| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-03-04 09:57:49 przeglądając poprzednie wątki o smalcu na korku mam pytanie....
w mojej v ce olej był zmieniany 18 mieśiecy temu, auto ma 101 tysi , oleum było wymieniane przy 90 tyś , zaznaczam że samochód stał w holandi 8 miesięcy czasem tylko odpalony, problem polega następująco, pod korkiem wlewu oleju gromadzi sie woda , miewam iz jest to następstwo starego oleju i nie jeżdzenia nautem, tylko krótkiemu odpalaniu , dodam że wzbiorniku wyrównawczym są resztki płynu , zbiornik jest czysty , olej lekko brudny , normalnie zużyty, a woda która jest na odwrocie korka nie jest słodka , więc nie jest to płyn.
moje pytanie brzmi czy moje przypuszczenia sa trafne? to tylko przez brak użytkowania i długi postój w ich klimacie,który jest bardzo wiogotny? motor pracuje bardzo równo i cichutko więc raczej odrzucam fakt padniętej uszczelki pod głowicą, ps to do niektórych
wózek jest bez GAZU |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2007-03-04 10:04:59 fomin mam propozycję dla Ciebie kup w sklepie płukanke do silnika wypłucz wszystkie nagary i brudy w silniku zalej nowym olejem i bedziesz miał swięty spokój. Płukanka kosztuje ok 12-16 zł nowy olej 80-280 zł (10w40) a za czysty korek to nie ma ceny....
Napewno Twoje przypuszczenia są jak najbardziej trafne, auuto które na moment jest odpalane nie ma siłu odparować wody która skropliła sie wczesniej w momencie wychładzania silnika. Sama fizyka. pozdr |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-03-04 10:05:58
Mnie uczono,że olej wymienia sie co limit km lub co roku, zależy co wcześniej nastąpi. |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-03-04 10:09:15
|
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-03-04 10:09:34
co masz na myśli mówiąc płukanka.......? olej tam jest lany mobil super syntetyk , wiadomo żę po blacharce zmienie olej i rozrząd tylko jak to zrobić z głową , bo motorek pracuje jak nowy , a nie chce go spierxxxxć |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2007-03-04 10:22:23
i dlatego dla swiętego spokoju zająłbym się zneutralizowaniem w ody z oleju (dobrze to ona na prace silnika nie wpływa) a preparaty do płukania silnika powodują łaczenia wody z brudnym olejem i wypłukaniem pozostałości brudów (a silnik który stoi długi okres czasu (niecały rok w tym przypadku) i olej w nim zalany napewno nie bedzie w super stanie) dokładnie też nie wiadomo kiedy był wymianiany może to było 2 lata temu a przeciez wszystkie porady mówią o wymianach oleju nie żadziej niż 15 tyś lub 1 rok (olej traci przecież swoje wrtości smarne z postojem brakiem przepływu miesznia. postoje silnika powodują ze związki zawarte w oleju oddzialają sie od siebie a powinny tworzyć spójność.
ale tu nie chodzi o czysty kryształowo silnik tylko o to co w nim pływa, a samo spuszczenie oleju z silnika nie spowoduję wyparcia wody ze srodka. Bo z moich informacji najpierw wylewa sie z silnika olej dopiero później woda która jest lżejsza i jakby człowiek sie napocił to nigdy nie poączy ich razem. pozdr |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2007-03-04 11:29:04 FOMIN !!!!!
najpierw wymień rozrząd i olej potem blacharka !!!! Mój brat miał takie samo podejście i w nowo kupionym L200 wymienił silnik. ehh |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-03-04 11:33:37 Cleber luknij na fotkę, ma przesunięty pas przedni do komory silnika, więc może być problem z wymianą rozrządu przed blacharką |
sss25 Opel Senator B Świdnica/Plymouth | 2007-03-04 11:36:33 Choćbyś i jeszcze sto razy wymienił olej to i tak mało jeżdżąc na korku bedzie sie zbierało masełko.jest to normalny objaw i dobrze swiadczy o oleju który spełnia swoje zadanie to znaczy wyłapuje wilgoć z silnika.nie ma sie czym martwic tak ma byc.BTW w jakich okolicach Holandii przebywasz ja bywam w tym kraiku czesto |
profil-usunięty | 2007-03-04 12:00:43
![]() |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-03-04 12:15:33
zrobie tak , zmienie olej , polatam na nim pare tygodni , i zmienie go znowu , trudno . pare zeta sie wyda ale to zaprocentuje, rozrząd zmienie zaraz po blacharzu, nawet przed olejem , blachcrz bedzie pozbawiony pewnej częćci tzn chłodnicy od automata i pewnej kostki , panela od radia i malego czegoś bo auto dojedzie lawetą i wróci lawetą prosto do chłopa który zmeni olej w automacie, a tak to nic go ziezaświerzbi w dupie coby ją troszke dymnac w pedał
blacharze ogólnie są niewyrzyci i lubią dawać czadu obcym autem |
Lendio LOB SYMPATYK omega bfl karawan zzz | 2007-03-04 12:25:57 Jak mialem Ome 2.0 16V to slychac bylo stukanie popychacza, ktos radzil mi zebym silnik przeplukal. Pojechalem do zarzyjaznionego zakladu i mi taki zabieg jak plukanie silnika odradzili !!!!
Wsiadz w auto zrob z 60-100km i mleczko zniknie. To normalka przy jezdzeniu na krotkich odcinkach, lub jak auto nie jest dobrze przepalone na trasie a dlugo postoi. |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-03-04 22:46:10
Fomin, a może lepiej do Mariosa na przekładkę na manuala... |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-03-05 12:59:01
ponoć tc potem nie działa , ale słyszałem że chyba senator miał na to sposób narazie sie powoże na leniucha |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-03-05 14:08:52 Ja przekładałem skrzynie i TC u mnie działa
Tylko komputer od skrzyni trzeba zostawić i 3 zwory zrobić
1. Na rozrusznik. 2. Na tempomat (zamiast przycisku nad sprzęgłem) 3. Do TC (zasilanie chyba) |