Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() psychopata 126el Kielce | 2008-03-23 15:39:30 Może i ja bym zaprezentował mojego bobka... Najpierw trochę historii.
Wszystko zaczęło się w roku 85, kiedy to mój stary kupił sobie kaszla. Był to późny ST z kapliczką i P4. Po dwunastu latach ojciec postanowił sprzedać malucha za 1200zł i kupić następnego, tak więc pewnego pięknego dnia na kilka dni przed sylwestrem 96 wsiedliśmy z ojcem w PKSa i pojechaliśmy do salonu Fiata odebrać naszą nową furę. Wrażenia były niesamowite. Potem ojciec go dezelował przez kolejne lata, nabił prawie 100tys km, kupił golfa a kaszlaka wziąłem ja. Nie znałem się ani trochę na mechanice, a że Fiacik się już sypał postanowiłem poszukać jakiegoś forum, żeby się dowiedzieć jak okiełznać taką moc i potencjał. Parę fot z początku: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maluch nieźle się już sypał, więc musiałem podjąć decyzję co z nim robić. Oczywiście nie mogłem zezłomować pamiątki rodzinnej, poza tym bardzo przywiązuję się do takich rzeczy, więc zacząłem zbierać kasę na remont, w międzyczasie robiąc doraźne remonty z qmplami z innego forum. ![]() ![]() Wreszcie zebrałem kasę i samochód powędrował do blacharza, który wymienił mnóstwo części blacharskich i poskładał samochód do kupy. Tutaj foto przed wyjazdem do blacharza: ![]() Po dwóch miesiącach odebrałem moja furę. Efekt był piorunujący - kupka rdzy przypominająca malucha zmieniła się nie do poznania :grin: ![]() ![]() ![]() A tutaj wczorajsza sesja, po umyciu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tutaj moja ulubiona fotka: ![]() A tu ja ![]() ![]() A tu obecny przebieg mojej limuzynki: ![]() A to wcale nie niebo! - to daszek mojej fury ![]() Generalnie mam wielkie plany co do tej fury i mam nadzieje że uda mi się je zrealizować. Jak narazie plan wykonany w 10%. Z uwagi na moją pracę to co zacząłem będę kontynuował dopiero w okolicach początku wakacji. Następnym etapem będą prawdopodobnie chromy, inne koła, remont zawieszenia i hamulców, dokończenie środka auta (w tej chwili gołe blachy). Na końcu silnik, do którego części już się kiszą w garażu. Zapraszam do komentowania. Ps. Nie będę tolerował kasztanienia w tym temacie, więc ważcie zdania :razz: [ wiadomość edytowana przez: psychopata dnia 2008-03-23 15:41:14 ] [ wiadomość edytowana przez: psychopata dnia 2008-03-23 15:41:46 ] [ wiadomość edytowana przez: CarvMachine dnia 2008-03-23 17:50:52 ] |
![]() Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2008-03-23 17:14:51 nielubisz kasztaneinia ale kolor dobrales pasujacy do eleganta jak do swini krawat:] |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2008-03-23 17:36:01 kolor faktycznie taki sobie, ale ogolnie podziwiam ze jeszcze znajduje sie ktos kto bawi sie w remonty elegantow ![]() |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2008-03-23 18:02:51 ja tez podziwiam - z wlasnego doswiadczenia. |
![]() neo203 Piekary Śląskie | 2008-03-23 19:58:15 Lakier bardzo ładnie polożony przynajmniej na zdjeciach tak wygląda. Zderzaki w sumie chyba bym zostawil te co są. |
![]() psychopata 126el Kielce | 2008-03-23 21:20:27 No muszę przyznać że miałem niezły dylemat (jeśli chodzi o remont), zwłaszcza ze wszyscy kumple ze zlotów wyprzedali maluchy w przeciągu miesiąca. Sentyment jednak zwyciężył.
Plastiki nie są takie złe, ale akurat te są mocno zniszczone, wiec muszę je zmienić. Lakier faktycznie nieźle położony, ale i tak trzeba parę drobiazgów poprawić. |
![]() Wujek-Kajtek F&F Sympatyk FSO KRAKÓW | 2008-03-29 20:08:09 Fajnie się prezentuje w czerni ![]() ![]() I apropos kasztanienia, to sam go nie skasztań przypadkiem ![]() |
![]() psychopata 126el Kielce | 2008-03-29 22:28:04 Micz zrobię co w mojej mocy żeby go nie skasztanic. A info o zmianach będę wrzucał tu, także będziecie mogli mnie na bieżąco ganić jak coś |
![]() sas01 Fiat 126p Kraków | 2008-04-05 08:26:46 Możesz powiedzieć ile cie wyniósł remont blacharki i co bylo robione? |
![]() psychopata 126el Kielce | 2008-04-05 13:54:49 W sumie kosztowało mnie to ok 1700zł. A było robione eee... no wszystko właściwie ![]() |
![]() psychopata 126el Kielce | 2008-06-24 16:31:13 |
![]() psychopata 126el Kielce | 2008-06-30 15:00:29 Fajną fotkę ostatnio znalazłem:
![]() Pochodzi sprzed około 6lat ![]() Ps. w sobotę wymieniłem sprężyny i amortyzatory z tyłu. Stare sprężyny były jak się okazało złamane (w obu ułamał się 1 zwój) a jeden amortyzator ciekł. Miałem te sprężyny skrócić, ale jednak założyłem całe i różnica jest bardzo duża. Nic nie stuka i doskonale tłumi. Nawet większe dziury znakomicie tłumi, nie mówiąc o jeździe po kocich łbach czy coś. Kupiłem wszystko fabryczne, żółte sprężyny i amorki kayaba + podkładki i gumy pod sprężynki. Wszystko koszt.178zł. Czy przy glebie jest jakaś szansa że zawieszenie będzie pracowało tak ładnie jak teraz? Ps. Przepraszam szanownego pana moderatora, ale chyba nie da się edytować postów ![]() |
![]() jarko36 F&F Sympatyk 126p-1050, Poldek 1. ... Oleśnica k.Wrocławia | 2008-06-30 22:35:34 Ja tutaj wyjaśnię co nieco- na zdjęciu widać jak kiedyś wyglądały podnośniki warsztatowe... ![]() |
![]() Drag-On F&F Sympatyk Fiat 125p 1971 Kraków | 2008-06-30 23:48:20 Film to "Piła". A maluszek wygląda teraz całkiem przyjemnie, chyba całkiem porządnie został zrobiony przez blacharza, jakie dalsze plany? |
![]() spruchberyl ![]() FIAT 126p bydgoszcz/limerick | 2008-06-30 23:55:03 parodia pily jak sie niemyle |
![]() psychopata 126el Kielce | 2008-07-01 13:21:09 W awatarze ten ziomek z 'Piły' który śmigał w filmie na rowerku i gadał niby coś do ludzi... Wpisałem w googlach 'saw'.
No nie tak do końca, bo po pół roku zaczyna co nieco się objawiać, ale to moja wina bo nie pojechałem na poprawki bo nie było kiedy
Skończę środek auta to dam fotki. Tymczasem pełna seria. Silnik kompletny leży w garażu, ale nie ma kiedy poskładać. Najbardziej marzą mi się takie fele http://www.allegro.pl/item388492190_ruskie_felgi_fiat_126p_cc_sc_i_inne.html, ale zanim kasę uzbieram to będę starym dziadem ![]() Poza tym planuję ozdobić go jeszcze jakimś chromowanym szitem tu i ówdzie, ale drogie jak sam ch,. takie rzeczy na allegro. A może macie jakieś pomysły na jakieś tańsze fele i równie ładne? |