MotoNews.pl
2 Gaśnie na benzynie polonez 1,6 gli (79710/5) - PT

Gaśnie na benzynie polonez 1,6 gli

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od ok. 2 tyg auto gaśnie mi po przejechaniu ok 800 m na benz. słychac charakterystyczne "tyk" i schodzi z obrotów do 0. Po przekreceniu kluczyka nie swieci sie kontrolka check engine. rozrusznik kreci ale auto nie che odpalic ani na benz a ni na gazie. gaz mam z kompem stag2( automatyczne przełączanie przy 3200 obr/min, bądź sam gaz lub sama benz.)- na gazie chodzi ok i nie gaśnie. wlalem 300ml denaturatu na caly zbiornik paliwa myslac ze moze mam wode w zbiorniku i zamarza. niestety dzis rano to samo. nikt nie potrafi postawic diagnozy bo auto samo sie naprawia po kilku godzinach, po przekreceniu kluczyka kontrolka check engine sie zaswieca i auto zapala. po zapaleniu wszystkie kontrolki gasną.
mam wszystko wymienione tzn, paski, swiece, przewody, filtry oprócz filtru gazu na ktorym zrobilem 20 tys km.

Filtr gazu nie ma wpływu na jazdę na benzynie. Ale to wiadomo. Czy odczywałeś pamięć błędów? Czy to wtrysk Boscha czy Abimex? Czy odpala normalnie? Jakie obroty ma silnik po odpaleniu? A co się dzieje jak potrzymasz go na postoju aż się zagrzeje?

Pamięci błędów nie odczytywałem,wtrysk abimex, odpala normalnie, obroty po odpaleniu 2000 i schodzą do ok.1400-1700 a po rozgrzaniu 1000, natomiast na gazie po odpaleniu od razu schodzą do 1000. CO do rozgrzewania go na postoju to nie próbowałem.

To spróbuj, niech popracuje na benzynce trochę aż złapie z 70 parę stopni. Zobaczysz wtedy. Odczytaj pamięć błędów, to nie jest rozwiązanie idealne każdego problemu, ale pomaga czasem skrócić drogę poszukiwań.

wojtek25a nie chcę być nie miły ale ile jeszcze tematów trzeba założyć aby Ci nie gasł ????

sprawdz przekazniki umieszczone za schowkiem!

przekaźniki są ok. tylko jak nie swieci sie ta kontrolka to do pierwszego przekaźnika dochodzi bardzo niski prąd i wtedy prąd juz nie dochodzi do tego drugiego od pompy