| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-02-27 21:28:00 Witam,
Mam krotkie pytanko (x20xev)... 1. Czy jesli tarcza ma 21mm (niby max. zuzycie) moge zalozyc jeszcze raz klocki? 2. Czy 440zł (z wysyłką) za tarcze brembo i klocki ferrodo to atrakcyna cena? I teraz z innej beczki. Ostatnio ubywa mi dosc duzo plynu chlodz. Kiedys bylo to 0,5L na 3-5tys, ostatnio zezarl mi 1L na 300km
Objawy: 1. Podwyzszone cisnienie w ukladzie (typowe psyk przy odkrecaniu). 2. Wydaje mi sie, ze kopci na bialo za duzo - wiem, zelzne od temp. ale w porownaniu z innymi autaki to jak elektrocieplownia
3. Wydaje mi sie, ze plyn smierdzi spalinami Czytelm, ze czasem pomaga wymiana korka aby obnizyc cisnienie. Ostatnio sprobowalem podokrecac wszystkie dostepne obejmy. Jeszcze za malo przejechalem, aby sprawdzic skutecznosc tych dzialan. Ale ktos, kiedys mowil, ze mozna zmierzyc CO2 w ukladzie. Wiecie gdzie i za ile takie badanie zrobic i czy daje to pewnosc uszelki pod glowica? A jesli to uszczelka, to ktos pamieta koszty? Uszczelek i robocizny |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-02-28 13:22:35 Co do klocków i tarcz to cena jest w porządku. Też skłaniam się do wymiany, kiedy zobaczyłem, co się działo na drodze, jak gościu zahamował i go obróciło, bo mu taka wentylowana tarcza się rozleciała (kawałki leżały na drodze).
Uważaj, żebyś nie kupił opakowania bembro, a tarcze będą podróbami za 60 zł/szt. Teraz wszystko w metalu mozna wytłoczyć lub za pomoca lasera wypalić (na zlecenie). Tak, że sprawdzenie numeru katalogowego na tarczy, nie zawsze oznacza jej oryginalność. Czasami pomocne są to hologramy. Nie mówię, że ktoś jest nieuczciwy i chce zarobić na tym potrójnie, ale łatwy zarobek kusi zbyt wielu ludzi, a duża konkurencja w tym segmencie rynku, zmusza do kombinatorstwa. Kiedy kupujemy na allegro, radzę dokładnie czytać opinie "negatywy" o sprzedającym - niektóre nie wzięły się "z kosmosu", szczególnie, gdy sprzedający nie jest "firmą". Przykładowo znajomemu, co miał sklep z częściami samochodowymi oferowali jacyś "przedstawiciele" każdą ilość świec żarowych NGK za 1/4 ceny hurtowej - chyba chinole tak dokładnie je podrobili, że są nie do rozróżnienia z oryginałem. Poważnego znaczenia nabiera hasło "Autoryzowany dystrybutor firmy XXXXXX". Co do ciśnienia w układze chłodzenia, to zawsze będzie, zgodnie z zasadami termodynamiki... Korek z odpowietrznikiem - trudno stwierdzić kiedy przestaje naprawdę działać. W moim benzyniaku, po odkręceniu go, aż wylewała się gorąca woda, a nie tylko psyczało. Teraz ma jakieś 430tyś km bez remontu i nadal bardzo dobrze służy znajomemu, no ale to nie ECOTEC. Jak z wody "wali" spalinami to podzielam opinię Scooby'ego. Tak przypuszczalnie, jak to będzie uszczelka: palnowanie gł. 80-100 zł...mechanik, uszczelka... a jakieś 300 - 350zł wyjdzie albo mniej albo więcej. Ale zasada jest taka, że im czyściej i im wiekszy porządek w warsztacie, tym drożej ![]() |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2007-02-28 15:18:43 Dla porównania napiszę jakie miałem koszty w Corsie 1.4 8V.
Głowica-planowanie ( zabielenie) + dotarcie zaworów - 160zł Komplet uszczelek góra Elring Inter Cars - 160zł płyn Borygo 5l - 45zł 5 szpilek i 10 nakrętek do kolektorów 24zł (ASO) Termostat 25zł Silikon Dirko szary 25zł robota: sam śrub do głowicy nie kupowałem. razem 440zł + 100zł oelum z filtrem = 540zł a jakby jeszcze paseczek rozrządu, pompkę,napinaczyk i paseczek alternatora to.....sami policzcie.
|
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-02-28 16:03:03
... ale teraz masz spokój na dłuuuugi czas |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-02-28 17:32:53
niestety na zimnym... kupilem korek (całe 9zł) i zobaczę czy to coś da. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-02-28 17:37:23
no wlasnie. jak to odroznic? bo nie majac obok ientycznego oryginalu, chyba nie bede wstanie stwierdzic co i jak. facet ma praktycznie same URL=http://moto.allegro.pl/show_user.php?uid=2644345]pozytywy[/URL], wiec mam nadzieje, ze sprzedaje oryginaly.
no i tego sie obawiam, choc zobacze co sie stanie po wymianie korka. bo moze tez tak byc, ze ma z duze cisnienie i gdzies puszcza na zlaczkach. choc niby je podokrecalem. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-02-28 17:40:07
no to trup. ja tu sie glowie jak kase na tarcze wyciagnac, bo juz chyba 1000km zrobilem z inf. na kompie o zmianie klockow, a tu mi jeszcze ponad 500zl na glowiec... i to robiles sam.
chyba musze poczekac z glowica bo autko przy cieplych tarczach juz prawie nie hamuje
aaa... zapomnialem, ze to jeszcze przy 1.4 8v ![]() [ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2007-02-28 17:41:27 ] |
sss25 Opel Senator B Świdnica/Plymouth | 2007-02-28 23:10:10
Paseczek rozrządu wymienia sie zawsze.Raz napięty "paseczek" nie podlega ponownemu napinaniu tylko wymianie podobnie jak szpilki głowicy.jek ci szpilka strzeli i zostanie w bloku to zrozumiesz.nie są to rzadkie przypadki |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2007-03-01 08:33:31 "Paseczek" założyłem stary - no prawie stary
Tu może pękać bo nic się nie stanie. ( 1.4 8V 60KM i 1.6 8V 75KM) Co do śrub napewno powinno się wymienić. Tu dokręcanie to pestka. Gorzej było w V6. Tam na kluczu pykało mi 200Nm i jeszcze musiałem krecić 90st. Śruby były stare i trzymają się do dzisiaj ![]() |
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2007-03-02 15:12:25 Co to czesci na allegro to srednio wierze w te orginaly. znajomy mi kiedys mowil ze podejrzanie tanie sa te ceny na allegro. ma sklep i widzialem jaka jest cena dla sklepu a niektorzy sprzedaja po nizszej cenie niz sklep dostaje. a co do uszczelki to ceny macie konkretne ja placilem za planowanie dwoch glowic i kolektora wydechowe 120 zl.
Pozdrawiam |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2007-03-02 20:55:30 Samo planowanie to 50-60zł, ale docieranie zaworów kosztuje.
A przy samoregulatorach w postaci szklanek ( nie moja corsa) to potrzebna maszynka do rozpięcia zaworów i druga do docierania i to własnie kosztuje. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-03-03 11:37:49
a jest sens przy zdjetej glowicy nie docierac zaworow? dodam, ze od pol roku ma gasss.... |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-03-03 11:40:25
hmmm... nie wiem, ale glowice robilem w kilku autkach i nogdy nie wymienialem przy tej okazji paska. przewaznie cale rozrzady wymienialem zarazpo kupnie, a poxniej po kilku miesiacach, moze 2 latach okazywalo sie, ze uszczekla kaputt... |