Upały i chłodny nawiew.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Podczas tych upałów niespodziewanie zauważyłem, że
z wentylacji wydobywa się ciepłe powietrze. Specjalnie
sprawdziłem to w nocy kiedy jest dużo chłodniej. Nietety
wentylacja mnie dogrzewa pomimo właściwego położenia
odpowiedniego pokrętła. W aucie nie mam klimatyzacji.
Czy u Was też tak jest, czy mam coś powalone ?

U mnie tak nie ma. Sprawdź czy linka pod nogami pasażera działa prawidłowo.

U mnie tez nic takiego sie nie dzieje

U mnie jest tak tylko na samym początku kiedy wchodzę do rozgrzanego samochodu ale po jakimś czasie (jak włączę klimę) wszystko warca do normy...

Niestety dokładnie wczoraj miałem takie nimiłe zdarzenie:
Wiatrak na prędkości 3 i 4 jakoś dziwnie mi zaczoł brzęczeć - tak jakby się do niego dostał jakiś paproch, papier lub ocierał o niego jakiś kabel... Po dłuższym postoju kiedy wsiadłem do fury i odpaliłem wentylator z 0 od razu na 4 coś pierdolneło i ze środkowych wentylatorów poszedł dym!

Teraz wentylaor chodzi nadal lecz na na prędkościach 3 i 4 wpada w takie wibracje że trzęsie całym samochodem... jade dziś z tym fantem do elektryka...

Musisz sprawdziś czy prawidłowo działa linka zaczepiana za dżwigienkę, nad nogami pasażera. musisz zdjąć czarną osłonę i wtedy linka jest widoczna. Może tylko spadła...

Pszeciesz rzem jóż to napisał. Linka jest zamocowana takim kułkiem metalowym, hture nalerzy na siłę wyjonć.

ok
ok

Zanim zaczniesz rozkręcać sprawdż, czy nie masz włączonego obiegu zamkniętego. Mnie się tak zdarzyło zeszłego lata.

Pozdr Czedu

Właśnie sprawdziłem to o czym pisaliście : linka na miejscu i przesuwa dźwigienkę,
obieg zamknięty wyłączony.
A może wiecie skąd czerpane jest powietrze zimne do wentylacji ?
Bo jeśli w pobliżu komory to nie ma co się dziwić, że jest w takie dni przegrzane.

Dokładnie pod wycieraczką szyby od strony pasażera.

Mnie sie wydaje ze jesli ktos nie ma klimy to nic nie poradzi..
a to powietrze nie jest gorace tylko "obojetne" ale w upal na pewno nie chlodzi

Pewnie ze to wina pogody , ja tez nie mam klimy i cierpie w lato - wlasnie moze wiecie ile kosztuje klima do 1.8 i czy ktos zaklada taka lodowke do nszego auta

Cytat:
2003-06-04 22:20:03, FGM pisze:
Pewnie ze to wina pogody , ja tez nie mam klimy i cierpie w lato - wlasnie moze wiecie ile kosztuje klima do 1.8 i czy ktos zaklada taka lodowke do nszego auta

Koszt ponad 3 tys. zł

OloW zakłada, zapytaj się o szczegóły.

U mnie klima ma dziwnie niską efektywność. Nigdy wcześniej nie miałem własnego auta z klimą, więc nie bardzo kumam dlaczego. Może trzeba zatankować freonu, czy czegoś takiego?

IWO

A ilu letnie masz ESPERO? Tak po 3 latach to juz by sie przydalo nabic klime, a potem to juz co jakies 1.5 roku.

Moze po wejscu do auta odrazu sie szczelnie zamykasz i chlodzisz?
Zawsze jak jest nagrzane to musisz go ochlodzic naturalnie. Np: szyby w doł i ruszami z jedynki po 5 km zamykasz szyby i smiejesz sie z innych takich jak ja, co to sie topia z goraca.

Ja rozwiązałem ten problem nieco inaczej. Klimi nie włączam w żadnym autku, bo nienawidzę kiedy jest zimno. Mój organizm najlepiej czuje się w temperaturach powyżej 30 st. C. Chyba niebawem zacznę się w autku dogrzewać