Co to za "dopalanie gazu"??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, mam 525 e34 z gazem(zwykły ze sterowaniem sondy) i gdy auto wyłączam na gazie to ono jeszcze pracuje od 1 do 2s. bylem u gazownika i on mi powiedzial ze to jest "dopalanie gazu"(podobno to jest jakaś płytka podłączona do komputera która jest za to odpowiedzialna). i teraz mam problem bo jedni mówią że to jest dobre i tak powinno być, natomiast część twierdzi że tak nie powinno być. może ktoś mi powie czy to odłączyć czy nie bo nie wiem co robic??

też mam to z dopalaniem gazu i jest spoko

Witam. Dodam ,ze u mnie to samo. Pozatym ze strasznie denerwuje.

Auto powinno być zarówno włączane i wyłączane na benzynie.
Pozdrawiam

dowiadywalem się u innych "szpeców" od gazu i przewaga jest pozytywnych opini na to "dopalanie" wiec nic z tym nie bede robil i tak zostanie.
pozdrawiam

Cytat:
Auto powinno być zarówno włączane i wyłączane na benzynie

Możesz napisać dlaczego gasić na benzynie. Pierwszy raz spotykam się z taką informacją.

Cytat:
2007-03-05 09:34:43, Milas pisze:
Możesz napisać dlaczego gasić na benzynie. Pierwszy raz spotykam się z taką informacją.

Nie wytłumaczę tego bo nie znam się na instalacjach gazowych ale słyszałem to już niejednokrotnie od różnych serwisantów gazu.
Pozdrawiam

Może chodzi o gaszenie nierozgrzanego silinka, wtedy jest problem z ponownym zapaleniem.

I wydaje mi się, że poza ekologią i bezpieczeństwem, po to jest dopalanie gazu.

a jeszcze mam pytanko: czy to może być filtr gazu do wymiany(filtr powietrza zmieniłem) jeżeli autko mi przyspiesza nie jednolicie plynnie tylko chwile lepiej, chwile gorzej(takimi jakby lekkimi skokami).??

[ wiadomość edytowana przez: Piotr525 dnia 2007-03-06 22:34:36 ]

witam wszystkich .

Problem gaszenia silnika na benzynie mial istotne znaczenie przy silikach gaznikowych, gdzie aluminiowe czesci silnie korodowaly bez benzyny. Natomiast system dopalania gazu jest zecza bardzo dobra w silnikach o duzych kolektorach ssacych (szczegolnie M50)
Automatyka gazu prawie zawsze odpala auto na benzynie a dopiero po przekroczeniu ok 1500-2000 obr/min przelacza na gaz.
Gdyby auto gaslo bez dopalenia gazu pozostawalby on w kolektorze i przy ponownym rozruchu (juz na benzynie) tworzy mieszanke zbyt bogata do zapalenia.