MotoNews.pl
5 Jak sprawdzic czy sonda lamda dziala? (177391/0) - PT

Jak sprawdzic czy sonda lamda dziala?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Reno Megane 96r. 1,4 +gaz. Mam problemik na paliwie.Otoz samochod nie wkreca sie na obroty, tak jakby nie dostawal paliwa. Jezeli docisne pedal do deski autko zachowuje sie jakby nie dostawalo paliwa i schodzi z obrotow. Pomaga albo wylaczenie zaplonu albo naprzemienne naciskanie i puszczanie pedalu gazu. Wiekszosc ludzi stawia na sonde lambda. Dzis odpialem ja i podczas pracy silnika na postoju sprwdzilem miernikiem czy pojawia sie impuls. Niestety miernik ani drgnal. Teraz pytanie czy dobrze to zrobilem?

Uzyj funkcji szukaj na forum, było o tym baaardzo dużoooo...

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2007-03-07 09:21:06 ]

Jak miałem problemy podobne do Twoich to rzeczywiście padła mi sonda. Ponieważ miałem kabel do sterownika od LPG (Bingo-S) podpiąłem się i zobaczyłem, że sonda stoi w miejscu pokazując zawsze napięcie 0,45V (nawet jak ostro gazowałem auto), czyli w ogóle nie pracowała. Powinna się ruszać systematycznie od np. 0,15V do 0,90V (dla sondy która ma wartości od 0V do 1V, bo są też sondy pracujące od 0V do 5V). Jak wymieniłem na tą z allegro uniwersalną za 70 zł (pewnie podróbka) to zaczęła znowu ładnie falować. Teraz auto jest jak igła i na gazie i na Pb. Tylko ciekawy jestem ile wytrzyma bo coś nie ufam rzeczom z allegro.

[ wiadomość edytowana przez: ver88 dnia 2007-03-08 10:30:40 ]

Panowie!!! Zadna sonda lambda, zaden komputer!!! Byc moze wszysce mysleli ze sprawdzilem pompke paliwa i sitko? niestety dopiero dzis wyciagnalem pompke wraz z sitkiem. I co sie okazalo??? Cale sitko zatkane bylo szlamem, rdza itp. Przeczyscilem sitko, i zbiornik. Teraz hula i na gazie i na benzynce. Nareszcie zadnych problemow. Wiec jesli ktos bedzie mial podobny problem niech najpierw zajrzy do baku a pozniej dopiero szuka problemu w elektronice. I jeszcze jedno zeby ktos sie nie czepil. Cala zime, dopoki samochod mi nie zlapal temperatury, zawsze jezdzilem na benzynie. W zbiorniku nigdy nie bylo mniej niz cwierc baku paliwa a miesieczne zuzycie benzynki oscylowalo w granicach 25 litrow, wiec jakas wymiana byla.