Blok silnika 1.8 105KM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam aktualnie silnik w rozbiórce.Silnik 1.8 16V 105KM.Będą wymieniane pierścienie na tłokach.Kumpel mówi,że są niedrożne jakieś kanały i jeśli nie da się ich udrożnić to przydał by się jakiś sprawny blok co by robota miała sens (auto się troche grzało i to może być jedna z przyczyn).
Domyślam się,że blok od wersji 115KM raczej nie podejdzie (no chyba,że się myle).Jak bym szukał to jak rozpoznać ten pasujący do mnie??
A może ktoś ma niedrogo coś sprawnego u siebie w razie co??

Sorka za głupią aluzję ale nie mogłam sie powstrzymać:

Cytat:
Domyślam się,że blok od wersji 115KM raczej nie podejdzie (no chyba,że się myle).Jak bym szukał to jak rozpoznać ten pasujący do mnie??

Blok silnika pasujący do Ciebie nie łatwo będzie znaleźć, tym bardziej że nie każdy wie jak wyglądasz, a jeszcze na 105KM...

Hehe,dobre .Ale nadal czekam na odp. odnośnie silnika.Mój wygląd zostawmy na później.

z tego co kiedyś oglądałem to 105/130/115 się niczym nie różnią

Cytat:
2008-06-19 19:21:14, cinus pisze:
z tego co kiedyś oglądałem to 105/130/115 się niczym nie różnią

a 115 ma zmniejszony stopień sprężania do 9,8. Tylko nie wiem w jaki sposób to zrobili bo można na kilka

mozna np dac uszczelke o innej grubosci zeby zmiejszyc stopien sprezania albo troche ciensze denka tlokow a ten stopien w porownaniu z 10 dla rda/rqb gdzie rkc ma 9,8 to wlasnie ta metoda osiagnieto, silnik rkc (115km) rozni sie tym ze ma katalizator blizej kolektora wydechowego inny program sterujacy oraz ten stopien sprezania reszta to to samo.
Pozdrawiam!!!

No dobra,to juz wiem,że jest inny stopień sprężania.Teraz dojdźmy do tego czy musze zmieniać blok na taki jak mam,czy może ten z wersji 115KM podejdzie?Może ktoś juz robił taką zamiankę?A jak podejdzie to czy auto jakoś inaczej będzie się zachowywać?I nadal nie wiem jak rozpoznać en blok?
Wolałbym żeby obyło się bez kombinacji bo i tak już jest dosyć roboty z tym silnikiem.

no rozpoznac blok mozna po oznaczeniu chyba co nie ? ale na 99% powinny pasowac te bloki zamiennie, sam nie robilem takiej podmianki ale mysle ze powinna sie udac. A nie mozesz znalezc takiego bloku jak masz??
Silnik rkc jest w essach od kwietnia 96'
Pozdrawiam!!!

Nie za bardzo wiem jakie to oznaczenia i gdzie ich szukać,chociaż kumpel już pewnie będzie wiedział,pomimo,że pierwszy raz robiera ten silnik to chciałem się upewnić co i jak?Co do znalezienia takiego w razie potrzeby się okaże czy coś jest,a tym bardziej w rozsądnej cenie.

ja mam cały dól od silnika 115KM, sprawny (gora nie kompletna, brakuje wałków) tanio ci odsprzedam. wbijaj na gg: 7338211 dogadamy sie

z tego co wiem to rozrusznik jest z drugiej strony, ale to czy da sie założyć to zależy czy będziesz całość przekładał czy tylko wnętrzności.

[ wiadomość edytowana przez: Kamil_K dnia 2008-06-20 09:05:17 ]

Póki co jest nadzieja,że wszystko będzie ok.