Zmiana z mineralnego15w40 na syntetyk 5w40

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witzam

Mam Opna omege B- < w papierach mam wpisy ze jezdzila oleju 5w40, a znalazlem jakis dziwny wpis na tylnej okladce ksiazki serwisowj ze mineral 15w40 - niewiem moze do mostu albo skrzyni?? byl wlany?? >tego niewiem!!
W kazdym razie zalalem go aktualnie syntetykiem 5w40 i teraz mam dylemat czy mi to silnika nie rozszczelni, albo nie zatka tych kanalow olejowych??? w przypadku jezeli faktycznie byl mineral.

Jaki kolor ma przepracowany syntetyk??

Co o tym myslicie???

[ wiadomość edytowana przez: Lendio dnia 2007-02-27 23:01:55 ]

Myślę ,że popełniłęś błąd. Z 5W40 "wrócić" na 10W40 to już jest ryzyko, a odrazu przez dwie klasy to .....pip,.......pip.....pip.....

omegolotC30Ne ma rację przeskoczyłeś b. odważnie. muszę jednak powiedzieć że zalałem kiedyś do 8 letniej vectry mineral 15W40, a później okazało się ż e jeździła wcześniej na syntetyku i niestety wy... mi pierścień na 1 tłoku był za gęsty, to było w drugą stronę ale jak będzie za rzadki olej to jest jeszcze bardziej niebezpieczne

Taka zamiana oleju jest mozliwa,jednak przebig samochodu nie moze byc wielki.Mysle,ze rozsadna granica bedzie przebieg do 100tys,powyzej tego przebiegu rozsadniejszym bedzie zastosowanie oleju polsyntetycznego,tj.10W40... Zyga

Nigdy nie byłem zwolennikiem zmiany rodzaj olejów...