Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-10-27 15:18:37 od zakupu fiacika mam problemy ze sprzęgłem. pedał bardzo nisko łapie i musze wciskac go do samego konca zeby wogole zmienic bieg. za rada Korka wyregulowalem skok jalowy pedalu nakretka na tloczku przy skrzyni (sprzeglo hydrauliczne). bylo lepiej tylko przez pare dni i znowu jest to samo, a na tloczku skonczyla sie mozliwosc regulacji (nakretka jest juz przy koncu). czy sprzeglo kwalifikuje sie do wymiany czy to cos innego? dodam tylko ze plynu z obwodu sprzegla nie ubywa. |
![]() nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2004-10-27 16:26:19 polecam wymienic komplet - pompke, wysprzeglnik i przewody - bedzie spokoj na dlugo, w cenie ok. 100pln ![]() |
t_kucyk Miłośnik FSO Peugeot 406 Toruń | 2004-10-27 16:30:18 U mnie w zwykłym sprzęgle wygięła się łapa sprzęgła (wymiana - nie warto prostować ze wzgl. na trwałość) - objawy były identyczne. Może spróbuj iść tym tropem? |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2004-10-27 16:39:39 Jeżeli płynu nie ubywa to wine ponosi najprawdopodobniej zużyte uszczelnienie tłoczka w pompie, następuje przez to przeciek płynu za tłok i nie osiąga on wytarczajcego ciśnienia dla całkowitego wysprzęglenia. Można próbować wymienić same uszczelki ale jeżeli korpus pompy jest wewnątrz zużyty to robota na nic. Z doświadczenia wiem że naogół pomaga dopiero wymiana pompy i wysprzęglika w komplecie bowiem jesli oba elementy są stare to napewno wkrótce wysiądą. |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-10-27 18:43:50 ok. czyli wymienię caly komplecik od razu, szczegolnie ze koszt zdaje sie byc niewysoki. mam nadzieje ze wszystkie elementy sa do dostania od reki? przy wymianie nie musze demontowac skrzyni? |
![]() nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2004-10-27 19:42:01 skrzyni nie musisz demontowac, ale wskazany jest kanał - do pompki jeszcze da sie jakos (marnie) dojsc od goy ale wysprzeglnik tylko od dolu :/ ja mam juz nowy komplet ![]() |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-10-28 00:20:51 no to bede sie musial do kumpla z kanalem usmiechnac w weekend. przy okazji wszystkie plyny, filterki powymieniam, bo od zakupu jeszcze tego nie zrobilem. |
![]() JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2004-10-28 00:37:31
Do odkręcenia pompy sprzęgła postaraj się długi klucz sztorcowy 13 o jak najcieńszych ściankach bo jest mało miejsca do kręcenia kluczem. Może być przedłużka z przegubem. |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-11-05 19:47:44 no i wymieniłem pompę, wysprzęglik i metalowy przewód (nie wymieniłem tego gumowego bo nie wiedziałem że takowy sie tam tez znajduje i nie kupilem go zawczasu). problem zostal rozwiazany i juz sprzeglo łapało normalnie. niestety dzisiaj po ciezkiej jezdzie w warszawskich korkach cos poszlo i pedal spadl do podlogi. podejrzewam ze albo ten gumowy przewod albo ta miedziana podkladka. tak wiec jutro prosilbym kogos o wziecie miedzianej podkladki 12 i linki holowniczej do norblina. |
![]() KajTan Miłośnik FSO Polski Fiat 125p 3ciTy | 2004-11-08 17:47:00 Jesli kupiles nowy przewod stalowy, a zostawiles stary gumowy, to problemem moze byc rozny kat nachylenia stozka zaraz za gwintem.
Moze niejasno pisze, ale jedna koncowka wkreca sie w druga, dociskajac sie do siebie plaszyzna, ktora jest po pewnym katem. I tak w nowyszch przewodach ta plaszczyzna wystepuje pod innym. Wiec lepiej kup przewod gumowy i jezdzij wtedy bez obawy ;) p.s. o tym paskudnym wysprzegliku to ja moge cala elegia npsiac, zajelo mi to tydzien (!!!), zeby odzyskac sprzeglo.. a tylko dlatego, ze przetarlo sie ucho w wysprzegliku trzymajace sprezyne, ktora napina lape sprzegla... |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-11-09 09:08:42 zdaje sie ze problem tkwi w czyms innym. gdy wymienialem wysprzeglik zrobilem fuszerke - dobre mocowanie tylko na jedna srube, druga dosyc luzna - bylo pozno i juz nie mialem sil przy tym grzebac. naiwnie wierzylem ze bedzie dobrze. sruba wypadla, wysprzeglik sie odwrocil i wylecial tloczek. dzisiaj wszystko do poprawy. niestety nie jestem pewien czy nie zgubilem rowniez tej gumowej oslonki na tloczku. czy mozna kupic zestaw naprawczy do wysprzeglika z tymi gumkami? |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-11-09 12:58:56 sam sobie odpowiem bo wlasnie wrocilem ze sklepu na chlodnej 41: komplet gumek naprawczych 6 zł (podobno taki sam jak do jakiejs łady) |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-09 19:18:38 voila! sprzęgło działa ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-11-10 01:56:45 hehe, chodzi jak burza. ASO Zacisze rulezz! ![]() |
DF Caro, Cargo, Truck Wrocław | 2005-02-01 00:29:56
To podłączam się za swoim pytaniem. Czy cytat powyżej wyjaśnie również mój przypadek tj do połowy skoku pedału sprzęgła (około) pedał wpada luźno jakby bez jakiegokolwiek oporu oprócz sprężyny pedału a potem pedał jest twardy i wysprzęgla przy samej podłodze. Pompa jest sucha nie widać żadnych wycieków. Popychacz przy skrzyni jest mokry bo tam o tej porze roku wszystko jest mokre i trudno ocenic. Płynu nie ubywa. Pompowanie pedałem nie zmienia jego działania - czyli chyba nie zapowietrzony a długotrwałe odpowietrzanie nie przyniosło żadnych zmian w działaniu. |
Nabauab Miłośnik FSO ![]() Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2005-02-01 01:12:03 Nie wystarczy podciagnąć przy tej łapie?
Luz na pedale to chyba norma w hydrauliku, nie jestem pewien do konca miałem z nim do czynienia wiele lat temu. [ wiadomość edytowana przez: Nabauab dnia 2005-02-01 01:16:22 ] |
Nabauab Miłośnik FSO ![]() Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2005-02-01 08:35:30 A jak miałem DF z hydraulikiem z tymi smiesznymi łapkami noga mnie nie bolała w korkach i nie wyło zadne głupie łozysko nigdy. Tak tylko marudze...
[ wiadomość edytowana przez: Nabauab dnia 2005-02-01 08:39:40 ] |
DF Caro, Cargo, Truck Wrocław | 2005-02-01 09:23:59 Ale przy tej łapie jest już maksymalnie podciągnięte. Wygląda to tak jakby dopiero gdy nacisnę pedał do połowy wytwarzało się ciśnienie i popychało ten siłownik na dole. [ wiadomość edytowana przez: DF dnia 2005-02-01 09:27:42 ] |
Nabauab Miłośnik FSO ![]() Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2005-02-01 09:56:40 Jak nie zapowietrzony, nie cieknie, to pewnie jest to co mówi Predki, chyba, że ta łapa jest skrzywiona jak u T Kucyka, bo same łapy są takie same o ile pamiętam w lince i hydro.
Zastanawia mnie czy przy zuzytej pompie sprzegła nie wystąpił by taki objaw jak przy zepsutej pompie hamulcowej, czyli jak naciśniesz zdecydowanie to działa, a jak delikatnie to nie wysprzęgla. To tylko takie luzne moje dywagacje czy nie występuje to per analogiam tez w pompie sprzęgłowej i moge się całkowicie mylić. ![]() |