Czy moge ztoczyc 1mm koła zamachowego??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ma leciutki rancik a silnik mam rozebrany wiec bez pr0blemu mógłbym to zrobic

nie polecał bym koło zamachowe jest dosyć ważnym elementem silnika i jest ono dokładnie wyważone ,jak przetoczysz może się coś pozmieniać i drżenia będą przenoszone na wał korbowy, ale to tylko moje zdanie a rancik na nim raczej nie przejmował bym sie tym

z tego co słyszałem to koło zamachowe sie przetacza żeby je odchudzić więc chyba nie ma problemu

1 za 1 p[rzeciw

w maluchu odelzenie kola zamachowego skutkowalo lepszym wkrecaniem sie na obroty i lepsza dynamika:p takze mozna sprobowac tylko czbe aby potem kolo oddac do wywazenia

Cytat:
2007-03-24 15:51:28, szafa pisze:
w maluchu odelzenie kola zamachowego skutkowalo lepszym wkrecaniem sie na obroty i lepsza dynamika:p takze mozna sprobowac tylko czbe aby potem kolo oddac do wywazenia

dokaldnie stoczyc mozesz... z tym,ze pozniej musisz dac do wywazenia, najlepiej wraz z walem korbowym i kolem pasowym..

tia jasne
maciek gdzie cos takiego usłyszałęś?
a moze ztaczałęś juz koło i wywaązałes je a pózniej wał itd??

Cytat:
2007-03-24 17:03:10, arekturbo pisze:
tia jasne maciek gdzie cos takiego usłyszałęś? a moze ztaczałęś juz koło i wywaązałes je a pózniej wał itd??

uslyszysz to od kazdego, kto sie zna na modyfikacjach dolu silnika www.streetracing.pl na przyklad wpisz w wyszukiwarce 'odelzanie kola zamachowego' to sie naczytasz

koła nie 'ztaczalem' ani nawet nie Staczałem bo,aby byl jakis pozytywny efekt trzeba na taka operacje poswiecic sporo czasu i miec ze 3 kola zamachowe I nie wywaza sie najpierw kola, a pozniej walu itd, lecz wszystko razem z kolem pasowym na 2 koncu walu

to bedzie tylko liżnięcie <1mm

zdejmowanie masy z koła jest częstym zabiegiem tuningowym wykonywanym przez specjalistyczne firmy. W Bydgoszczy np Świątek. Wiem bo mój kumpel tuningował malucha w tej firmie. Związane jest to z bardzo dużą precyzją wykonania i póżniejszym wyważeniem układu korbowo tłokowego, dlatego odradzam domowe warunki.

Cytat:
[...]Wiem bo mój kumpel tuningował malucha w tej firmie [...]

To zjawisko zawsze było dla mnie zagadką

Cheesus...