Skutki za dużej ilości oleju?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No właśnie jakie sa skutki, ponieważ jestem troche zaniepokojony.
Po wymianie oleju u autoryzowanego dilera Castrola zauważylem ze silnik pracuje troche nie równo.
I gdy sprawdzalem z ciekawości czy nie bieże oleju, zauważylem ze jest go za dużo 1,5 cm ponad górne wcięcie.

Czy jest to bardzo szkodliwe?

może wydmuchać którąś z uszczelek bo powtaje zbyt duża kompresja jak olej ponad norme
1,5 cm do dużo za duzo radzę spuścić nadmiar

Cytat:
2007-03-04 10:43:13, Lasqs pisze:
No właśnie jakie sa skutki, ponieważ jestem troche zaniepokojony. Po wymianie oleju u autoryzowanego dilera Castrola zauważylem ze silnik pracuje troche nie równo. I gdy sprawdzalem z ciekawości czy nie bieże oleju, zauważylem ze jest go za dużo 1,5 cm ponad górne wcięcie. Czy jest to bardzo szkodliwe?

Z tego co mi wiadomo to nie powinno być poza max tak samo jak nie powinno spaść poniżej minimum. Dlaczego tak jest to Ci nie powiem ale skoro na bagnecie jest takie coś jak max to znaczy, że więcej być nie powinno a nie, im więcej tym lepiej
Wejdź pod auto i spuść trochę tego oleju. Pochlapiesz się ale będziesz miał spokój. Tak ja bym zrobił.

Zdecydowanie radze spuścić nadmiar oleju.Może dojść do wydmuchania jakiegoś uszczelnienia.Jeżeli są znaki "max" i "min" to należy się tego trzymać.

1,5 cm ponad poziom max bo tak rozumiem twoje okreslenie gorne wciecie to juz stanowczo za duzo, nalezy zmniejszyc ilosc oleju bo moze wyjsc bokiem te 1-2 mm mozna by przezyc zakladajaz ze silnik ci wcina troche oleju ale 1,5 cm to stanowczo za duzo i niebezpiecznie dla silnika!!

Zakladam ze pomiaru ilosci oleju dokonałes prawidlowo, na zimnym silniku po wczesniejszym wytarcu do sucha bagnetu

[ wiadomość edytowana przez: markocieszyn dnia 2007-03-04 10:57:30 ]