MotoNews.pl

El. siłownik - schemat podłączenia :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Podłaczal już ktoś z was może siłownik do elektrycznego otwierania tylnej klapy .... jakies sugestie ... schematy mile widziane ....

a po co tu schematy... masa z klapy, plus kabelkiem poprzez przycisk w kabinie... i chodzi:]

... no tak ... a czy taam nie jest przypadkiem jakiś przekaznik potrzebny albo coś poodobnego .... bo jaak wciśniesz przycisk to podasz + na silnik i on bedzie cały czas chodził .... aż nie puścisz ....

... oglądałem przed chwilą jaak to wygląda .... taam jest jeszcze potrzebny oprócz siłownika i cięgła taki kawałek plastiku .... mnoze ktoś ma na zbyciu ....

Cytat:
2006-10-18 11:18:18, zenq pisze:
a po co tu schematy... masa z klapy, plus kabelkiem poprzez przycisk w kabinie... i chodzi:]

i raczej przekaźnik (chyba, że masz przycisk sporego prądu)
i masę lepiej dołożyć nową do klapy, bo orginalnie leci przez zawiasy, a te lubią sie wycierać...
i bezpiecznik...

zamiast żarówek-siłownik. Parametry bezpiecznika dobrać do siłownika, ale pewnie wystarczy 5A. Przełącznik dowolny.

Cytat:
2006-10-18 11:41:03, SwIeTyY pisze:
... no tak ... a czy taam nie jest przypadkiem jakiś przekaznik potrzebny albo coś poodobnego .... bo jaak wciśniesz przycisk to podasz + na silnik i on bedzie cały czas chodził .... aż nie puścisz .... ... oglądałem przed chwilą jaak to wygląda .... taam jest jeszcze potrzebny oprócz siłownika i cięgła taki kawałek plastiku .... mnoze ktoś ma na zbyciu ....

naciskasz przycik i puszczasz, nie widze potzreba jego ciaglego trzymania... zreszta ja mam u siebie taki fajansiarski alarm ze na drugi kanal daje impuls 5 sekund... i przy owieraniu klapy pilotem silownik trzyma 5 sekund i dopiero puszcza... silownik uniwersalny i do tej pory nic mu nie jest... ogolnie to do silownika wcale nie idzie taki duzy prad, pozatym tylko chwilowo, wiec mysle ze i bez przekaznika sie obejdzie...

PS. masa i tak idzie do klapy przez jedna z tych trzech blaszek, wiec kabla wcale nie trzeba, gdyby szla tylko zawiasami to za duzy problem by byl z wycieraczka i ogrzewaniem tylnej szyby...

[ wiadomość edytowana przez: zenq dnia 2006-10-18 11:54:16 ]

dajesz włącznik chwilowy, jak puścisz, to sam odskakuje i rozłącza obwód. Jeśli masz siłownik standart uniwersal 3kg to wystarczy zagiąć drut, dołożyć tulejkę, by się to ładnie ślizgało, nasmarować:

a tak wygląda orginał:

Cytat:
2006-10-18 11:52:58, zenq pisze:
....PS. masa i tak idzie do klapy przez jedna z tych trzech blaszek, wiec kabla wcale nie trzeba, gdyby szla tylko zawiasami to za duzy problem by byl z wycieraczka i ogrzewaniem tylnej szyby... [ wiadomość edytowana przez: zenq dnia 2006-10-18 11:54:16 ]

i właśnie stąd ludziska mają problem z wycieraczką i szybą tył...

Cytat:
2006-10-18 11:57:03, surec pisze:
i właśnie stąd ludziska mają problem z wycieraczką i szybą tył...

wystarczy dbac o blaszki... ;p

dołącze sie do postu. mam oryginalny siłownik z plastikeim, juz założony i mam pytanko, któredy jest przewód poprowadzony? bo od siłownika mam kable ucięte. a pinu wolego niema przy tych trzech bolcach do wycieraczki , ogrzewania szyby i przeciwmgielnego. konczy mi sie taką małą wtyczka w kształcie trapezu (5 pinów) Jak to zrobic i co brakuje, by było jak w oryginale?

kable pewnie lecą razem z rurką spryskiwacza (gumiany przepust przy zawiasie klapy) lub masz dodatkowe blaszki w progu bagażnika.

... mi właśnie brakuje tego kawalka plastiku .... jak to piszesz tulejki .....

ja obciąłem kawałek długopisu, zagiąłem druta i po herbacie. Ten plastik powoduje, że siłownik ma przegub i może się ślizgać w każdej pozycji.

.... też myślałem o czymś żeby dorobić .... tylko żeby to dziadostwo nie wypadało ..... bo co chwila rozkręcac klapy to mi się nie chce ....

poganiaj trochę z rozebraną, to przetestujesz...

.... hehehe .... wole od razu zrobic taak jak ma być .... w planach jest otwieranie klapy z pilota .... mam alarm z taka opcją ....

.... okej .... ten kawałek plastiku akurat mozna kupić .... więc sprawa załatwiona ....

ja sie podpinalem drutem do druta od kluczyka, tego co leci w gore do zamka... uzywalem do tego tej cwanej zlaczki co jest w zestawie z silownikiem, takiej co sie stosuje podpinajac sielownik do rygielka drzwi... i po sprawie:] tylko silownik 3kg troche za slaby u mnie ;/

.... ja mam orginalny siłownik wię powinien dać rady .... a ten plastik kosztuje 2,50 zł .... wieć nie opłaca się rzeżbić ....

a gdzie i za ile?

.. taak jak pisze ... 2,50 zł .... w ASO można kupić .... ja akurat zamawiam u slawasa ....