MotoNews.pl

Skarbówka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć, wytłumaczcie mi coś

kupiłem auto za 350 zł, sprzedałem 1700, wpisałem do PITu i skarbowka ma mi oddać 274 zł
ale drugie auto kupilem za jakies 3600 zł, sperzedałem za 2500 zł (ze strata) i w tym przypadku skarbowka ma mi oddac 490 kilka złotych czy to realne i można do pitu wpisywac wartosci jak sie stracilo?

Nie rozumiem, dlaczego ma oddać - jak sprzedałeś z zyskiem to płacisz podatek . Straty nie wliczasz, można wliczyć podatek od czynności cywilnoprawnych jeśli go zapłaciłeś, oczywiście od tej transakcji, gdzie wykazujesz zysk. Jeśli sprzedałeś po upływie 6 miesięcy nie płacisz nic. Chyba, że chodzi Ci o akcyzę, ale to nie ma nic do rocznego pitu.

ustawa od podatku od osób fizycznych

Art. 9. (51) 1. (52) Opodatkowaniu podatkiem dochodowym podlegają wszelkiego rodzaju dochody, z wyjątkiem dochodów wymienionych w art. 21, 52, 52a i 52c oraz dochodów, od których na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku.
1a. (53) Jeżeli podatnik uzyskuje dochody z więcej niż jednego źródła, przedmiotem opodatkowania w danym roku podatkowym jest, z zastrzeżeniem art. 24 ust. 3, art. 29-30c, art. 30e oraz art. 44 ust. 7e i 7f, suma dochodów z wszystkich źródeł przychodów.
2. Dochodem ze źródła przychodów, jeżeli przepisy art. 24-25 nie stanowią inaczej, jest nadwyżka sumy przychodów z tego źródła nad kosztami ich uzyskania osiągnięta w roku podatkowym. Jeżeli koszty uzyskania przekraczają sumę przychodów, różnica jest stratą ze źródła przychodów.
3. O wysokość straty ze źródła przychodów, poniesionej w roku podatkowym, można obniżyć dochód uzyskany z tego źródła w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% kwoty tej straty.
3a. Przepis ust. 3 nie ma zastosowania do strat:
1) z odpłatnego zbycia rzeczy i praw majątkowych, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8, oraz
2) ze źródeł przychodów, z których dochody są wolne od podatku dochodowego.

Art.10 ust. 1(...)
pkt odpłatne zbycie, z zastrzeżeniem ust. 2:
(...)
d) innych rzeczy,
- jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane w przypadku odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych określonych w lit. a)-c) - przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie, a innych rzeczy - przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie; w przypadku zamiany okresy te odnoszą się do każdej z osób dokonującej zamiany,

|
www.infor.pl /

"Rzeczy ruchome

Źródłem przychodu jest odpłatne zbycie rzeczy, jeżeli nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie. Oznacza to, że opodatkowaniu podlega sprzedaż samochodu, jako innej rzeczy ruchomej, jeżeli nastąpi przed upływem półrocznego okresu. Opodatkowaniu podlega dochód, a nie przychód. Oznacza to, że przychód uzyskany z dokonanej sprzedaży samochodu przed upływem pół roku można pomniejszyć o zapłacony przez podatnika podatek od czynności cywilnoprawnej, gdyż podatek ten stanowi koszt nabycia. Uzyskany ze sprzedaży przychód pomniejsza się przede wszystkim o zapłaconą cenę nabycia, jak również o wartość nakładów poczynionych w czasie posiadania rzeczy. Przy ustalaniu dochodu ze sprzedaży samochodu można więc uwzględnić wydatki poniesione na bieżące naprawy tego samochodu, pod warunkiem posiadania dokumentów potwierdzających poniesienie takich wydatków.

Zapłata podatku

Podatek dochodowy płaci się w zeznaniu rocznym, w którym wykazuje się przychód, koszty uzyskania oraz dochód uzyskany ze sprzedaży samochodu dokonanej przed upływem pół roku. Wcześniej jednak wymagane jest złożenie deklaracji PIT-53, w której uwidacznia się zaliczkę na podatek. Jak wskazuje praktyka urzędów skarbowych (zob. postanowienie Naczelnika Urzędu Skarbowego w Legnicy z 3 czerwca 2005 r. nr PDII415/15/05), podatnik powinien wykazać dochód uzyskany ze sprzedaży samochodu w zeznaniu rocznym, a także odprowadzić zaliczki na podatek dochodowy w trakcie roku. Obowiązek ten muszą wypełnić podatnicy, za których podatek odprowadzają z innych tytułów jako płatnicy zakłady pracy. Jeżeli tacy podatnicy osiągają inne dochody, od których płatnicy nie mają obowiązku poboru zaliczek na podatek, są obowiązani wpłacić zaliczki na podatek należny od tych dochodów (czyli np. od dochodu ze sprzedaży samochodu). Zaliczka płacona jest miesięczne w wysokości 19 proc. dochodu za miesiące, w których uzyskano dochód, w terminie do dnia 20 następnego miesiąca za miesiąc poprzedni, a za grudzień - w terminie złożenia zeznania podatkowego."null

podatek płaci tylko kupujacy samochód od ceny jaka jest zawarta w ich eurotaksach

Cytat:
2007-03-28 19:32:27, icemen1979g pisze:
podatek płaci tylko kupujacy samochód od ceny jaka jest zawarta w ich eurotaksach

Nie do końca tak jest bo nie zawsze płaci kupujący. Przecież często się stosuje stwierdzenie "kupujący zwolniony jest z opłaty skarbowej" wtedy taką opłatę ponosi sprzedający.

Jeśli kupujemy auto za 100zł a sprzedajemy za kilka miesięcy za 10000 to stanowi nasz przychód i trzeba go opodatkować, jeśli natomiast sytuacja jest odwrotna to straty się nie wykazuje i nikt nam nic nie odda.
Kiedyś było tak, że nie opłacało się sprzedać auta przed upływem pół roku bo płaciło się jakiś podatek od wzbogacenia i większość handlarzy spisywało umowy in blanco z klientem sprzedającym po to żeby uniknąć płacenia podatków, a potem wpisywali dane nabywcy.