MotoNews.pl
2 Strzały!!! (179129/45) - PT

Strzały!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!! Od czasu do czasu(rzadko) ale zdarza mi sie że silnik wali w wydech.Co może być tego przyczyną?Dodam że dzieje mi się to jak silnik jest zimny i jadę na gaziku ale odpalam normalnie na benzynie.

zeby esik pieknie strzelał potrzebny jest brudny filtr powietrza, stare swiece i stare kable WN.

Swiece mam nowe ale do filtra nie zaglądałem,jutro spojrzę.DZIęKI!

do tego dochodzi ew. uboga mieszanka

albo klopoty z zaplonem..

tankujesz na jednej stacji?

moze zwroc uwage czy nie jest to czasami zwiazane z jakoscia gazu na jakiejs stacji.

ja nigdy nie mialem strzalu tankujac na Shellu w L.
4 razy zatankowalem na Jetcie i 4 razy konczylo sie to strzalem...

i znowu legendy o gazie z shella i pewnie pali o 20% miej i ma jakieś 5 kM więcej. Ja osobiscie uważam, ze to bajki
a strzela bo tak jak napisano - przewody, swiece i filtr mogą nie byc pierwszej swierzości... albo zbyt zimny silnik przy przełaczeniu na gaz. W monowtrysku (1,3 CFI - tak sie nie działo ale na wtrysku to tez może byc przyczyna.
Oczywiście regulacja powinna tez pomóc

kable, swiece, filtr powietrza, cewka zaplonowa - zajrzyj w gniazda czy nie jest juz zgnita/przepalona.
Swiece proponuje motorcraft (nie musza byc platyny, nie trzeba zmniejszac odstepu od elektrody), kable tez motorcraft.
Moze tez przyczyna byc niedrozny uklad odpowietrzania skrzyni korbowej.

zbyt uboga mieszanka
ja stawiam na to

mi ostatnio kilka razy strzelilo w wydech, wymienilem swiece na NGK, i zastanawiam sie nad zprewodami, patrzylem w nocy, nie widac zadnych iskierek, a jak sie zdejmie jedna fajke to wszytkie zaczynaja swiecic na niebeisko(pelno malutkich iskierek), mam stozek, ale juz ponad miesiac wic chyba to nie jego wina ????
stzrela na LPG-u, na wolnych obrotach slychac takie dziwne "pyrkotanie" z wydechu, nie pracuje rowno.

[ wiadomość edytowana przez: Kamil_K dnia 2007-06-24 14:27:47 ]

Cytat:
2007-06-24 14:26:55, Kamil_K pisze:
mi ostatnio kilka razy strzelilo w wydech, wymienilem swiece na NGK, i zastanawiam sie nad zprewodami, patrzylem w nocy, nie widac zadnych iskierek, a jak sie zdejmie jedna fajke to wszytkie zaczynaja swiecic na niebeisko(pelno malutkich iskierek), mam stozek, ale juz ponad miesiac wic chyba to nie jego wina ???? stzrela na LPG-u, na wolnych obrotach slychac takie dziwne "pyrkotanie" z wydechu, nie pracuje rowno. [ wiadomość edytowana przez: Kamil_K dnia 2007-06-24 14:27:47 ]

Ja też mam coś takiego , tylko że ja nie mam lpg. Śmierdzi może z wydechu benzyna??

[ wiadomość edytowana przez: mativ8 dnia 2007-06-24 15:21:33 ]

nie czuc zeby capilo, ale jak jest zimny to bardzo kopci.

a jak smierdzi to co?ja tez niemam gazu a strzela czaqsami no i smierdzi czasami???co jest przyczyna????niemam pojecia

ja twierdze, ze to kable choc moze byc to nawet przestawiony rozrzad...

jezeli bylby to przestawiony rozrzad to by auto nie jezdzilo normalnie.
a te pzrewody to jak sa uszkodzone to w ciemnosci maja iskrzyc sam ez siebie czy po wyciagnieciu jednej fajki, bo u mnie dopiero jak wyciagne jedna fajke to wszystkei zaczynaja swiecic duza iloscia malysz niebieskich iskierek, czy dobre sa JanMory ????

Cytat:
2007-06-24 22:30:00, krzysiek23 pisze:
a jak smierdzi to co?ja tez niemam gazu a strzela czaqsami no i smierdzi czasami???co jest przyczyna????niemam pojecia

Zły skład mieszanki, dokładnie za bogaty. Musisz sprawdzić sondy,mapa, przepływomierz, zależy co masz

[ wiadomość edytowana przez: mativ8 dnia 2007-06-25 16:28:53 ]

przy LPGu tez moze byc wina sondy ze stzrela i nie rowno pracuje ?