"Palący" problem - Pomocy!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam w sprawach CB dopiero raczkuje, ale pojawił się w moim przypadku problem. Zakupiłem Radio TTI 880 i antenę Hustlera. Zasilanie idzie z zapalniczki. Jeden kabel przylutowałem do styku, a drugi do sprężynki. Miernik pokazywał 12,6 V czyli norma, ale ... no właśnie przy pierwszym włożeniu do zapalniczki spalił się bezpiecznik (jeszcze nie było podpiętego radia).
Bezpiecznik wymieniłem i wszystko było ok. Ale kilka godzin po zainstalowaniu radia znów się spalił. A spalił się w momencie kiedy nacisnałem przycisk na gruszce.
Teraz troche się boje włączać CB po raz kolejny bo może sie już nie spalić bezpiecznik tylko radio

Jaka może być tego przyczyna? Może powinienem inaczej przylutować kable we wtyku? Dodam, że antena nie był strojona, czy to może być powód

Z góry dzieki za odpowiedź.

[ wiadomość edytowana przez: Mrucky dnia 2007-03-04 09:26:27 ]

Przyjzyj sie dokladnie wtyczce ! Czerwony lutujesz wlasnie do tej sprezynki po srodku natomiast czarny z boku. Ew. moze masz jakies przebicie

Kolego a jaki masz bezpiecznik wytrzymuje on natezenie 2A??? Moze jest poprostu tak ze masz za slaby bezpiecznik???

I jeszcze raz sprawdz czy wlasciwe przylutowales kable

[ wiadomość edytowana przez: smeniu23 dnia 2007-03-04 19:17:35 ]