Motor z e 30 do e36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam przymierzam się do wymiany silnika w swojej basi 318i e-36 m40. nabyłem motorek od e-30 318i m4.0 z tego co widzę to kilka częśc różni się: kolektor, misa, motorek krokowy, mocowanie silnika koło pasowe , czy ktoś przerabiał ten temat i może udzielic mi kilku wskazówek???????? czy pompa wspomagania będzie pasowac do mocowania silnika e30?????????a

[ wiadomość edytowana przez: sebul dnia 2007-05-21 17:59:22 ]

O przekładaniu silników było na forum wałkowane wiele razy. Po co to przerabiać w ogóle jeszcze z E30 do E36 ze starszego do nowszego chyba na odwrót każdy by zrobił. Poza tym daj se spokój, wydasz na to tyle kasy, że już lepiej sobie całe E30 kupić, a problemów z przeróbką będziesz miał więcej niż tych kosztów. Nie rób jej złego dotyku jakby to "showman" powiedział. A najlepsze jest to, że chcesz zamienić prawie takie same silniki, chłopie zastanów się.

mam ledwie jeżdżący motorek, wolę wymienic go na drugi niz remontowac, więc proszę o rozsądne podpowiedzi !!!!!!!!!!!!!

Lepiej i szybciej będzie trzasnąc mały remoncik.
A swoją drogą, zadam to samo pytanie co Pietras: ze starszego do nowszego?? Jaką masz pewność że ten starszy jest lepszy. W najgorszym wypadku nagrzebiesz się, wywalisz kase i wyremontujesz silnik, ten od e30.
Przemyśl.

Cytat:
2007-05-21 19:23:41, BeeMWe pisze:
Lepiej i szybciej będzie trzasnąc mały remoncik. A swoją drogą, zadam to samo pytanie co Pietras: ze starszego do nowszego?? Jaką masz pewność że ten starszy jest lepszy. W najgorszym wypadku nagrzebiesz się, wywalisz kase i wyremontujesz silnik, ten od e30. Przemyśl.

eeee napewno nie szybciej.. przekładka silnika to est max jeden dzien a M40 to M40 wiec podejsc musi osprzet przekrecisz.

Co do starszy lepszy to ten z E30 moze byc w lepszym stanie od E36 moze miec mniej nalatane moze byc z 1994r

Co do kosztów to przekładka całego silnika napewno bedzie tansza niz remont całego silnika nio chyba ze sam sobie Sebul to zrobi..

pzdr

Cytat:
Lepiej i szybciej będzie trzasnąc mały remoncik

Osobiście nie porywałbym się na zmianę ze starszego do nowszego, dlatego napisalem w takim skrocie i z nutą metafory

motorek kupiłem z rozbitka od znajomego w super cenie, latał do końca, wkręcał się super, a to że jest z dwa lata starszy od mojej betki to mi wogóle nie przeszkadza. za kilka dni wciskam go do bmki i koniec!!!! , jak ktos ma za sobą takie" swapy" to proszę o kilka wskazówek