MotoNews.pl

Troche głupie pytanie ale nie każdy zna prawidłową odpowiedź

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dylemat ten pojawił się u mnie przy kupowaniu nowych opon letnich przez net...

mamy dwie identyczne opony... te same wymiary... ten sam bieżnik... ta sama marka i model...
ta sama cena... ale różne indeksy prędkości...

czym się od siebie różnią tak naprawdę te opony?

- mocniejszym kordem?
- twardszą / miększą gumą?
- większym / mniejszym hałasem?
- szersze / węższe lamele odprowadzające wodę?

Mocniejsze w środku, z tańszych opon często szybciej tracą swoje właściwości...

Bierz do 190

Generalnie skład mieszanki gumowej pozostaje bez zmian.

Różnicę widać głównie w sposobie opasania opony, gdyż większa prędkość pojazdu przekłada się bezpośrednio na większą siły działające na jej strukturę nośną.

Teoretycznie opony niedostosowane do danego auta, czyli posiadające niższy od zakładanego index prędkości mają prawo szybciej się zużywać, przynjamniej wg danych producentów.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2007-03-12 12:16:07, SpeedR pisze:
Generalnie skład mieszanki gumowej pozostaje bez zmian. Różnicę widać głównie w sposobie opasania opony, gdyż większa prędkość pojazdu przekłada się bezpośrednio na większą siły działające na jej strukturę nośną. Teoretycznie opony niedostosowane do danego auta, czyli posiadające niższy od zakładanego index prędkości mają prawo szybciej się zużywać, przynjamniej wg danych producentów. Pozdrawiam - SpeedR

skład mieszanki w oponie wyprodukowanej dzis a zrobionej np tydzien puzniej nigdy nie bedzie ten sam zawsze róznica to od 1 do 2 % wszystki mieszanki robia ludzie i do 1 receptury daje si 0,5 wora kauczuku lub innych pierdoł i to idzie na wage ma byc np 100kg nigdy nie utniesz perfekcyjnie dlatego brakuje np 2 kg i dorzucaja to co jest pod reka wiem troche o tym pracowałem w StoMilu

ja ma nadzieję że od czasu Twojej bytności w Stomilu trochę sie zmieniło i to nie majster odważa i miesza towar z worka tylko bardziej precyzyjne i trzeźwiejsze maszyny

Cytat:
2007-03-12 15:44:04, YeLonkoskY pisze:
ja ma nadzieję że od czasu Twojej bytności w Stomilu trochę sie zmieniło i to nie majster odważa i miesza towar z worka tylko bardziej precyzyjne i trzeźwiejsze maszyny

prawda jest właśnie najgorsza ze aż strach pomyśleć ze to nie robią maszyny tylko człowiek i to co najśmieszniejsze szufelka a co większe łopata oczywiście utwardzacze warzy się na wagach precyzyjnych ale reszta zresztą nie wiem dla kogo robią gumę pod swoja nazwa robią do rowerów ale robią tez pod innymi wiadomo guma gumie nie równa jak koszulka koszulce

Cytat:
2007-03-14 01:34:46, markon pisze:
...wiadomo guma gumie nie równa ...

Kupuj w aptekach zawsze to większa pewność

Pozdrawiam - SpeedR