Hałaśliwy silnik... bmw 318 is coupe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc,
mam bmw 318 is coupe z '93 roku. i mam kilka problemów z nim (byłbym strasznie wdzieczny za odpowiedź a mianowicie: silnik pracuje strasznie głośno, klekocze itp, mozna odniesc wrażenie, ze pracuje jak traktor strasznie mnie to denerwuje, nastepnie przerywa mi, tzn jak jade powoli to dziala bez zarzutu tylko gdy chce przyspieszyc to przerywa do tego jeszcze dochodzi piszczenie gdy odpalam samochod, zrobie kilka metrow i piszczenie zanika,wydaje mi sie ze to ma cos wspolnego z paskiem. jestem kompletnym laikiem w tych sprawach pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: PeSoN dnia 2007-02-26 17:09:26 ]

Cytat:
2007-02-26 16:30:08, PeSoN pisze:
czesc, mam bmw 318 is coupe z '93 roku. i mam kilka problemów z nim (byłbym strasznie wdzieczny za odpowiedź a mianowicie: silnik pracuje strasznie głośno, klekocze itp, mozna odniesc wrażenie, ze pracuje jak traktor strasznie mnie to denerwuje, nastepnie przerywa mi, tzn jak jade powoli to dziala bez zarzutu tylko gdy chce przyspieszyc to przerywa do tego jeszcze dochodzi piszczenie gdy odpalam samochod, zrobie kilka metrow i piszczenie zanika,wydaje mi sie ze to ma cos wspolnego z paskiem. jestem kompletnym laikiem w tych sprawach pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: PeSoN dnia 2007-02-26 17:09:26 ]

W tym silniku nie ma zadnego paska rozrzadu, tylko jest lancuch rozrzadu. Tez mialem takie klekotanie jak w dieslu, aby zlikwidowac pukanie nalezy wykrecic napinacz i spowrotem go wkrecic. reszte poczytaj sobie tu.

Cytat:
2007-02-26 17:36:39, zdunekm pisze:
W tym silniku nie ma zadnego paska rozrzadu, (...)

Ale jakiś pasek klinowy sie zapewne znajdzie ...

Jeśli chodzi o klekot, to stawiałbym na ... szklanki popychaczy.

[ wiadomość edytowana przez: hsurim dnia 2007-02-26 18:24:08 ]

jak będzie to napinacz to groszowe sprawy,oby panewka nie stukała,bo wtedy będziesz miał wydatki....a to jest niestety wada tych silników

dzięki za odpowiedzi, narazie nie wiem co to, dopiero musze dać go do mechanika, ale wierzcie mi -silnik naprawde oddaje z siebie piekielne odglosy bo prócz tego, że coś stuka to jeszcze jest taki odgłos jakby woda wrzała...

aha, ja mu często ostro gazowałem na "zimnym", odpaliłem i od razu gaz do dechy... :|

Cytat:
oby panewka nie stukała,bo wtedy będziesz miał wydatki....a to jest niestety wada tych silników

jakby zebrać do kupy wszystkie rzekome "wady" M42 to wyszłoby, że maluch ma lepszy motor hehehehe eh te legendy...
Cytat:
aha, ja mu często ostro gazowałem na "zimnym", odpaliłem i od razu gaz do dechy... :|

to więcej tak nie rób, chciałbyś żeby ktoś zaraz po pobudce kazał Ci nagniać pełnym speed'em kilka okrążeń na stadionie olimpijskim?
Z tym warkotem/klekotaniem to obowiązkowo do mechanika i niech sprawdzi napięcie łańcucha ropzrządu i oba wałki (możesz jechać do chłopaków na Obr. Stalingradu, przynajmniej skóry nie zedrą i zalecam trzymać się zdala od Partyzanckiej).
Pozdrawiam

Koledzy mam to samo.. uporczywy kelekot z okolicy rozrządu albo głowicy.. ale występuje tylko na zimnym silniku... czy to cos oznacza? czy problem tkwi w nienapiętym łancuchu, czy przyczyny szukać gdzies indziej.. pomóżcie
aha.. ja nie gazowałem na zimnym...

Flajszm, jeśli klekot jest tylko na zimnym silniku to znaczy, że hydrauliczne regulatory zaworów mogą być już dość zużyte. Jeśli klekot występuje tylko po odpaleniu i szybko przechodzi to jest to normalne zachowanie silnika, w którym olej nie rozprowadza się od razu.
Pozdrawiam

no niestety... u mnie klekot trwa puki sie silnik nie nagrzeje.. no powiedzmy jak wskaźnik temp. troche przejdzie poza niebieski pasek więc wydaje mi się, że to nie chodzi o rozprowadzanie oleju tylko niestety to drugie.... Kolego biem czy orientujesz sie jakie są koszty naprawy /wymiany hydr. reg. z. ...oj czuje, że muszę sie przygotować na wydatki....

Czytałem w różnych miejscach, że chłopaki wydają na kompletną hydraulikę w M40 (popychacze, wałek, dźwigienki) około 1200-1400 zł, a w M42 będzie już niestety tylko drożej
Pozdr.

A jaki jest najlepszy olej do tego auta? taki, który by od razu "uciszał" silnik.