Czy 17 cali do Scoupe to doby pomysł?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Pytanie jak w tytule.
Moze ktos takie felgi ma w swoim Scoupe lub miał.
Bo sie rozgladam za jakimis kozackimi felgami oczywiście na lato i wolał bym 17 niż 16,
ale nie wiem czy da rade.
Pytanie drugie: Jaki doradzicie tłumik końcowy przelotowy do GT?
Z góry dzikei za zainteresowanie.
Pozdraiwm Remik

17 cali wchodzi do scoupe ...z oponka 205/40(poszukaj sobie jakie ceny opon sa w tym rozmiarze to raczej sobie dasz spokoj... do 16 tez sa drogie)... jak na ten samochod to taka fela to juz totalny extreme .
Jezeli jezdzisz po super drogach bez dziur to nie ma sie czym martwic ale wszyscy wiemy jaki jest stan drog w Polsce.
Jak juz maja byc 17 to lepiej zeby nie byly szersze niz 7 cali bo moga pojawic sie klopoty...Moze ma ktos w Scoupe takie duze felaszki??

Ja mam u siebie stalowe pomalowane na biało bo są lekkie A co do wydechu to ja polecam Remusa bo takiego mam u siebie ale jeszcze znam tłumiki firmy Upgrade i uważam że są całkiem niezłe a cena nie zwala z nóg.

Jeśli chodzi o felgi 17 cali to przymierzałem i wyglądają bosko!!!!
Były to felgi z oponami 225/35 R17. Jednak wiąże się to z przeróbką licznika bo obwodem są sporo większe niż standard. Chorowałem na nie 3 dni(do momentu kiedy wpadłem w dużą dziurę - z takiej opony nic by nie zostało i z felgą też nie byłoby dobrze). Jedna taka opona(z tych tańszych) to wydatek około 800 zł.

Dzieki za wypowiedzi.
Kusza mnie te 17 i chyba sie znajda na wyposażeniu.
Co do opon to mam dostep do używanych i takie 17/205/40
ok 250 złotych. Jeszcze z cyckami i paskami kolorowymi.
Koleszka takie paruje z aut powypadkowych np. przód bity tył dobry to oponki zawija. CZy Et przy 17/205/40 zostaje takie same 35?
A co do tłumika to słyszałem też pare dobrych opini o UPGRADE.
I mi sie podoba ten tłumik
Pozdrowionka

Nie mam pojęcia jakie te fele miały et ale z tyłu jest tyle miejsca, że nawet wypadałoby wstawić dystans 10mm.

Witam
Co do kół było juz dużo pisane
Ale kilka uwag podam.
Z tego co sie orientuje podstawowe koło dla Scoupe to 175/70r13. Wówczas zamiennik odpowiedni to 215/35R17 - wspominane 205/40R17 odbiedy jeszcze sie meiści w "swerze za duze do 4%" ale niepolecał bym takich rzeczy z kilku wzgedów.
1) pewnie ET bedzie zupełnie inne - inne obciazenie przez to zawieszenia i piasty (ET powinno być zawsze stałe ale to nie do pogodzenia np ze skrajnią opony).
2) Inna srednica koła znacznie wpływajaca na hamowanie i układ przeneisienia napedu
3) znacznie dalsza skrajnia opony - bardzo zły wpływ na układ kierowniczy i zawieszenie.
i mniej ważne
4) tak duze koło moze mieć kłopot ładnie sie zmiescić (konsekwencje ocieranie)
5) przekłamywania na liczniku
6) 205 czy 215 to już kawał opony i duzo wieksze opory toczenia, przy lekkim aucie moze sie okazać ze nawet czasem niezbyt bezpieczne (bardzo mały nacisk jednostkowy).
7) koszt opon i felg
8 ) polskie drogi - dziury i kraweżniki - grozi wręcz rozbiciem felgi przy tak małej wysokości opony.
9) 17 pewnie am szerokość z 7 cali co dla opony nawet 215 nie jest małą i będzie dodatkowo łatwo uszkodzić felgę (są opony z kołnierzem, ale mimo wszytsko)

Tył rzeczywiście w tych wozach śą bardzo "wciśniete" fele tylne - w ponym mam dystanse 35mm co poprawiło wyglad i stabilność auta (znacznie zmniejszajac zywotnosć łożysk).

Pozdrawiam.
Misio

[ wiadomość edytowana przez: _Misio_ dnia 2006-12-21 17:28:26 ]

Witajcie!
A jednak zdecydowałem sie na felgi 17.
Już je mam. Dystanse również kupiłem po 25 mm na strone ale tylko na tył. Maja one wprasowane śruby. Koszt to 280 zł wraz z 8 nakrętkami i przesyłką. Od razu na pierwszym zakręcie odczuwalna
stabilność auta, jestem zadowolony z tego zakupu.
Felgi czekają na opony.
Pozdrawiam

Takie dystanse:

Tak zamontowane:

Tak z felga+dystans bez opony:

A tak przód bez opony:

Powiec czy dystanse po 25mm na tyl wystarczaja i wygladaja okej czy raczej,przydaloby sie cos wiecej?? I jakbys mogl podac adres firmy..najlepiej link u ktorej zamowiles te dystanse

Hej!
U mnie wyglada ok. przy alusach,
ale na zimówkach 14 przydało by sie jeszcze troszkę.
Wszystko w sumie zależy od et felgi i opony.
Kupiłem przez allegro, to jest link do aukcji producenta.

Remik

Zapodałbys pare fotek jak to wyglada przy 14' feldze

Zrobie zdjecia ale nie dzis bo beszcz pada i ciemn juz.
Pozdrawiam

Masz tak wszystko pordzewiałe ,czy to tylko błoto na tych zdjeciach????
Pewnie fajny bedzie wypas z oponkami.Chętnie obejrze juz poskładane.
Aha pozakładaj sobie na te dystanse nie zwykłe nakrętki ,a kontrujace. Bedziesz miał pweność wiekszą że sie nie poluzują.

jasne że błoto
po zimie jeszcze nie był na myjni.
Ale niebawem zajem sie tym.
Jak dojada oponki do mnie to cykne foty.
Pozdrawiam

A tak przy okazji,to czy ktoś ma wieksze dystanse z tylu niz 25mm??

jezdze na 215/40ZR17 szerokosc 8cali ET38 z tylu dystanse 10mm i dluzsze szpilki przod bez dystansow i wszystko jest ok Nic nie dociera itp ale przyspieszenie juz gorsze. a co do licznika nie odczulem ronicy!

Witam!
Tak jak obiecałem zrobiłem zdjęcia dystans + zimówki.
Felga 14'' , opona 185/60. Zdjęcia robione telefonem.

Widze,ze na 14' to dysyans 25mm to za malo Ja mam 15' 195/50 wiec 25mm tez chyba bedzie za maly I co tu robic,bo wieksze dystanse to juz troche niebezpiecznie,a i zawieszenie mocniej dostaje....

Witam!
Od 2 dni kozacko auto wyglada.
I jest to tak 17/205/40, zawieszenie -40, tył dystans 25mm na strone.
Jedyny minus dla mnie to to ze auto jednak stoi teraz wyzej.

Jak wam sie podoba?