Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-04-11 15:33:20 Jak to wygląda realnie.
Przepisy itd. Interesuje mnie sekwencja ![]() |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2007-04-11 19:10:23 A tak z ciekawości,może ktoś wie jakie są koszta wymiana butli(walcowa 65l).
Kończy się legalizacja |
![]() ogotay Espero 1.8 CD, LPG Bytom | 2007-04-11 21:18:45 Kilka miesięcy temu zapłaciłem za butlę z wymianą 700 - 800 zł (w miejsce koła zapasowego). Dokładnie nie pamiętam ale jak chcesz to mogę poszukać rachunków. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-04-12 07:03:05
Więc jak dostaną używki ze świadectwami homologacji producenta to powinni te elementy założyć, czyż nie? Jeśli gazownicy wstawiają elementy z homologacją (nawet używane) to w czym problem z potwierdzeniem poprawności założenia w samochodzie? No chyba, że sami spartolą robotę. |
![]() kamyk2 Espero 2.0 CD Józefów | 2007-04-12 09:36:26 Cztery lata temu przerabialem problem na własnej skórze, kupiłem Kadetta z instalką ... nie wbit ą w dowód, na drugi dzien zadzwonilem do gościa i oczywiście usłyszałem że papierki się zgubiły ale dostanę homologację w każdym warsztacie zakladającym gaz i... się zaczęło. zaden zakład nie wystawi Ci zaświadczenia na nie swoją instalację bo jest to dla nich ogromne ryzyko, wpadają przy pierwszej kontroli i jest po sprawie, zabierają im koncesje na montaż. Bez homologacji zapomnij o pieczątce ze stacji kontroli i co za tym idzie z wydziały komunikacji. JEDYNY legalny sposób wsadzenia używanej instalcji do samochodu to zaświadczenie o zezłomowaniu auta w którym jeździła, i tego nie przeskoczysz. Własnie dlatego instalki bez papierów są takie tanie (300 - 400zł). A teraz co jak Cie złapią? Policjant patrzy w dowód i dopatruje się zaworku albo czuje gaz, pyta czy masz homologowana instalcję, robisz mętne oczy a on zabiera Ci dowód bez możliwości odjechania samochodem!, pozatym dostajesz 500 zł mandatu, dochodzi opłata za ściąganie samochodu, wymontowanie instalacji w zakładzie który poświadczy że to zrobił, ponowne badanie techniczne czyli w sumie jakieś 1000zł + koszt twojej "taniej" instalki, chyba marna oszczędność ![]() |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2007-04-12 09:51:29 Na założoną instalkę gazową będzie ciężko znaleźć warsztat który to podpisze.
Dla policji ważny jest wpis w dowodzie rejstracyjnym, bez tego jak pisze kamyk2 będą olbrzymie kłopoty. Całkiem inną sprawą jest montarz z części własnych. Moja instalka jest tak właśnie założona. Co prawda kupiłem nowe części od producenta (serwisuje auto u nas) i miałem drobne kłopoty ze znalezieniem warsztatu do zamontowania. Raczej wynikało to z nikłego zysku dla gazowników i braku mocy przerobowych (wtedy był boom na instalki) niż z nielegalności montarzu. W 2004 roku całość wynosła mnie niecałe 1200 zeta więc gra była warta trudności. |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-04-12 21:13:01 GUZIK PRAWDA panowie !!!! Całkiem niedawno zalozylem posta i wszyscy sie ze mnie smieli - a teraz ja sie moge smiać !!!!
Dopiero co zalozylem używke we Wrocławiu - fakt ze spierdzielili robote bo spalanie mialem jak 3-litrowy amerykan ale sam zrobilem juz z tym porządek... Instalke kupilem 3-letnią z nubiry ze złomu dalem 370 zł z pelnym 60-litrowym zbiorniku w kolo...Dostalem wszystkie papiery - butla do 2013 roku ma homologacje. Od gaziarza tez dostalem dokumenty na wpis do dowodu - za zalozenie dalem 400 zł....zatem odliczając ten gaz w butli wyszlo mnie 700 zł. Instala chodzi teraz elegancko - cala BRC. O ile sie dowiedzialem u tego gaziarza - instale mozna przekladac legalnie - liczą sie tylko numery homologacji elementów - po 2002 zmienily sie tam jakies przepisy i te nosze instalacje mają inne wlasnie te numery - co za tym idzie waznosc homologacji przedluza sie niezaleznie od tego gdzie dany element będzie zamontowany...Gaziarze nie chcą zakladac uzywek bo to jest problem - nie zawsze wszystko dziala a poza tym nie mają zysku z marzy od sprzedanych elementów - a to mówi chyba samo za siebie ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-04-13 00:49:30 Ty masz II gen. ? |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-04-13 06:50:55
No i wszytko w temacie ![]() |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-04-13 09:39:17 tak instalka 2 generacja ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-04-13 10:36:24 tak mnie zintrygował jeden post..instalke mam zalożoną w 98roku..i nie wiem czy homologacja nie jest na 10 lat ..i co niby..jak sie skończy to mam wymieniać butle? no bez kurde zartow ![]() |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2007-04-13 11:00:03
Nie jestem pewien jak z instalacją (chyba nie ma ograniczenia) ale butla niestety jest tylko na 10 lat i po tym czasie musi przejść ponowną legalizacje (to podlega pod jakieś prawo o zbiornikach ciśnieniowych). Ktoś tu pisał że za butlę dał 800 zł, w moim rejonie walcowa to jakieś 200-250 zł a do koła 50-100 zł droższa. Ponowna legalizacja jest w zasadzie nieopłacalna, gdyż szukanie uprawnionego zakładu, legalizacja, czekanie, pewnie wyjdzie drożej. Stacje diagnostyczne prawie zawsze sprawdzają legalizację butli i wątpię aby się ktoś podłożył i podpisał dowód rejstracyjny z nielegalizowaną butlą. Jak widać nic nie napisałem o bezpieczeństwie nielegalizowanej butli, ale to chyba samo z siebie wychodzi. Te przepisy nie są zrobione komuś na złość choć pewnie z dużym zapasem bezpieczeństwa, ale lepiej dmuchać na zimne. |
![]() kamyk2 Espero 2.0 CD Józefów | 2007-04-13 11:33:37
Ale co w tym jest "Guzik prawda" ?? Przeciez zrobiłeś to w jedyny możliwy sposób, kupiłeś instalację ze złomowanej nubiry i dostałes na to papiery czyli w pełni legalna operacja o której tu piszemy ![]() |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2007-04-13 13:16:56
Kurde, dziwne, ja mam ponad trzy lata instalkę, przeszedłem 4 przeglądy w trzech różnych stacjach (nie po znajomości) i jeszcze nigdy nikt nie zaglądał mi w bagażnik coby chociaż spojrzeć na butlę... |
![]() adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-04-13 14:50:07
Bo widac w dowodzie rej. kiedy instala byla zakladana, jak minie 10 lat uwierz ze zerkna na butle |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-04-13 15:15:26
Hmm byc moze ale moim zdaniem nie - dokladnie to nie byl zlom ale 2 kolesi co na podwórku rozbieraja samochody i sprzedaja na czesci - dostalem wszystkie papiery ale bez dowodu takze nie mozna tu mówic o zezlomowanym samochodzie...Gaziarz tez nie pytal skad - bylo wszystko czego chcial to montowal |