Dziwne stukanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jestem posiadaczem forda mondeo Mk3 z 2L silnikiem DOHC 16V i przy rozruchu przez jakieś 10sek. słychać z silnika delikatne klekotanie podejrzewam że to zawory sprawdzałem poziom oleju bo z tego co wiem w tym modelu są już zawory hydrauliczne czy to normalne w tych silnikach czy może jest to objaw jakieś wady?

Za każdym razem tak się dzieje; bez różnicy czy jest ciepło czy zimno

O ile to są zawory i znika po chwili to chyba normalne. Oto wycinek z książki:
"...Hałaśliwosć zespołu napędowego zaworów bezpośrednio po uruchomieniu zimnego silnika jest zjawiskiem normalnym. Przyczyną jest wyciek pewnej ilości oleju z popychaczy hydraulicznych w wyniku unieruchomienia silnika i pojawienie się luzów zaworowych. Gdy tylko silnik zostaje uruchomiony, komory wysokiego ciśnienia popyhaczy napełniają się i po chwili hałas zanika. Całkowite skasowanie luzów zaworów następuje po nagrzaniu silnika, jednak jużpo kilkudziesięciu sekundach silnik wyraźnie cichnie. ..."

Dotyczy to silników 1.6 i 1.8 16V DOHC, myślę że tak samo jest w 2.0 DOHC.

jak ma sie hydrauliczne popychacze zaworów to tak jest. Miałem esa 1.4 efi to tam dopiero waliły popychacze. Teraz mam sienę1.6 16v, która też ma popych. hydraul i jest dużo lepiej niż było w escorcie. Przez kilka sekund po odpaleniu tez słychać wiec, na to nie zwracj uwagi

jesli na zimnym to to normalka, u mnie trwa moze 2 sekundy, czasami krocej.....

Dzięki wielkie uspokoiliście mnie