Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2007-03-12 11:37:56 dylemat ten pojawił się u mnie przy kupowaniu nowych opon letnich przez net...
mamy dwie identyczne opony... te same wymiary... ten sam bieżnik... ta sama marka i model... ta sama cena... ale różne indeksy prędkości... czym się od siebie różnią tak naprawdę te opony? - mocniejszym kordem? - twardszą / miększą gumą? - większym / mniejszym hałasem? - szersze / węższe lamele odprowadzające wodę? ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-03-12 12:03:22 Mocniejsze w środku, z tańszych opon często szybciej tracą swoje właściwości... ![]() Bierz do 190 |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-03-12 12:16:07 Generalnie skład mieszanki gumowej pozostaje bez zmian.
Różnicę widać głównie w sposobie opasania opony, gdyż większa prędkość pojazdu przekłada się bezpośrednio na większą siły działające na jej strukturę nośną. Teoretycznie opony niedostosowane do danego auta, czyli posiadające niższy od zakładanego index prędkości mają prawo szybciej się zużywać, przynjamniej wg danych producentów. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2007-03-12 13:40:20
![]() |
YeLonkoskY Klubowy Weteran Ford Focus / Opel As ... Warszawa | 2007-03-12 15:44:04 ja ma nadzieję że od czasu Twojej bytności w Stomilu trochę sie zmieniło i to nie majster odważa i miesza towar z worka tylko bardziej precyzyjne i trzeźwiejsze maszyny ![]() |
![]() markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2007-03-14 01:34:46
![]() ![]() ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-03-14 12:07:35
Kupuj w aptekach ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |