Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-03-30 11:59:46 nowa polisa był au tego samego ubezpieczyciela - bo jak tak to ubezpieczyciele identyfikują ubezpieczenie po pojeździe a nie po właścicielu - ergo. poochaty nie ma racji... jak nie zmieniłeś nr. rejestracyjnego to ubezpieczalnię masz z bani - umowe przepisz na aktualną datę zgłoś przerejestruj i nara |
![]() Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-03-30 13:34:08
dokładnie tak jak piszesz... tylko dlatego nie masz racji, że comendanto ma farta ![]() ![]() ![]() ![]() Co do nr. rej: to przeważnie tak ubezpieczyciele identyfikują auto do kontynuacji ubezpieczenia - właściciel nie ma znaczenia - chore ale taka się utarła w paru firmach praktyka... np. w Warcie |
![]() DAWCY 126 1242ccm Żywiec (Bystra) | 2010-05-09 21:46:01 Odkopie trupa. Panowie ![]() Sytuacja wygląda następująco: Samochód będzie wart ok 3kzł. Umowa oc kończy się z dniem 12 maja tego roku. Dowiedziałem się że mogę wypowiedzieć umowę ale miesiąc przed jej końcem, czyli obecna pewno z automatu zostanie przedłużona. A tak w ogóle to mógłby ktoś tak łopatoligicznie napisać co, po jakim czasie i gdzie trzeba załatwiać po zakupie auta? Czy aby umowa OC z właściciela mogła być przepisana na mnie a on nie miał problemów (w razie czego) wystarczy jakaś adnotacja od niego na umowie K-S? Byłbym wdzięczny za w miarę logiczne zobrazowanie sytuacji. Dzięki. |
![]() Andrew01 Łada2105 Kraków | 2010-05-09 21:59:11
Po pierwsze i najważniejsze primo ![]() Pozatym kupując auto musisz: w ciągu 2 tygodni od daty na umowie iść do US zapłacić 2% podatku wypełniając uprzednio formularz PCC-3 (wcześniej ściągasz z netu i wypełniasz na spokojnie w domu), chyba że kwota na umowie nie przekracza 1000 zł, lub kupujesz od firmy (np komis). Jeśli auto będzie mieć drugiego współwłaściciela, dodatkowo wypełniasz PCC-3A Miesiąc czasu masz na to żeby iść do urzędu miasta - wydział komunikacji i przerejestrować samochód na siebie. Koszt ~80 zł jeśli nie zmieniasz tablic, i 150 - 170 przy zmianie tablic. Potrzebujesz tam wszystkie papiery - umowę, dowód rej., kartę pojazdu jeśli została wydana, tablice rejestracyjne, a jeśli zmieniasz tablice to także zdrapaną nalepkę z szyby. Ponadto, tak jak pisałem wcześniej musisz iść do starego ubezpieczyciela z pismem o wypowiedzenie OC (weź potwierdzenie) i potem ubezpieczasz na nowo tam gdzie Ci się podoba ![]()
Umowa OC przechodzi na Ciebie z automatu (chyba że na umowie k-s będzie wyraźna adnotacja że zrzekasz się oc). Sprzedający musi w ciągu miesiąca od daty sprzedaży iść do ubezpieczyciela i złożyć papier w którym informuje że sprzedał pojazd Tobie - wtedy nie będzie miał żadnych problemów bez względu co Ty potem będziesz robił z tym autem. [ wiadomość edytowana przez: Andrew01 dnia 2010-05-09 22:09:05 ] |
![]() DAWCY 126 1242ccm Żywiec (Bystra) | 2010-05-09 22:35:01 A jest jeszcze coś takiego jak zwrot składki na oc. Czyli czy dobrze zrozumiałem, sprzedający może sobie, dzięki dodatkowemu oświadczeniu z mojej strony, że wypowiadam umowę ubezpieczycielowi, pójść i odzyskać pieniądze za składkę, tak?
Edit: A jeśli chciałbym mieć współwłaściciela to czy jakieś informacje o tym mają być zawarte w umowie K-S? Czy to już tylko stricte urzędowa kwestia dopisać kogoś do dowodu rej? [ wiadomość edytowana przez: DAWCY dnia 2010-05-09 22:48:14 ] |
![]() Andrew01 Łada2105 Kraków | 2010-05-09 23:23:05
Tak, ale trzeba się dowiedzieć u ubezpieczyciela jaki jest minimalny okres czasu za który można odzyskać składkę (np kwartał czy pół roku)
Współwłaściciel musi być wpisany w umowę k-s żeby mógł widnieć w dowodzie. |
![]() DAWCY 126 1242ccm Żywiec (Bystra) | 2010-05-10 00:16:27 A czy jest potrzebny NIP do zawarcia umowy k-s? Bo jest miejsce na to ale ja jeszcze swojego nie mam (musiałbym iść do zusu i się prosić a póki co mi niepotrzebny). |
![]() Andrew01 Łada2105 Kraków | 2010-05-10 00:24:28 Nip nie jest potrzebny. Pewnie masz umowę jaka krąży po necie gdzie jest nip, ale nie ma PESEL - a PESEL jest potrzebny, więc zmień sobie to ![]() |
![]() Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2010-05-10 07:43:16 poza tym NIP (numer Identyfikacji Podatkowej) nadaje US (urząd skarbowy) - ZUS tylko przejada nasze emerytury ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() DAWCY 126 1242ccm Żywiec (Bystra) | 2010-05-10 08:10:05
A ja napisałem ZUS ![]() ![]() ![]() Mam umowę na której jest i PESEL i NIP ale jeśli nie trzeba tego drugiego to i wygodniej ![]() |
![]() Rino125p F&F Sympatyk Kraków | 2010-05-11 23:15:36 czy jak przy kupnie paru ostatnich samochodów i motocykli zlałem US to myślicie że warto się samemu zgłosić czy czekać aż mnie ścigną?.... ![]() |
el_comendanto (M) F&F Sympatyk ![]() トヨタカムリ | 2010-05-12 00:13:32 za 999PLN czy wiecej? ----------------- http://plepleple.pl |
Lisu F&F Sympatyk Volvo V40 Włocławek | 2010-05-12 15:52:04
Zgłosić. Nie pamiętam dokładnie, ale jest tak, że jak zgłosisz się sam a termin przekroczyłeś o mniej niż rok to naliczana jest 11% kara do opłaty (11% od kwoty opłaty skarbowej nie 11% wartości nabytego pojazdu). Jeśli oni się zgłoszą do Ciebie to kara owa może być "bardzo" spora. Nie pamiętam dokładnie teraz jakie to "bardzo" jest duże, ale z tego co swego czasu czytałem jest to na prawdę znacznie większa suma niż to 11%. Szło chyba na tysiące zł. Ale najlepiej poczytaj o tym w necie, bo nie chcę w błąd wprowadzić. O, znalazłem dobry cytat:
Tutaj sprawa się ma co do PCC-1 ale na 99% to samo ma się co do PCC-3 Aha, co do akapitu o tym, że bez pieczątki nie zarejestrują auta - bzdura. Mi zarejestrowali bez problemu ![]() [ wiadomość edytowana przez: Lisu dnia 2010-05-12 15:58:26 ] |
![]() Rino125p F&F Sympatyk Kraków | 2010-05-12 19:00:32 wszystkie powyżej 1000zł, łącznie będzie tego ponad 20000...
a jeśli byłem współwłaścicielem to obowiązek spoczywa na właścicielu czy jakoś po połowie. ? |
layer Fiat CCS Tychy | 2010-05-12 19:34:43 Moim zdaniem najlepiej iść złożyć deklaracje PCC-3 z każdej transakcji (pamiętaj o załącznikach PCC-3/A jeśli byli współwłaściciele), zapłacić podatek i od razu złożyć tzw. czynny żal, coś w sensie usprawiedliwienia z adnotacją, że już uiściłeś należności.
|
![]() DAWCY 126 1242ccm Żywiec (Bystra) | 2010-05-17 21:57:51 Panowie jeszcze kilka pytań. Jak wygląda procedura rejestracji samochodu sprowadzonego z dojczlandu? Co, gdzie, kiedy i jak. Jakby był ktoś tak miły i opisał pokrótce jakie są koszta tej operacji dla auta kosztującego 5tys zł. |