Pytanie o CB-Radio... rozwazania :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktos z was juz slyszal ze od 1.V.2007 maja zabronic uzywania cb-radia w osobowkach ????

kude spotkalem sie z takimi wypowiedziami i zastanawiam sie o co chodzi...????

teraz tak jestem tym (nie)szczesliwcem ze jak kupowalem swojego jacksona to musialem zaplacic za pozwolenie na uzytkowanie i na zalozenie a teraz maja tego zabronic... ????
bo rozumiem tych co kupili radia po 30.VII.2004 roku ze jezdza bez pozwolen itp podobnych papierow....

ide zajrzec do bylego URTiP

[ wiadomość edytowana przez: gigi24 dnia 2007-02-26 19:26:03 ]

[ wiadomość edytowana przez: lukas_s dnia 2007-03-05 14:21:23 ]
[ powód edycji: temat odbiega od poczatkowego ]

Nic nie słyszałem... a co, w dużych mobilach można byłoby nadal? Czy powrót do pozwoleń? Eeeee, coś mi się nie wydaje. Chyba że na zasadzie takiej jak używanie telefonu komórkowego w czasie jazdy. Ale to i w dużych by zabronili, a to się tak łatwo chyba nie uda.

a no wlasnie slyszalem to od kilku driverow TIR i zglupialem ale wlasnie glownie chodzilo o osobowki.. wiec nie wiem

tutaj URTiP nic nie pisza

a tu mamy ze UNIDENy oraz ALANy 100+ i 1001Z sa niby zakazane w sprzedazy wiec????

jutro zadzwonie do nich i sie zapytam co w zwiazku z powyzszym i druga sprawa co jesli masz teraz z ktores z tych radii w aucie i policmajstry zazadaja "depozytu" badz wymontowania z auta

z tego co sie orientuje to przewidzianym do tego organem sa panowie z UKE a nie "misie"

Cytat:
2007-02-26 19:30:06, Wojo pisze:
Nic nie słyszałem... a co, w dużych mobilach można byłoby nadal?

bo niby w osobowkach za duzo przeginaja z przepisami czy cius, nie wiem...

Cytat:
Czy powrót do pozwoleń? Eeeee, coś mi się nie wydaje.

ja mam na swoje wiec narazie sie tym nie martwie, wazne do konca 2010 roku

ale bedzie starjk jak cos takiego wprowadza hehe

Cytat:
2007-02-26 19:46:06, borys pisze:
ale bedzie starjk jak cos takiego wprowadza hehe

trzeba zadzwonic do andrew lepper-a on jest dobry w te klocki
urzadzimy blokady na drogach

[ wiadomość edytowana przez: gigi24 dnia 2007-02-26 19:51:08 ]

Cytat:
2007-02-26 19:41:32, gigi24 pisze:
jutro zadzwonie do nich i sie zapytam co w zwiazku z powyzszym

Lepiej nie, bo jeśli nie okaże się to prawda, to podsuniesz im dobry pomysł.

W niedziele byłem bliski kupna CBka.

co do unienow - masz swiadectwo homologacji mozesz jezdzic
sa zakazane bo sa tanszymi odpowiednikami presidentow i firma ta zlozyla nieoficjalnie protest
efektem tego jest wycofanie ze sprzedazy a nie z uzytku

rozmawialem z kolesiem ktory zajmuje sie montazem i twierdzi ze wielka BEZEDURA to jest ale czekamy na rozwoj wypadkow

ponoc gadal z misiami i oni twierdza ze nawet jest mniej wypadkow przez to ze ludziska w autkach maja radyjka i wrazie wypadku czy korkow maja mniej przez to roboty bo ludziska oglaszaja przez radio komunikaty i jezdza objazdami

Cytat:
2007-02-26 19:56:22, lukas_s pisze:
co do unienow - masz swiadectwo homologacji mozesz jezdzic sa zakazane bo sa tanszymi odpowiednikami presidentow i firma ta zlozyla nieoficjalnie protest efektem tego jest wycofanie ze sprzedazy a nie z uzytku

z tego co sie orientuje to jest juz oficjalny a w tym drugim linku masz opisane dlaczego sa wycofane ze sprzedazy

jesli masz swiadectwo homologacji badz cetryfikat zgodnosci to łoki mozesz fruwac

Cytat:
2007-02-26 20:23:54, gigi24 pisze:
z tego co sie orientuje to jest juz oficjalny a w tym drugim linku masz opisane dlaczego sa wycofane ze sprzedazy jesli masz swiadectwo homologacji badz cetryfikat zgodnosci to łoki mozesz fruwac

pod slowem "nieoficjalne" zawarlem to co mowi sie po cichu ...ktos cos daje....ktos cos bierze .... no i nie ma konkurencji - life is brutal

swiadectwo mozna z neta druknac [ja mam paragonik jeszcze] ale to nie o to chodzi poprostu inspekcja handlowa sciga sprzedwcow co maja te radyjka

na allegro sie zdarza ale rzadko ;/

na biezaco sledze dwa fora internetowe mam kontakz ludzmi ktorzy je tworza interesuja sie w tych przepisach, kupuja gazety itd itd wszyscy mowia ze to kompletna bzdura. Mit zostal stworzony przez kierowcow TIR ow ktorzy czuja sie wkurzeni ze Cb zyskalo taka popularnosc i nie maja juz takiej ciszy i kultury jak kiedys. Niestety teraz cb maja nawet gowniarze ktorzy notorycznie jedynie przeszkadzaja.

Ps nie ma lepszych i gorszych jesli bylby zakaz to dla wszystkich pojazdow a na to sie nie zanosi

Cytat:
2007-02-26 19:41:32, gigi24 pisze:
a no wlasnie slyszalem to od kilku driverow TIR i zglupialem ale wlasnie glownie chodzilo o osobowki.. wiec nie wiem tutaj URTiP nic nie pisza a tu mamy ze UNIDENy oraz ALANy 100+ i 1001Z sa niby zakazane w sprzedazy wiec???? jutro zadzwonie do nich i sie zapytam co w zwiazku z powyzszym i druga sprawa co jesli masz teraz z ktores z tych radii w aucie i policmajstry zazadaja "depozytu" badz wymontowania z auta z tego co sie orientuje to przewidzianym do tego organem sa panowie z UKE a nie "misie"

To że te radyjka są wycofane ze sprzedaży, to przecież nic nie ma wspólnego z ewentualnym zakazem używania CB w osobówkach. Niby doszukali się nieprawidłowości w funkcjonowaniu, ble ble ble, o co chodzi każdy zainteresowany wie.

Ciekawie wyglądałby zakaz używania w samochodach osobowych, czyli w ciężarowych by już można? Albo w ciężarowych powyżej 3,5T DMC? Hehe, no ciekawe.

A tamtych radyjek używać możesz ile chcesz. Jak Lukas napisał są wycofane ze sprzedaży, a nie użytku. Masz homologacje, czy papier o zgodności z normami, to Ci dmuchnąć mogą.

aha jeszcze jedno odnosnie Unidenow. Z nimi jest patent taki ze przedewszystkim musi byc na nich z tylu naklejka (blaszka) z numerem homologacji. Do tego wozimy kwit wydrukowany z netu o deklaracji zgodnosci i nic nam nie grozi. Jesli natomiast teraz ktos kupi unidena bez tej naklejki/blaszki to przy kontroli policyjnej moze miec problemy. Teraz jest sporo radyjek z przemytu i trzeba uwazac co sie kupuje.

Cytat:
2007-02-26 23:12:13, kormoran pisze:
aha jeszcze jedno odnosnie Unidenow. Z nimi jest patent taki ze przedewszystkim musi byc na nich z tylu naklejka (blaszka) z numerem homologacji. Do tego wozimy kwit wydrukowany z netu o deklaracji zgodnosci i nic nam nie grozi. Jesli natomiast teraz ktos kupi unidena bez tej naklejki/blaszki to przy kontroli policyjnej moze miec problemy. Teraz jest sporo radyjek z przemytu i trzeba uwazac co sie kupuje.

konkretniej?foto?

Cytat:
2007-02-26 23:12:13, kormoran pisze:

przeczytaj dokladniej moj post

policja moze ci .... nic nie moze

osobami uprwnionymi do zdemontowania cb-radia sa osoby uprawnione przez UKE (dawniej URTiP) czyli uprawniony uprawnjiony przez nich elektryk a wsumie jest ich kilku chyba w kraju

policja moze sprawdzic jedynie czy posiadasz certyfikat tak samo jak prawko na samochod i nic wiecej w tym przypadku

ale czasem lepiej wyjac to radio z auta niz sie pozniej z nimi włuczyć po sądach

No ale jest chyba takie cos ze radio jest do 5W do nie jest potrzebne zadne zezwolenie, tak? Ja mam przedwojenna ONOVE

-----------------
Tazz, Wilk
Kopciuch Kombiak klasy E 2005r. 3.2 CDi
Kopciuch Kombiak klasy C 2003r. 2.2 CDi
Czerwony Gromiasty - KONIEC :(
Niebieski Gruzik MK4 - 2.0 150HP
Szybki Czarny Dachowiec 2.0 150KM

Cytat:
2007-02-27 07:46:59, ZieleTDH pisze:
No ale jest chyba takie cos ze radio jest do 5W do nie jest potrzebne zadne zezwolenie, tak? Ja mam przedwojenna ONOVE

Onwe?
do 4W - wzgledem prawa
swiadectwo homologacji lub upowaznienie/zezzwolenie imienne na dane radio

Uwierz mi gigi ze jednak moze zrobic ci nie mila niespodzianke. Tzn nie mowie tu ze ci radio zabiora ale moga:

skierowac radio na testy - pewnie juz jest tak ustawione (zaplacone) ze ono ich nie zda, i stracisz wtedy radio plus dostaniesz mandat za uzywanie takiego niesprawnego radia

ciebie pofatyguja na komende (na pewno nie odrazu ale wezwanie mozesz dostac jak nic po tygodniu moze pozniej) w celu zlozenia wyjasnien od kogo zakupiles takie nielegalne radio (przemyt plus nielegalna sprzedaz = powazne klopoty sprzedawcy) Brak tej blaszki homologacyjnej oznacza ze kupiles radio juz w dniu lub pozniej kiedy zostal wprowadzony zakaz. Bedziesz musial wymyslac historyjki itp

Co do zdjecia blaszki/naklejki niestety nie mam unidena moge co najwyzej pstryknac jak to w presidencie wyglada ale najlepiej jakby ktos kto uzywa 510 lub 520 pokazal dokladnie jak to wyglada

Jeszcze raz powtarzam macie blaszke na radyjku macie dobre radio.

bzdura