Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() sterciu wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2007-03-12 09:31:52 Zapozyczone z innego forum ![]() Uczymy sie ?? ![]() Czy warto się uczyć japońskiego? Z pewnością nauczyć się samemu nie będzie łatwo, ale każdy kto poważnie traktuje jakąś sztukę powinien też odczuwać potrzebę poznania kultury i obyczajów w kraju z którego ona się wywodzi. Wiele o tym może powiedzieć język, jego subtelności i formy gramatyczne i dlatego warto chociaż spróbować. Aby próba taka miała sens trzeba też dużo słuchać „melodii języka” i dlatego namawiam do wielokrotnego powtarzania wybranych słów czy zwrotów. Dla zachęty trzeba powiedzieć, że japoński jest stosunkowo łatwy. Dlaczego? Japońskie rzeczowniki nie mają liczby i rodzaju. Zatem hon to książka ale także książki, a kuruma to samochód i samochody. Czasowniki występują tylko w czasie teraźniejszym i przeszłym. Nieco trudniejsza jest nauka form czasownikowych i wymaga przyswojenia pewnych reguł, którymi zajmiemy się później. Na pocieszenie pozostaje fakt, że w odróżnieniu od bardziej złożonych języków, japońskie czasowniki nie odmieniają się przez osoby, identyczna jest forma czasownika w liczbie pojedynczej i mnogiej, a poza tym nie są znane różnice wynikające z rodzaju. Czasownik w rodzaju męskim, żeńskim i nijakim wygląda i brzmi tak samo. Poniższe lekcje zawierają przykłady i dźwiękową pomoc Lekcja pierwsza Lekcja druga |
![]() sterciu wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2007-03-12 09:49:05 To teraz nauka niemieckiego ![]() Przeczytajcie uwaznie , czyz ten jezyk nie jest łatwy ![]() Klatakzkanguremwśrodku ![]() Oto dowod. Język niemiecki jest stosunkowo łatwy. Osoba obznajomiona z łaciną oraz z przypadkami, przyzwyczajona do odmiany rzeczowników, opanowuje go bez większych trudności. Tak w każdym razie twierdzą wszyscy nauczyciele niemieckiego podczas pierwszej lekcji... Następnie zaczyna się odmiana przez wszystkie der, des, den, dem, die,po czym słyszymy, że wszystko to tłumaczy się w sposób logiczny. Czyli jest łatwe. Na początek, kupujemy podręcznik do niemieckiego. To przepiękne wydanie, oprawiona w płótno, zostało opublikowane w Dortmundzie i opowiada o obyczajach plemienia Hotentotów (auf Deutsch: Hottentotten). Ksiązka mówi o tym, iż kangury (Beutelratten) są chwytane i umieszczane w klatkach (Koffer) krytych plecionką (Lattengitter) po to by ich pilnować. Klatki te nazywają się po niemiecku "klatki z plecionki" (Lattengitterkoffer) zaś jeśli zawierają kangura, całość nazywa się: Beutelrattenlattengitterkoffer. Pewnego dnia, Hotentoci zatrzymują mordercę (Attentater), oskarżonego o zabójstwo jednej matki (Mutter) hotentockiej (Hottentottenmutter), matki głupka i jąkały (Stottertrottel). Taka matka po niemiecku zwie się: Hottentottenstottertrottelmutter, zaś jej zabójca nazywa się: Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Policja schwytuje mordercę i umieszcza go prowizorycznie w klatce na kangury (Beutelrattenlattengitterkoffer), lecz więźniowi udaje się uciec. Natychmiast rozpoczynają się poszukiwania. Nagle przybiega Hotentocki wojownik krzycząc: - Złapałem zabójcę! (Attentater). - Tak? Jakiego zabójcę? - pyta wódz. - Beutelrattenlattengitterkofferattentater, - odpowiada wojownik. - Jak to? Zabójcę, który jest w klatce na kangury z plecionki? - pyta Hotentocki wódz. - To jest - odpowiada tubylec - Hottentottenstottertrottelmutterattentater (zabójca hotentockiej matki głupiego i jąkającego się syna). - Ależ oczywiście - rzecze wódz Hotentotów - mogłeś od razu mówić, że schwytałeś Hottentottenstottertrottelmutterbeutelrattenlattengitterkofferattentater! Jak więc widać, niemiecki jest łatwym i przyjemnym językiem... ..und es ist nicht alles gold was glanzt ![]() Uczmy się języków ![]() |
![]() Jaroslav Opel LUBLIN | 2007-03-12 10:00:08 chętnie nauczyłbym się niemieckiego, potrzebny jest gdy ma się Opla ![]() ![]() Chyba powinieniem zacząc od dobrej książki do gramatyki i jakiegoś Euro+ ![]() |
profil-usunięty | 2007-03-12 11:31:56 Myślę że możemy się uczyć tych języków w jednym wątku więc połączyłam ![]() Ja za niemieckim też nie przepadam... za to chcialabym się lepiej nauczyć angielskiego... ![]() |
![]() speedmasterka i30 / Pony Częstochowa | 2007-03-12 14:01:20 hahaha historyjka dobra ![]() ja nigdy nie lubilam niemieckiego, w szkole na szczescie nie mialam, chodzilam pol roku na dodatkowe lekcje ale zrezygnowalam. |
![]() davidos88 A4 B5 1.8T Piaseczno | 2007-03-12 14:04:25 Ja tylko przeczytałem jakieś hotentoten ![]() |
Piter20 (M) A3 WRC | 2007-03-12 18:59:46 Ja mam awersje do szprechowego od daawna:] wiecie jak to jest, jak sie idzie w ciagu dnia roboczego przez wroclawski rynek i ponad polowa rozmow to niemiecki? :O
a japonski wydaje sie wyjatkowo prosty ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Piter20 dnia 2007-03-12 19:00:21 ] |
is155 IS 200 Dziergowice | 2007-03-12 20:12:23 Ja też nie lubię .....................się uczyć ,a prawda jest taka że warto by znać i angielski i niemiecki gdyż oba sie przydają i to w najmniej oczekiwanych momentach ![]() ![]() |
![]() Suchy (M) Yaris, Carina i Aven ... SPAM | 2007-03-12 20:49:21 ![]() ![]() ![]() ![]() hehe dobre |