MotoNews.pl

Antena do CB

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

chcem sobie załozyc stałą antenke pod radyjko
ale nie mam pomysłu jak ja zamontowac ...
nie chce wiercic zadnych dziur

jesli nic z tego nie wyjdzie to bende musiał chyba wydac kase na magnesowke

Uchwyt na klapę, na rynku znajdziesz kilka modeli.

ale jet mały problem bo bardzo czesto bagaznik ptwiram i nie chce zeby sie antena rusząła przy tym wolał by m cos na stałe

IMO: wiertełko i z głowy.

Cytat:
2007-03-23 00:17:23, MRWTDi pisze:
ale jet mały problem bo bardzo czesto bagaznik ptwiram i nie chce zeby sie antena rusząła przy tym wolał by m cos na stałe

popatrz w profil tam jest fotka uchwytu o ktorym mowil MIRO zamontowany u mnie na klapie, tez kilka krotnie otwierany bagaznik

Cytat:
2007-03-23 00:29:16, Wojo pisze:
IMO: wiertełko i z głowy.

Dokładnie. Wbrew pozorom, dziurka w dachu to najmniej szkodliwa dla blacharki opcja, a przy okazji gwarantuje największą sprawność anteny.
Magnes ma tendencje do rysowania lakieru - nawet jeżeli ma gumową podkładkę, po dachu telepie się luźny kabel. Dodatkowo ciągłe stawianie i ściąganie magnesu też niszczy dach.
Z kolei uchwyty na klapę czy rynienkę to wspaniałe ogniska korozji - montując je MUSISZ przebić się przez lakier do blachy, tak by zapewnić antenie dobrą masę. Skuteczne zabezpieczenie tego jest praktycznie niemożliwe. Natomiast wywierconą dziurkę zabezpieczasz antykorozyjnie od zewnątrz, zakładasz głowicę z uszczelką i... tyle. Trwałość i podatność na korozję identyczna z dziurą na antenę "zwykłego" radia.

Ewentualnie jeżeli baaardzo nie chcesz wiercić - wywal zwykłą antenę, zamiast niej użyj takiej wklejanej na szybę (sprawność niemalże identyczna) a w wolną dziurkę wstaw antenę montażową CB.

Pamiętaj, że antena ma największą sprawność na samym środku dachu samochodu. Przesuwanie jej ku brzegom/rogom dachu zmniejsza efektywność jej działania.

Cytat:
2007-03-23 01:08:34, roody pisze:
Pamiętaj, że antena ma największą sprawność na samym środku dachu samochodu. Przesuwanie jej ku brzegom/rogom dachu zmniejsza efektywność jej działania.

Przesuwanie anteny ku brzegom zmniejsza jej efektywność ale tylko w niektórych kierunkach, tzw. kierunkowość. Przy łącznościach lokalnych praktycznie to nie rzutuje na jakość nadawania/odbioru, przy DX'ach już ma większy wpływ.

Pozwoliłem sobie na pewne uproszczenie Stawiając np magnesówkę na samym końcu dachu wyraźnie czuć zmniejszający się zasięg za samochodem, także i przy localach warto mieć porządnie ustawioną antenę.
Ale i tak najważniejsze, żeby antena stała wysoko i nie była zasłonięta np kabiną.

Oczywiście w każdym przypadku działać będzie, ale wyraźnie słabiej niż by mogła przy 'jedynym prawidłowym' montażu Byleby zestrojona była.