Doładowanie 0,5 bara efekty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Jakie efekty moze przyniesc doprezenie silniczka o pol bara. chodzi mi o procentowy przyrost mocy w dohc (glowica gt)
moze ma ktos turbinke/kompresor u siebie i zechcialby sie podzielic wrazeniami

pozdro

silnik 2.0 z volumexem ( kompresor ) , zasilanie - gaźnik , miał fabrycznie 140 km i 210 Nm - seria wolnossąca 112 km i około 160 Nm.
silniki 2.0 z wielopunktowym wtryskiem miały np. 150 km i 240 Nm.

tylko że volum chyba nie pakował aż 0,5bara, to już dość pokaźne doładowanie poczujesz różnice bankowo, moze nie w wzroście mocy mac ale w jej przebiegu czyli zamiast np 112ps w przedziale 4500-5500 bedzoiesz mial 130 w 3500 do 6500 podaje tylko orietacyjnie chlopaki nie zabijcie mnie za to ze sobie strzelam.

po pierwsze
dopreżenie nie równa sie doladowaniu

po drugie
doladowanie silnika (cisnieniem 0,5 bara, przy założeniu ze silnik jest rozprezony) powinno (bo roznie to na rynku tuningowym bywa) podnieść wartość momentu i wygladzic przebieg krzywych mocy i momentu (tak jak mowil kaza) i spowodowac większą dostepność Nm w wiekszym zakresie niz jest to w wolnymssaku (czyli od nizszych zakresów prędkości obrotowych silnika ) w zależności od zastosowanegom rodzaju doładowania (mechaniczne , turbo, comprex)

ja na budzie fso 1500 mam silniczek mirafiori 2.0 i pol bara volumex i ma kopa jak chora tylko spalanie jest jakie jest

Cytat:
2007-04-05 20:36:05, marceloo pisze:
ja na budzie fso 1500 mam silniczek mirafiori 2.0 i pol bara volumex i ma kopa jak chora tylko spalanie jest jakie jest

a ja nie mam

a spala może dużo,dlatego że jest na budzie,a nie w niej...

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

hehe Mar u ciebie jest spalanko bo masz buciora z ołowiu i ciągle za mało mocy sorki za OT