Znika benzyna i muli silnik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Miałem dzisiaj przygode z autem, gdy nie chciało mi zapalić, ale po kilku godzinach szukania okazalo sie, ze przepalony byl bezpiecznik pompy paliwa. Gdy uruchomiłem auto pojechałem zatankować benzyne, bo w mojej instalacji LPG musze odpalac na PB i czekac az sie silnik zagrzeje. Zrobiłem krótką traske (ok.50km) i pozniej na benzynie tylko odpalal, ale przy przegazowaniu gasł. No i zapaliła się rezerwa. Więc mam coś nieszczelnego w układzie paliwowym i tu moje pytanie: czy moge jakiś czas tak jeździc, czy musze sie spieszyc z naprawą, bo zatrze mi sie pompa paliwa, albo cos podobnego? Bo mam zaplanowany wypad w góry na weekend i nie chciał bym z niego zrezygnować z powodu auta, bo na LPG da sie jezdzic.

Pozdr.

Jedź na serwis.

Albo wprowadź odpalanie w tryb tylko na gazie... Ale ja bym naprawił

Na serwis pojade, ale nie wiem, czy mu zrobi roznice te pare dni, bo przed weekendem chyba sie nie wyrobie :/

Pozdr.

Na Twoim miejscu pojechał bym w te pędy do serwisu.

Co jak co, ale z cieknącą wachą bym nie ryzykował, tym bardziej, że jeśli nie masz odcięcia "pompy paliwnej" benzynka może Ci skutecznie wyciekać w czasie jazdy.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2007-03-08 00:54:09, SpeedR pisze:
Na Twoim miejscu pojechał bym w te pędy do serwisu. Co jak co, ale z cieknącą wachą bym nie ryzykował, tym bardziej, że jeśli nie masz odcięcia "pompy paliwnej" benzynka może Ci skutecznie wyciekać w czasie jazdy. Pozdrawiam - SpeedR

i nie daj boze rypnie mocniej a kolo przed Toba wyrzuci przez okno fajke na ulice...

odepnij kabelek od pompy paliwa lub wyjmij bezpiecznik, uruchamial na lpg i mozna jezdzic

Cytat:
2007-03-08 07:15:22, Outcast pisze:
odepnij kabelek od pompy paliwa lub wyjmij bezpiecznik, uruchamial na lpg i mozna jezdzic

Pomysł dobry.
Tylko robertkaluza napisał "muszę odpalać na PB i czekać aż sie silnik zagrzeje" to diabli wiedzą czy może zapalić na gazie.

Mam sposob na odpalenie na LPG, zeby nie czekac az sie silnik zagrzeje. Chyba zrobie tak, ze zaraz jak odpali wyciągne bezpiecznik pompy. A co do tego, ze mi benzyna ucieknie, to nie ma problemu, bo juz cała wypłynęła :/

Pozdr.

Włącz zapłon bez uruchamiania silnika.
Jak masz nieszczelny układ paliwowy to po włączeniu zapłonu pompa
paliwa nie przestanie pracować.
Normalnie powinna się włączyć tylko na chwilę.

Cytat:
Tylko robertkaluza napisał "muszę odpalać na PB i czekać aż sie silnik zagrzeje" to diabli wiedzą czy może zapalić na gazie.

Mozna awaryjnie zapalic na LPG... ale na dluzsza mete to raczej odpada tzn. u mnie pb na lpg sie przelacza przy 2 tys obr, jak mi pb zabraklo i niemoglem odpalic to wystarczylo pod maska znalesc 2 elektrozawory od lpg i ich napiecie + podac bezposrednio do aku i odpalic, wtedy mi odpalil od razu na lpg. Teraz wymienilem centralke lpg i dali mi inny przelacznik pozwalajacy odpalic na lpg bez ingerencji pod maska, a taka mozliwosc czasami moze sie przydac

U mnie też przełącza się przy 2 tyś.obr.
Żeby odpalić na lpg dołożyłem przełącznik do puszki z elektroniką.
Połączony równolegle z stykami przekaźnika który zaskakuje po przekroczeni obrotów.

Jeżeli już chcesz wykastrować pompę... To odłącz też zasilanie wtryskiwaczy... Bo je zniszczysz... Będą ssały na sucho

Cytat:
Jak masz nieszczelny układ paliwowy to po włączeniu zapłonu pompa
paliwa nie przestanie pracować.
Normalnie powinna się włączyć tylko na chwilę.

TO CO ?? znaczy ze mam zjechaną pompe ?? bo jak otworze siedzenie to slychac jak sie kręci - co prawda przy wlaczeniu zaplonu buczy glosno przez 1-2 sek ale tak poza to caly czas pracuje...tak powinno byc czy nie - bo szukam przyczyny muła mojej maszyny (20 sek 0-100km/h)

No i dziwne rzeczy sie dzieją, bo rano wsiadłem do auta, a w baku znowu była benzyna chyba wskazowka miała wczoraj zły dzień .
Byłem u mechanika i to wina pompy paliwa - po prostu sie zepsuła.
Co do instalacji LPG, to moją da sie przełączyć trzymając przycisk z gazu wciśnięty przez ok. 15s - wtedy na wyłączonym silniku przełącza się na gaz.

Pozdr.