Problem z odpalaniem - diesel

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Od kilku dni auto przestało rano odpalać.Jak jest ciepły pali na tknięcie.Myślę sobie świece żarowe, więc wymieniłem na NGK.
Zaczekałem aż mocno przestygnie i odpalam a tu nic, to samo.
Kontrolka od świec normalnie się zapala i po chwili gaśnie, czy może być uszkodzony przekaźnik od grzania świec?

a paliwo jest posłuchaj czy przekaznik tyknie z 7 sek po zgasnieciu kontrolki.

sprawdz miernikiem czy maz napiecie na swiecach.

Już wszystko gra.Pomyśleć, że nigdy nie czekałem aż pyknie, a jeżdżę nim już 10 m-cy.
Dzięki za pomoc.

Niestety dzisiaj rano znów to samo.Przekaźnik pyknął, ale odpalić nie chciał.

Ale wogole nie chce ci krecic??
Ja tez mialem podobny problem, poprostu mialem spsuty elektromagnes i rozrusznik nie reagowal...

ale co, w końcu odpala po dłuższym kręceniu?
po zapaleniu jaki kolor spalin, jak silnik pracuje? równo, nierówno?
trzeba mu dodać gazu i chwile trzymać żeby silnik zaczoł pracować równo? Spaliny są białawe czy czarne?

Po dłuższym kręceniu odpala i wydonywa się biały dym.Jak już odpali to chodzi normalnie .

Zdjąłem osłonę z kostki przekaźnika i okazało się, że upalona jest jedna końcówka na którą wchodzi taki gruby czerwony kabel.Muszę teraz skombinować przekaźnik i kostkę.

to jak zrobisz przekaźnik i kostke to napisz jak odpala. Pewnie lewe powietrze.

Witam.
Wczoraj założyłem przekaźnik(używany) i naprawiłem kostkę.Dziś rano wsiadam i czekam aż pyknie a tu cisza.Nie wiem może jest tak cichy, że nie słychać, ale zaczekałem ok 8s.od zgaśnięcia lampki i odpalił od razu jak złoto.

a mówił wuja zeby na poczatku sprawdzić czy jest napiecie naswiecach jak grzejesz

[ wiadomość edytowana przez: ToFastMKIV dnia 2007-03-22 15:27:42 ]

a drugi wuja mówił o czekaniu na pykniecie wazne że odpala i jedzie

Cytat:
2007-03-22 15:05:51, ToFastMKIV pisze:
a mówił wuja zeby na poczatku sprawdzić czy jest napiecie naswiecach jak grzejesz [ wiadomość edytowana przez: ToFastMKIV dnia 2007-03-22 15:27:42 ]

hmm.. a tak przy okazji po laicku zapytam:
gdzie to napięcie (między czym a czym) sprawdzić ? gdzie przyłożyć (+) a gdzie (-) miernika (masę)?

+ prztkładasz do srobki na swiecy a - np do pokrywy zaworow