Czujnik temperatury - mkIV

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam !
mam pytanie tego typu!
ostatnio moj znajomy mechanik powiedzial mi ze mam chyba uszkodzony czujnik temperatury w moim MKIV - gdyz podobno wskazuje zbyt nika temperature na tym wskazniku NORM !
jak jest u was ?! mi podczas zeszlorocznych upałów to temperatura zadko kiedy do polowy skali doszla - a po wlaczeniu wiatraka to spadala niemal do zera ! ?czy faktycznie mam uszkodzny ten czujnik czy moze MKIV maja tak wlasnie ! ?
prosze o pomoc
pozdr Tomek

Masz uszkodzony czujnik albo wskaźnik.

PS To nie ta kategoria. Proszę (S) o przeniesienie.

A u mnie jest podobnie - w mega upały dochodziła do połowy skali, po włączeniu wiatraka prawie siada na czerwonym polu u dołu, ale nigdy niżej. Ogólnie chyba mam to gdzieś

jeżeli wskazówka podczas dłuższej jazdy w korku(nawet w zimę) nie podnosi się powyżej połowy to najpewniej czujnik jest uszkodzony

W gruncie rzeczy to bardzo prosto sprawdzić. Odpinamy przewód od czujnika i dotykamy nim do masy. Jeśli wskazówka poleci max do góry - to walnięty czujnik. Jeśli się gdzieś przytnie, lub nie dojdzie do końca zakresu - wskaźnik.

acha
to chyba bede musial sie za to wziasc
a jaki jest tak orientacyjnie koszt takiego czujnika !?

kilkanascie złotych

tez mam ten czujnik rypniety ,jak mozesz napisz jakiego jest koloru bo u mnie rozowy podobno to jakas roznica bo tam jakis gaz jest czy cos

ok to sprawdze dzis i ci napisze
ale gadalem z pewnym mechanikiem i on mi powiedzial ze to nic ze on jest zepsuty- nie ma to podobno wplywu na silnik
jedynie na wyswietlaczu pokazuje mi nizsza temperature niz jest w rzeczywistosci !
wiec czy wymieniac ! ?jak myslicie?

Nie, no pewnie. Właściwie po co jakikolwiek wskaźnik. W latach 60-tych VDO wymyśliło coś takiego - DUŻĄ CZERWONĄ ŻARÓWĘ. Jakoś się niestety nie przyjęło

czyli wg ciebie jezdzic tak ? w zasadzie auto mam prawie 2 lata i od tego czasu tak juz mam i nic sie nie dzieje a nie chce sie mi poprostu z tym bawic
pozdr

Jak nie załączy wiatrak chłodnicy, to wtedy będzie trochę więcej zabawy