacjach przez te zmiany to naprawde warto.

Też tak uważam, choć szacowanie podwyżki na 60 gr to ewidentny przejaw " kreciej roboty" lobby naftowego. Raczej spodziewałbym się podwyżki 6 gr niż 60 o ile w ogóle do niej dojdzie....

polecam ten artykuł, , ktorego wynika, ze z tymi podwyżkami jeszcze nic nie jest pewne
LINK DO AKTYKUŁU

Taaaaaaa, dawno się tak nie ubawiłem!

I co, 60 gr ?
Kto mi powie, ze lobby naftowe nie spiskuje?

http://biznes.onet.pl/0,1503263,wiadomosci.html

Bardzo proszę.

jak gaz będzie 2,60zł to i paliwo będzie 4,90zł heh
ja tankuje na stacji Hadex - nawet nie musze wysiadać z samochody płace przez szybe, żadnego oleju z parownika nie wylewam bo nie ma co. Na shelu tez jest ok paliwo ale wiecznie zastawiają dystrybutor lpg cwaniaki co tankują sobie przy nim paliwo a potem chodzą po sklepie i nie mogą się zdecydować jaki zapach do samochodu kupić, tak samo przy kasie godzinami jakieś głupie punkty nabijają

A przeczytałeś artykuł do którego linkowałem?

Cena gazu z tytułu nowych procedur odnośnie magazynowania wzrośnie nie o 60 gr tylko o 1,4 gr.

I wyszło szydło z wora, lobby naftowe spiskuje i tyle, siejąc bredniami wyssanymi z palca po mediach.