Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2007-03-27 15:22:00 Witam.
Widocznie gaz przesterowuje kompa samochodowego i traci mapy. |
![]() Gustaw6666 BMW e36 coupe 328 Poznań | 2007-03-27 20:20:38 ja w takim motorze mam wtryskiwacze Valtek 1 Om ( żółte ). Czy czasami te czerwone nie są zbyt wolne? |
orfeusz Katowice | 2007-03-27 23:14:48 Dlatego pytam bo wydaje mi się, że powinny być BFC ze względu na pojemność jednostki. Poza tym te czasy nie są tragiczne.
PS. Myślałem, że Staga ujeżdżasz ![]() |
orfeusz Katowice | 2007-03-28 00:07:47 Nom, moim zdaniem w ten sposób demaskuje się słabości i zalety danych systemów używając jednego samochodu i różnych sterowników. Nie można wtedy narzekać, że warunki inne bo silnik silnikowi nie równy. SEC wymagający jest a na rynku tendencja aby wszystko max uprościć. |
![]() Gustaw6666 BMW e36 coupe 328 Poznań | 2007-03-28 00:53:56 Co ciekawe, w tej BMW jak ją kupiłem był gas-tech 506 od DTGAS.
Też nienajgorzej auto jeździło, powiem że nawet wiele wskazywało że DTGAS miał lepiej dopracowane korekty po ciśnieniu i temp. Dobrze, że KME się wzięło do pracy i poprawiło tę kwestię. A w najbliższym czasie wyjdzie nowa wersja z doszlifowanymi korektami, ponoć intensywnie badają temat na wielu autach. Zatem poczekam co to wniesie nowego.... Tak swoją drogą chyba zaczyna byc dla mnie jasne na co chorował Twój Puntowóz ze starym Diego na pokładzie.... ( przypuszczam, że korekta od temperatury) No i wracając do DTGAS, zmasakrowało mnie tym, ze zresetowała się pamięć sterownika po odłączeniu akumulatora. Po drugie, jest tak mało intuicyjne, że podejrzewam iż większość Zenonów Bębenonów nie bedzie miało pojęcia jak to wystroić.. |
orfeusz Katowice | 2007-03-28 14:06:56 No coś w tym mogło być. Kiedyś robiłem takie doświadczenie z odłączaniem czujników temp. albo różną temp. gazu samochód inaczej się wkręcał na obroty ale to wszystko chwilowe było.
Jeśli kombinują z temperaturą to niech zastosują dokładniejsze czujniki i zastanowią się nad ich umiejscowieniem (co te czujniki mają dokładnie mierzyć) bo w starym Diego czujnik temp. gazu mierzy raczej temp. listwy to by wyjaśniało sposób i kulturę przechodzenia na gaz. Pierwsze przejście jest jak kiedyś pisałem nie przy ustawionych 30* tylko wyżej bo listwa jest niedogrzana wystarczy jak niektórzy piszą zatrzymać się i ponownie uruchomić auto lub poprostu przystrzymać listwę w ręce 30sek (podgrzewacz) to pomaga. Na ciepłym nie ma problemów. DTGAS przyznam, że soft rzeczywiście potafi wpędzić w zakłopotanie ![]() |