Płyn chłodniczy :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dopiero co odebrałem essiego z mechanika 2 tygodnie temu a tu już nowe awarie Mianowicie chodzi o płyn chłodniczy, że go ubywa. Przez tydzień w miarę możliwości często kontrolowałem poziom tego płynu i wydawalo mi się, że go nie ubywa. A dzisiaj odłaczając syrene od alarmu sobie o tym przypomniałem więc looknąłem i ...zonk. Nie ma nie ma nic prawie. Ubyl cały zbiornik wyrównawczy A przypomne, że 2 tygodnie robiłem właśnie z silnikiem. Miałem wymienione świece, kable WN, czyszczony przepływomierz + krokowiec. A tu dzisiaj taki zonk. Z rury wydechowej nie leci płyn chłodniczy, podobnież nie ma go też na bagnecie oleju i nie robily się bombelki w zbirniku wyrównawczym co by świadczyło, że to nie uszczelka. Mechanik mi powiedział, że to nie uszczelka . Więc co to może być ?

No wiesz sa 2 mozliwosci:
1. Plyn sie spala lub ucieka do oleju - uszczelka
2. Plyn ucieka - pompa wody, chlodnica, ...

Proponuje na poczatek zebys po przyjezdzie podlozyl pod auto tekture, bedziesz wiedzial czy i ewentualnie gdzie

MI JAK WYCIEKAł TO OKAZAłO SIE ZE TO POMPA WODY..........PO LEWEJ STRONIE JAK STOISZ Z PRZODU AUTA 1.6 16V 93R KOMBI

pompa wody mam tak samo wiesz da sie z tym jezdzic ale trzeba kontrolowac mi w listopadzie caly plyn uciekl a od tamtej pory raz na jakis czas mam ubytki niewielkie pozdrawiam

A ja mialbym tez pytanko ale u mnie na odwrot jest za duzo az prawie pod sam wezyk I nie wiem o co chodzi czy to normalne

A i nie wiem dlaczego ale zapach tego plynu podchodzi mi pod plyn do spryskiwaczy O_o

O co chodzi z tym

Cytat:
Esinka tatusia ja tylko jezdze essim

a może komuś sie pomyliło i pomylił zbiorniczki

A kto ci uzupełniał płyn do spryskiwaczy?
Czasem nawet bez twojej wiedzy

kamil76 i Roland77 plyn ja uzupenialem ale to bylo chyba w grudniu

Ale na bank teraz ojciec nie dolewal wiec nie wiem o co chodzi

Witam! Słuchaj kup sobie uczcelniacz i nalej go troszeczke do chłodnicy. poprostu silnik prawdopoobnie sie odszczelnił i płyn wieje gdzie sie da. To sprawdzone. Moj ojciec ma lanosa i miał to samo. Mechanicy mowili ze uszczelka ze tylko wymiana pomoze a on nalał uszczelniacza i po kłopocie. Wszystko gra samochodzik smiga i płyn nie ubywa!

Cytat:
2007-03-11 23:33:15, pawfordRS pisze:
Witam! Słuchaj kup sobie uczcelniacz i nalej go troszeczke do chłodnicy. poprostu silnik prawdopoobnie sie odszczelnił i płyn wieje gdzie sie da. To sprawdzone. Moj ojciec ma lanosa i miał to samo. Mechanicy mowili ze uszczelka ze tylko wymiana pomoze a on nalał uszczelniacza i po kłopocie. Wszystko gra samochodzik smiga i płyn nie ubywa!

a jaki uszczelniacz polecasz?

u mnie chłodnica troche ciekła
i kupiłem uszczeliacz za 6 zł wsypałem i ok

przez 2000 KM ubylo około 3-4 milimetry w zbiorniczu ale to chyba normalne bo on paruje