| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2008-07-03 22:15:48 W sklepach są w sprzedaży płyty oznaczone DVD+R i DVD-R. Jaka jest między nimi różnica? Oczywiście co sklep,to kolejny znawca poleca raz jedne jako lepsze,raz drugie jako lepsze.
Mojej nagrywarce to wszystko jedno + czy -, ale jest naprawdę między nimi różnica |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-07-03 22:19:20 Chyba odtwarzaczowi nie będzie już wszystko jedno, nie zgłębiałem tematu |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2008-07-03 22:26:19 a mnie się wydawa iż że różnica tylko pozorna...mylić może forma zapisu ...a sens taki sam zapewne miał być..
łeba nie dam...ale tak myślem natomiast...Koliber duuużo w tym siedzi ..może Łon cuś wi wiency ? |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-07-03 22:36:50 DVD-R dokładna pojemność to 4 707 319 808
DVD+R dokładne pojemność to 4 700 372 992 Od kilku lat wszystkie napędy obsługują oba formaty. W jednostkowych przypadkach można jeszcze spotkać stary odtwarzacz lub nagrywarkę DVD ze starym softem która może mieć problem z "+". |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-07-03 22:40:43 tak jak Sławek napisał... stare odtwarzacze czytały tylko - tak więc jeśli nagrywasz coś w celach komercyjnych to lepiej jest nagrywać na DVD-R ... No i najlepiej nagrywać z prędkością 4x, bo starsze odtwarzacze mogą mieć problem z płytką nagraną z większą prędkością....
Tyle chyba w temacie
Pozdro |
lucas48 Klubowy Weteran ![]() BMW 530i Warszawa Ursynów | 2008-07-04 09:57:01 Różnica jest w technice zapisu/odczytu, generalnie "+" jest lepszy,
ze względu na lepsze prowadzenie lasera i lepszą korekcję błędów. Podsumowując "-" jest bardziej kompatybilny wstecz, a "+" jest lepszy technicznie. PS od dawna używam "+" i nie miałem jeszcze problemu z ich odczytaniem. ----------------- ..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::.. |