Spryskiwacze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!! mam problem ze spryskiwaczami w escorcie 7.Nie chcą działać!!Patrzyłem bezpiecznik i jest dobry.Gdzie jest pompka bo mam go 2 tygodnie a nie mam instr. obsługi!!!

pompka w zbiorniczku spryskiwacza

popatrz pod zderzak zaraz przy kole po stronie kierowcy -tam wlasnie masz zbiornik i pompke

odepni kostke podlacz voltomierz i przycisnij guzik jak pokaze 12 to prad dochodzi jak nie to masz albo zespolony albo kabelki trefne no chyba ze prad bedzie to pompka

Niekoniecznie z tym prądem! Może się okazać, że prąd dochodzi ale jest go z jakiś przyczyn mało. Miernik pokaże 12V ale pod obciążeniem silnikiem napięcie spadnie. Najpierw zmierz miernikiem, a potem, w miejsce silniczka podłącz żarówkę 40W (od reflektora samochodowego). Jak zaświeci, to problem z silniczkiem. Jego też możesz próbować odpalić na krótko z akumulatora.

zanim będziesz bawił się w mierzenie prądu itd. itp. sprawdż przewody - szczególnie łączenia, a potem weź igłę i przetkaj same dysze spryskiwaczy, ja wczoraj się tym bawiłem i po wymianie zepsutego silniczka i uszczelnieniu poszarpanych przewodów spryskiwacze dalej nie działały - okazało się, że były dysze zatkane

To znaczy że aby dostać się do pompki muszę wyciągnąć zbiorniczek?

nie - wystarczy ją moco pociągnąć i wyskoczy ze zbiorniczka

schyl się pod zderzek od strony kierowcy i będziesz miał do niej idealny dostęp, ale żeby sprawdzić przewody radziłbym zdjąć lewe przednie koło - bo przewody idą w nadkolu

a czy sprawdzałes działanie podczas oglądania autka - kupna
może silnik nie działa i jest do wymiany
pozdro

wszystko działało jak go kupowałem,no cóż jutro będę miał zajęcie.Dzięki za rady koledzy!!!!

Dzięki koledzy za pomoc!!!! Dzisiaj posiedziałem 2 godzinki przy moim autku i spryskiwacze działają!!! Wyciągnąłem pompkę i podłączyłem do aku.,nie działa.Potrząsnąłem ją parę razy i działa!!!CUDA!!!!!!!!!

Cytat:
2007-03-05 15:06:58, kaczor64 pisze:
Dzięki koledzy za pomoc!!!! Dzisiaj posiedziałem 2 godzinki przy moim autku i spryskiwacze działają!!! Wyciągnąłem pompkę i podłączyłem do aku.,nie działa.Potrząsnąłem ją parę razy i działa!!!CUDA!!!!!!!!!

Terapia wstrząsowa
Usunąłeś skutek a nie przyczynę

Ja jak wymieniałem maskę to zrobiłem innego kleksa.
Źle przewlokłem przewody te które idą przy masce i po zamknięciu klapy zagniatało je na tyle skutecznie że nie działały. Pompkę było słychać ale płyn na szybę nie pryskał i wystarczyło je przesunąć dosłownie i 2 cm żeby zaczęły normalnie działać.